Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ψαράς σκοτώθηκε από έκρηξη δυναμίτιδας

«Ένας 67χρονος έχασε τη ζωή του, όταν έσκασε η δυναμίτιδα με την οποία ψάρευε σε βραχώδη περιοχή, στο νησάκι Μαθράκι, της Κέρκυρας.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Τα σχόλια στην συγκεκριμένη περίπτωση περιττεύουν....!!!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Κινδυνεύει με αφανισμό η θαλάσσια Φεράρι

«Είναι γρήγορος, εντυπωσιακός, σπάνιος και πολύτιμος. Ο ερυθρός τόνος (Τhunnus thynnus) μοιάζει με μια θαλάσσια... Φεράρι. Ολοι τον επιθυμούν αλλά μόνο οι πλούσιοι, κυρίως Ιάπωνες, τον γεύονται στο πιάτο τους. Το ακριβό «έδεσμα» της Μεσογείου όμως έχει αποδεκατιστεί από την πειρατική υπερεντατική αλιεία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε επιτέλους να δράσει». (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Είμαι περίεργος να δω εάν όλα αυτά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την αλιεία και το εμπόριο του ερυθρού τόνου, θα αφήσουν περιθώρια για υλοποίηση των προθέσεων της Κας Δαμανάκη.
Και επιτέλους, ΕΛΕΟΣ!! με τις διατροφικές συνήθειες των Γιαπωνέζων......!!! Υπάρχει ζωντανός οργανισμός που να μην τον τρώνε...;;

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ανεμότρατες τινάζουν στον αέρα την άντληση πετρελαίου!

«Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει στην καθημερινή άντληση πετρελαίου στο νέο, πλούσιο κοίτασμα του πεδίου Ε της Θάσου η παράνομη αλιεία από ασυνείδητους ιδιοκτήτες ανεμοτρατών, πάνω ακριβώς από τα σημεία που περνούν το καλώδιο ηλεκτροδότησης και ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου της Kavala Oil.» (Βλ σχετικό άρθρο..).

Στην Ελλάδα της κομπίνας, της λαμογιάς, των μικροπολιτικών παρεμβάσεων και της (μη) εφαρμογής νόμων, περιμένουν οι υπέυθυνοι της Kavala Oil να βρουν το δίκιο τους; Το πιθανότερο είναι να φτάσουμε στην ακραία περίπτωση πρόκλησης θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης και τότε να τρέχουν όλοι να προλάβουν τα χειρότερα επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε όποιον του βολεύει περισσότερο.
Ο τρόπος να σταματήσουν οι αδίστακτοι μηχανοτρατάρηδες είναι μόνο με την επιβολή των παρεπόμενων ποινών, που δεν είναι άλλες από την αφαίρεση των αδειών αλιείας εν λόγω σκαφών και την παραμονή τους στο λιμάνι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από την μία πλευρά όμως το προβληματικό (γελοίο) θεσμικό πλαίσιο που δίνει στους παραβάτες το δικαίωμα προσφυγών κατά των επιβληθεισών κυρώσεων και από την άλλη τα όργανα που καλούνται να τις εξετάσουν (Συμβούλιο Αλιείας αρχικά και Διοικητικό Πρωτοδικείο σε δεύτερο βαθμό) δίνει το δικαίωμα στον κάθε επιτήδειο μηχανοτρατά να «οργώνει» τον βυθό ανενόχλητος. Ακόμα και ένα σύνολο προστίμων της τάξεως των 20.000 € δεν αρκεί για να σταματήσει την παρανομία τους, όταν τα κέρδη που αποκομίζουν είναι πολύ περισσότερα. Ένας μήνας δέσιμο στο λιμάνι είναι ικανός να τους ταρακουνήσει οικονομικά και να τους προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα, κάτι που παραδέχονται εξάλλου και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών.
Υπάρχει κανένας που να έχει τα κότσια να τους βάλει στην θέση τους....;

Έφτιαξαν αγωγό λυμάτων σε παραλία ωοτοκίας της Καρέτα-Καρέτα !

«Ένα από τους τρεις μεγαλύτερους βιότοπους ωοτοκίας της Caretta, Caretta, που βρίσκεται στην παραλία Σκαρλέτα Ρεθύμνου επέλεξαν οι τοπικές αρχές για να εγκαταστήσουν αγωγό λυμάτων για τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης!» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Τελικά σ' αυτή την χώρα έχουμε ταλέντο στις περιβαλλοντικές καταστροφές! Ακόμα και για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικής φύσεως έργου διαθέτουμε την εξαιρετική ικανότητα να προκαλέσουμε άλλου τύπου περιβαλλοντική επιβάρυνση (καταστροφή θα το έλεγα)! Ως «ξερόλες» νεοέλληνες νομίζουμε ότι μας δίνεται το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον κατά βούληση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των πράξεών μας απέναντι στην ίδια την φύση, της οποίας, είτε οι θέλουμε είτε όχι, είμαστε ένα μικρό μέρος.

