Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ανατροπές από Τίνα στις επενδύσεις για θαλάσσια αιολικά πάρκα

«Μία σημαντική αλλαγή πλεύσης στα ισχύοντα σε σχέση με την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας σημειώνεται με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που πρόκειται να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
Και αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο παίρνει πάνω του όχι μόνο την αδειοδοτική διαδικασία αλλά και την εκπόνηση των μελετών για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές που το ίδιο θα επιλέξει.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Επειδή στην Ελλάδα όλοι μας γνωρίζουμε λίγο πολύ το τι σημαίνει Δημόσιο και Γραφειοκρατία, εύχομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση η εμπλοκή του Δημοσίου να δίνει ώθηση στην διαδικασία εκπόνησης των μελετών και υλοποίησης των έργων και να μη αποτελέσει τροχοπέδη. Σε αντίθετη περίπτωση οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σαφέστατα θα πέσουν έξω.
Αναρωτιέμαι εάν θα ήταν καλύτερα, ο ρόλος του Δημοσίου να είναι καθαρά εποπτικός, με την προϋπόθεση βεβαίως να έχουν τεθεί αυστηροί όροι και προδιαγραφές για την αδειοδότηση εν λόγω έργων!

Καταστροφική για το θαλάσσιο περιβάλλον η βιντζότρατα

«Έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα ζητούν να εφαρμόσει η χώρα μας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να απαγορευτεί το ψάρεμα με βιντζότρατα. Η βιντζότρατα είναι ένα καταστροφικό αλιευτικό εργαλείο για τη θάλασσα αλλά και για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτήν. Σε 2 μήνες θα απαγορεύεται η χρήση του, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει πως «εξετάζει το θέμα». (Βλ. σχετικά..)


Εύχομαι οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις να απαιτήσουν με τον ίδιο ζήλο και την εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας για τις Μηχανότρατες. Εκεί όμως το θέμα «καίει» πολύ περισσότερο απ' ότι στην περίπτωση της Βιτζότρατας γιατί αφενός οικονομικά συμφέροντα είναι μεγαλύτερα και αφετέρου τα σωματεία τους είναι πανίσχυρα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα αποδειχτεί και η δυναμική των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και η διάθεσή τους να έρθουν αντιμέτωποι με τις μέχρι σήμερα επικρατούσες μικροπολιτικές της χώρας μας.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Κάρφωσαν καρφιά στο κεφάλι θαλάσσιας χελώνας!

«Δεν έχουν όρια η ανθρώπινη κακία και ο σαδισμός προς τα ζώα, όπως προκύπτει από τον αποτρόπαιο τραυματισμό μιας θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε να κολυμπάει σε άθλια κατάσταση μέσα στο Παλαιό Λιμάνι της Μυκόνου στις αρχές Μαρτίου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ακόμη μία «εξαιρετικής» ευαισθησίας ενέργεια από εκπρόσωπο της παράκτιας αλιείας.*........! Ο κάθε τυχαίος που βρέθηκε στην θάλασσα και αυτοαποκαλείται «επαγγελματίας ψαράς», αδυνατώντας να δικαιολογήσει το τίτλο του, λόγω ανικανότητας, εξωτερικεύει την συσσωρευμένη οργή του βιαιοπραγώντας στα πιο αθώα πλάσματα του θαλασσίου περιβάλλοντος.

*Το ότι φωτογραφίζω την παράκτια αλιεία οφείλεται στην μακροχρόνια επαφή που έχω μ' αυτή την κατηγορία ψαράδων και γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο σκέψης και δράσης τους κατά περίπτωση.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Έργα 5,5 δισ.ευρώ για περιβάλλον και ενέργεια από το ΕΣΠΑ

«Πόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Αρκετά φιλόδοξο και αισιόδοξο το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ειδικά ως προς τις κατηγορίες δράσεων που περιγράφονται στο ανωτέρω άρθρο. Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου η υλοποίηση έστω και του 50% από τους στόχους που έχει θέσει. Αναμένουμε...!

Στοπ στις «μηχανότρατες»;;;;;;;;

«Μηχανότρατες τέλος από 31η Μαΐου 2010... Τα 330 αλιευτικά σκάφη αυτής της κατηγορίας, που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες ,θα πρέπει να στραφούν μέχρι τότε προς άλλο τύπο αλιείας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη απέναντι στη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Προσπαθώ να καταλάβω ποιος έκανε το λάθος και στο ανωτέρω άρθρο της εφημερίδας έχει αναγραφεί η λέξη ''Μηχανότρατες'', ενώ το θέμα αφορά στο εργαλείο ''Τράτα'' ή ''Βιτζότρατα''. Είναι κρίμα πάντως να γίνονται αυτού του τύπου λάθη, τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις, χωρίς ουσιαστικό λόγο, από την ομάδα των αλιέων που νομίζει ότι θίγεται.
Πάντως πέρα από τα προαναφερόμενα είμαι πολύ περίεργος να δω εάν η Κα ΔΑΜΑΝΑΚΗ, πριν δεσμευτεί απέναντι στη Συνομοσπονδία αλιέων Ελλάδος, φρόντισε να συζητήσει λεπτομερώς το θέμα με την αρμόδια Υπουργό Κα ΜΠΑΤΖΕΛΗ! Επίσης επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου τα πολλά και εύκολα λόγια σαφέστατα υπερτερούν των πράξεων, νομίζω ότι η Κα ΔΑΜΑΝΑΚΗ θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερη ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, διότι μπορεί και να εκτεθεί!!
Εύχομαι πραγματικά να είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα εφαρμόσει την Κοινοτική νομοθεσία στον τομέα της αλιείας χωρίς οι διάφορες μικροπολιτικές να αποτελέσουν εκ νέου τον κυρίαρχο παράγοντα στην λήψη αποφάσεων. Μέχρι να το δω όμως στην πράξη έχω κάθε δικαίωμα να είμαι πολύ επιφυλακτικός, ίσως και απαισιόδοξος!

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ερυθρός τόνος: απορρίφθηκε η πρόταση απαγόρευσης του εμπορίου του

«Τελικά, η Ιαπωνία κατάφερε να εμποδίσει την πρόταση που θα απαγόρευε το διεθνές εμπόριο του απειλούμενου και πανάκριβου ψαριού, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κατάρρευση του πληθυσμού του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».» [Βλ. σχετικά άρθρα (1), (2)]

Τελικά τα οικονομικά συμφέροντα και οι «κίτρινες» διατροφικές συνήθειες προφανώς είναι σημαντικότερα από την λήψη μέτρων διαχείρισης για την προστασία ενός απειλούμενου είδους. Αλήθεια οι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις τι σκοπεύουν να κάνουν απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις και πρακτικές; Φοβάμαι πως και απ' αυτές ακούμε πολλά λόγια αλλά ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις δεν βλέπουμε. Κρίμα...!

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Λιμενικό: Σε κόκκινο συναγερμό για ρύπανση

«Σε «κόκκινο» αντιρρυπαντικό συναγερμό έχουν τεθεί τα ειδικά σκάφη του Λιμενικού, πρώτον, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά ρύπανσης τη διετία 2008-2009 και, δεύτερον, μετά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καλύτερη αστυνόμευση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον θαλάσσιο άξονα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου....» (Βλ σχετικό άρθρο..).

Η μονοδιάστατη ενασχόληση του Λιμενικού με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ή έλλειψη ουσιώδους εκπαίδευσης και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του, ειδικά των υψηλόβαθμων, έθετε μέχρι σήμερα σε δεύτερη μοίρα την αστυνόμευση της θάλασσας για πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως παράνομης ενέργειας (ρύπανση, παράνομη αλιεία, κ.λ.π.). Για να δούμε εάν πρόκειται να αλλάξει κάτι με τις μεταβολές που αναμένεται να επέλθουν(;) στην δομή και λειτουργία του......αν και με την υπάρχουσα οικονομική κρίση δεν νομίζω ότι προς το παρόν υπάρχουν περιθώρια για ριζικές τομές.

Μικροπρεπείς οι «πράσινοι» καταναλωτές

«Ακούγεται μάλλον παράξενο, αλλά σύμφωνα με μια νέα ψυχολογική μελέτη οι «πράσινοι» καταναλωτές, όσοι δηλαδή φροντίζουν να αγοράζουν οικολογικά προϊόντα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιδεικνύουν εγωιστική και αντικοινωνική συμπεριφορά σε άλλους τομείς της ζωής τους βάσει ενός μηχανισμού «ηθικής εξισορρόπησης». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μα ποιος είπε ότι η ηθική συμπεριφορά σε ένα μόνο τομέα (πχ περιβάλλον), σημαίνει αυτόματα και ανάλογη συμπεριφορά και στην υπόλοιπη κοινωνική ζωή; Έχω την αίσθηση ότι πολλοί από εμάς είχαμε ήδη καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα από παραδείγματα που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή και χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα κάποιας έρευνας.