Υπό «επιτήρηση» ο Θερμαϊκός

«Από το μικροσκόπιο των επιστημόνων τα μύδια της Θεσσαλονίκης για υπολείματα ραδιενέργειας και γεωργικών φαρμάκων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Αποφάσισαν επιτέλους να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος. Αν δεήσουν κάποια στιγμή να θέσουν στο μικροσκόπιο και την υπεραλίευση, παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της, τότε ίσως προλάβουμε να δούμε ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στην θάλασσα.
Άραγε στην Λέσβο, των δύο πολύ πλούσιων σε βιοποικιλότητα κόλπων (Καλλονής και Γέρας), υπάρχει κάποιος να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αειφόρο ανάπτυξή τους, εκτός από τους «ειδήμονες» της τοπικής μας αυτοδιοίκησης...;

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Με βάση τη χρήση τα νέα τέλη κυκλοφορίας

«Την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα πρόταση για τα “πράσινα τέλη” κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το 2011, εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας χθες στη Bουλή». (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Οι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Ελπίζω ότι μέχρι να μετουσιωθούν σε θεσμό να μην έχουν υποστεί μερικές δεκάδες αλλαγές - τροποποιήσεις που θα οδηγήσουν σε απόκλιση από την ουσία του «μέτρου» η οποία πρέπει να είναι περισσότερο περιβαλλοντική και λιγότερο εισπρακτική.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ οι διατάξεις του νόμου για τις ΑΠΕ

“Οικολογικό έγκλημα η επιβολή των ανεμογεννητριών”!
«Διατάξεις που αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και πρώην Πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Διαβάζω τις απόψεις των κυρίων Δεκλερή και Μαβή περί:
1. «ζοφερού μέλλοντος για την θάλασσα, τα δάση και τα νησιά μας»
2. «μείωσης της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών»
3. «υποτίμησης της αξίας της γης»
4. «μείωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος».

και πραγματικά αναρωτιέμαι - παίρνοντας ως παράδειγμα την Μυτιλήνη - για το πως πρέπει να αντιδράσω ως πολίτης ως προς τα ανωτέρω, από την στιγμή που ζω σε μια πόλη όπου το εργοστάσιο της ΔΕΗ ευθύνεται για:
α) Τον «βομβαρδισμό» του αέρα από τις εκπομπές ρύπων.
β) Την ποιότητα του περιβάλλοντος για τους κατοίκους της Βόρειας πλευράς που έχει πιάσει πάτο.
γ) Τις ρυπάνσεις της θαλάσσιας περιοχής από λύματα (πετρελαιοειδή), οι οποίες έχουν σπάσει ρεκόρ.

Όσον αφορά δε στο ζήτημα της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής και στην αξία της γης, πιστεύω ότι οι προαναφερθέντες κύριοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στο νησί, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία αλλά και τυχόν επισκέπτες, ώστε να διαπιστώσουν και μόνοι τους την κατάσταση.
Τώρα, όσον αφορά στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που απολαμβάνουμε από την συγκεκριμένη μονάδα.........αν αποφάσιζαν οι ντόπιοι να κινηθούν δικαστικά για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις οικιακές τους συσκευές, αλλά και για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, θα εξασφάλιζαν την «εφ όρου ζωής δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».
Κύριοι Δεκλερή και Μαβή, νομίζω ότι χρειάζεστε πιο ουσιαστικά και αντικειμενικά επιχειρήματα για να μπορέσετε να πείσετε τους πολίτες ότι η δημιουργία και λειτουργία αιολικών πάρκων έχει επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές της λειτουργίας ενός κλασικού εργοστασίου της ΔΕΗ που λειτουργεί με πετρέλαιο. Η όλη αντίδρασή σας δημιουργεί υπόνοιες ότι ο βασικός σας στόχος είναι να υποβαθμίσετε και να μπλοκάρετε τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείου περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ και καλό θα ήταν να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Εξάλλου η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει την βούληση για την πραγματοποίηση έργου στον τομέα του περιβάλλοντος και οφείλουμε τουλάχιστον να της δώσουμε πίστωση χρόνου για να δούμε κάποια πράγματα στην πράξη. Εάν αποτύχει και κάνει λάθος χειρισμούς, τότε θα κριθεί ανάλογα...


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Άπαντες …πλην Λακεδαιμονίων στα αιολικά πάρκα

«Ένας από τους πολλούς μοναχικούς δρόμους που ακολουθεί η Ελλάδα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι και αυτός της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων.
Ποιας ανάπτυξης, δηλαδή, αφού περί …μη ανάπτυξης πρόκειται, καθώς το 2009, μόλις 100 MW αιολικών έργων προστέθηκαν στην χώρα μας!» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


Οι ρυθμοί ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και η Τουρκία παρουσίασε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης όσον αφορά στις ΑΠΕ.
Βέβαια με την «εκπληκτική» ανάπτυξη που παρουσιάσαμε κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς, θα ήταν αδύνατο να μην εμφανίσουμε «πρόοδο» και στον τομέα των ΑΠΕ.
Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο και αυτός είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμμετέχουν σε ποσοστό 20% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2020. Μένει να δούμε εάν, σε αυτή την δύσκολη περίοδο της οικονομικής ύφεσης για την χώρα μας, μπορούν να τεθούν οι βάσεις που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον εν λόγω τομέα.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο

«Ένα ανέλπιστα μεγάλο έργο, μια τεράστια «πράσινη» επένδυση προγραμματίζεται για τη Λήμνο, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ανοικτά της Λήμνου και συγκεκριμένα 2,5 μίλια βόρεια του ακρωτηρίου της Πλάκας.» (Βλ. σχετικό άρθρο).

Τέτοιας φύσεως έργα, ειδικά όταν πραγματοποιούνται στην περιφέρεια, μπορούν να δώσουν άλλη πνοή στην Ελλάδα. Τα περιβαλλοντικά και οικονομκά οφέλη σε βάθος χρόνου είναι μεγάλα με αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Άραγε στην Λέσβο, του προβληματικού εργοστασίου της ΔΕΗ και της κάκιστης τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει κάποιος που μπορεί να προωθήσει την ιδέα για ένα αντίστοιχο έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού και θα επιτρέψει στους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Μυτιλήνης να «αναπνεύσουν»; Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήμουν περίεργος να δω τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας....αν και πιστεύω ότι αυτό το νησί πάσχει από μία αδυναμία των κατοίκων να αντιληφθούν το πραγματικό τους συμφέρον.