Η «σούπα καρχαρία» απειλή για το είδος

«Η αυξημένη ζήτηση στην Ασία για τη σούπα από πτερύγια καρχαρία, απειλή να εξαφανίσει το εν λόγω είδος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εάν αρχίσω ξανά να σχολιάζω τους Ασιάτες και τις διατροφικές τους συνήθειες εγώ θα φταίω;;;!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νέα προειδοποίηση από Κομισιόν για τις περιοχές Natura 2000

«Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται για όλο και περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα η Ελλάδα και χτες ήταν η σειρά της μέριμνας που δείχνει η χώρα μας για την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εδώ δεν ασχοληθήκαμε με τις περιοχές Natura 2000 και με άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα όταν έπρεπε...........θα το κάνουμε τώρα που έχει πάρει φωτιά ο κ....ος μας με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα; Έτσι κι αλλιώς έχουμε μάθει μια ζωή να πληρώνουμε τις μικροπολιτικές μας και ενδεχομένως αυτό να κάνουμε και τώρα......άσχετα εάν η παρούσα κυβέρνηση δεν ευθύνεται ..........!

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Καταρ-ρέει ο τόνος!

«Άνοιξε η αυλαία για τη 15η συνάντηση της CITES που θα κρίνει το μέλλον του κόκκινου τόνου, του πιο εμβληματικού ψαριού της Μεσογείου. Η Greenpeace καλεί τις χώρες να αποφασίσουν τα μέτρα και τις πολιτικές που θα προστατεύσουν επιτέλους τον τόνο τονίζοντας ότι η έκβαση της συνάντησης είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση αυτού του είδους(Βλ. σχετικό κείμενο).

Δυστυχώς όταν όλα τα άλλα μέτρα δεν αποδίδουν, τότε η μόνη λύση που απομένει είναι η οριστική παύση της αλιείας του συγκεκριμένου είδους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία που κινείται γύρω από την εκμετάλλευση αυτού του ψαριού, ιδιαίτερα για τους παράκτιους αλιείς μικρής κλίμακας οι οποίοι κατέχουν και το μικρότερο ποσοστό ευθύνης για την σημερινή κατάσταση που παρουσιάζει ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου. Εύχομαι η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία και να δώσει ένα «μάθημα» τόσο στις μεγάλες αλιευτικές βιομηχανίες που εκμεταλλεύονται μαζικά το εν λόγω αλίευμα, αλλά και στους αρμόδιους (;) φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία διαφόρων θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται στο ''κόκκινο'', αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται ότι τα μέτρα που λάμβαναν έχουν αποτύχει παταγωδώς!

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Σώστε την Πελαγία! STOP???????

Η Greenpeace, με αφορμή την κόκκινη λίστα ψαριών και θαλασσινών που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου, ξεκινά μία καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Ως κίνηση σαφέστατα και δεν κρίνεται κακή πλην όμως, επικεντρώνεται πρωτίστως στα θαλασσινά που εισάγονται στης χώρα μας και διατίθενται στον καταναλωτή μέσω των σούπερ μάρκετ. Τελικά εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα; Με τα εγχώρια αλιεύματα και γενικότερα με την αλιευτική διαχείριση της Μεσογείου τι γίνεται; Έχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων προμηθεύεται θαλασσινά από τις ψαραγορές, τα ιχθυομανάβικα της γειτονιάς και τους πλανόδιους ιχθυομανάβιδες. Τα κατεψυγμένα και τα σουπερ μάρκετ σαφέστατα δεν αποτελούν προτεραιότητα στις καταναλωτικές συνήθειες του Έλληνα. Η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα και διαθέτει μεγάλο αλιευτικό στόλο και εκ των πραγμάτων δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της να έχουν εύκολη πρόσβαση στα φρέσκα-νωπά αλιεύματα. Έχω την αίσθηση ότι η ενημέρωση των καταναλωτών θα έπρεπε να έχει ως γνώμονα τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, αλλά και την επαφή που έχουν ως λαός με την θάλασσα και την αλιεία. Ενδεχομένως μία καμπάνια για τα κατεψυγμένα να είχε μεγαλύτερη απήχηση σε χώρες που δεν βρέχονται από θάλασσα και οι πολίτες της καταναλώνουν ευρέως κατεψυγμένα αλιεύματα.
Το βασικό πρόβλημα της αλιευτικής διαχείρισης είναι η (μη) εφαρμογή του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Τα δυναμικά αλιευτικά εργαλεία (Μηχ/τες και Γρι-Γρι) δρουν ανεξέλεγκτα. Μικρά σε μέγεθος αλιεύματα αλιεύονται, εκφορτώνονται και διατίθενται στην αγορά χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια μας, αλλά από την μία πλευρά η άγνοια (πολλές φορές ηθελημένη) των πολιτών και από την άλλη η έλλειψη και ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και η αδιαφορία (μικροπολιτικές) της πολιτείας, διαιωνίζουν την κατάσταση.
Αγαπητοί φίλοι της Greenpeace, φροντίστε ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερωθούν για τα αλιεύματα ευρείας κατανάλωσης που βρίσκονται συχνά στο πιάτο τους. Δώστε τους να καταλάβουν με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αγοράζουν κάποια συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων και ειδικά αυτά που είναι μικρού μεγέθους. Εξηγήστε τους με σαφήνεια τις ζημιές που προκαλούνται στα θαλάσσιο οικοσύστημα και στους πληθυσμούς των ψαριών από την αλόγιστη χρήση των δυναμικών αλιευτικών εργαλείων. Τέλος φροντίστε με κάθε τρόπο να ασκήσετε πίεση στους φορείς της πολιτείας, απαιτώντας την εφαρμογή κατά γράμμα της Κοινοτικής και Εθνικής αλιευτικής και Αγορανομικής νομοθεσίας.
Όλα τα παραπάνω όμως θα πρέπει να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε οι φορείς της πολιτείας να μην εφησυχάσουν και οι καταναλωτές να μην ξεχάσουν, όπως πολύ σύντομα θα ξεχάσουν και την συμπαθητική ΄΄ΠΕΛΑΓΙΑ``.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Παράταση για τα ...χάλια μας ζήτησε η Τίνα

«Πίστωση χρόνου για τη λήψη μέτρων στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, των αποβλήτων αλλά και της προστασίας των οικοτόπων που ενέχουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους στην επιβολή υψηλών προστίμων, ζήτησαν από τον Σλοβένο Επίτροπο για το περιβάλλον κ. Γιάνες Ποτόσνικ σε συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.» (Βλ. σχετικό άρθρο...)

Είμαι περίεργος να δω τί πίστωση χρόνου ζήτησε η Υπουργός για την αποκατάσταση τόσο πολλών εκκρεμοτήτων περιβαλλοντικής φύσεως. Εδώ υπάρχουν «φέσια» από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εάν λάβουμε δε υπόψη μας και την «υπέροχη» διακυβέρνηση της ΝΔ, που έδωσε βάση στην διαχείριση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών υποθέσεων της χώρας, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να μεριμνήσει και για την εξασφάλιση έξτρα δανείου για την πληρωμή των περιβαλλοντικών προστίμων που θα επιβληθούν.......
Έτσι κι αλλιώς σ' αυτή την χώρα μονίμως πληρώνουμε την αδιαφορία μας, τις παραλείψεις μας και τις μικροπολιτικές μας!

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Νέα ρύπανση από τυρόγαλο σε ποτάμι της Λέσβου

«Νέα σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση διαπιστώθηκε το τελευταίο διήμερο στον παραπόταμο Κάτω Πέτρα, στην περιοχή του Σκαλοχωρίου Μυτιλήνης. Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούργια, αφού από πέρυσι οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι είχαν αναδείξει το θέμα της ρύπανσης από παρακείμενο τυροκομείο. Πρόκειται για μια περιοχή, με καθαρά νερά, έντονη βλάστηση, πλούσια πανίδα και σπάνια είδη πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στο μικρό αυτό παράδεισο.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Η ιστορία σαφώς και δεν είναι καινούρια και οι περισσότεροι ντόπιοι, αλλά και αρκετοί επισκέπτες του νησιού που έτυχε να περάσουν από Σκαλοχώρι με προορισμό το Σίγρι ή την Ερεσό, σίγουρα θα είχαν ενθουσιαστεί με τις οσμές που αναδύονταν στην περιοχή από τα λύματα των τυροκομείων. Βέβαια ο ενθουσιασμός θα ήταν ακόμη εντονότερος εάν αντίκριζαν και την εικόνα των λυμάτων μέσα στον ποταμό. Αντίστοιχη ιστορία είχαμε κατά το πρόσφατο παρελθόν και στην Κλειώ με την τυροκομική μονάδα του ΚΟΛΙΟΥ. Επίσης μην ξεχνάμε και την ρύπανση που προκαλούν τα ελαιοτριβεία του νησιού και μέχρι πέρυσι η μονάδα επεξεργασίας πυρήνα στα Πάμφιλα, η οποία ευτυχώς σταμάτησε την λειτουργία της. Όλες αυτές οι εικόνες δεν συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου και κατ' επέκταση της Ελλάδας. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται το πόσο πίσω είμαστε στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία κατά περίπτωση θυσιάζεται στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων και των μικροπολιτικών. Εύχομαι να μπορέσουμε να βιώσουμε ανατροπές στον τρόπο που ασκείται η περιβαλλοντική πολιτική στην χώρα μας και νομίζω ότι ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν με το επέλθουν τομές στο σύστημα επιβολής κυρώσεων (αναστολή ή αφαίρεση άδειας λειτουργίας επιχειρήσεων, φυλάκιση, εξοντωτικά πρόστιμα), απέναντι σ' αυτούς που ρυπαίνουν σοβαρά το περιβάλλον.