Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σοβαρά τραυματισμένη φώκια στο Μαντούδι Ευβοίας

«Η Ομάδα Διάσωσης της MOm βρέθηκε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα σκληρό θέαμα, όταν έφτασε το πρωί της Τρίτης 27 Απριλίου, στην παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι της Εύβοιας, μετά από ειδοποίηση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής. Μια νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια, ηλικίας περίπου 4 μηνών, έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι που διέσχιζε τη ρινική κοιλότητα.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εξαιρετικός ρυθμός και συχνότητα δράσης από τους αγαπητούς αλιείς. Ξεπέρασε και τις πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις μου.....!

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Φώκιες και χελώνες νεκρές από καμάκια

«Οικολογικό έγκλημα συντελείται τις τελευταίες ημέρες στις παραλίες της Κυλλήνης στην Ηλεία, όπου έχουν βρεθεί νεκρές δέκα χελώνες «Καρέτα- Καρέτα» και μία φώκια «Μονάχους- Μονάχους», όλες με τραύματα από καμάκια στα σώματά τους! Οι οικολόγοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τα άτυχα ζώα πέφτουν θύματα ασυνείδητων ψαράδων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

.......και η αγαπητή μας παράκτια αλιεία συνεχίζει το «θεάρεστο» έργο της. Πιστεύω ότι μ' αυτό τον ρυθμό οι ελάχιστες εναπομένουσες φώκιες θα εξαφανιστούν από τις θάλασσές μας και οι ψαράδες θα μπορούν να δρουν χωρίς το συμπαθέστατο θηλαστικό να αποτελεί πλέον την αιτία μείωσης της παραγωγής τους και του εισοδήματός τους.
Άραγε μετά τι θα βρίσκουν ως αιτία για να δικαιολογήσουν τις προβληματικές τους ψαριές;;...αλλά μάλλον μου διέφυγε ότι στην θάλασσα υπάρχουν ακόμα τα δελφίνια και οι ερασιτέχνες αλιείς, οπότε.......!!!!!

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τα μικρόβια «βασιλεύουν» στους ωκεανούς του πλανήτη

«Τα θαλάσσια μικρόβια αποτελούν μέχρι και το 90% της συνολικής βιομάζας των ωκεανών, ανήκουν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαφορετικά είδη και το συνολικό βάρος τους ισοδυναμεί με 240 δισεκατομμύρια ελέφαντες! Για πρώτη φορά έκπληκτοι οι επιστήμονες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Απογραφής των Θαλασσίων Μικροβίων (ICoMM), συνειδητοποίησαν ότι στους ωκεανούς της Γης υπάρχει ένας πρωτοφανής αριθμός μικροσκοπικών οργανισμών, που πιθανότατα φθάνουν τον ασύλληπτο αριθμό 1 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Για ακόμη μία φορά η θάλασσα μας εκπλήσσει, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της φύσης για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και εν γένει της ίδιας της ζωής.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Νεκρή φώκια από έκρηξη δυναμίτιδας στη Σάμο

«Θύμα των ασυνείδητων αλιέων, οι οποίοι επιμένουν να ψαρεύουν με δυναμίτιδα, έπεσε μία μεσογειακή φώκια, στη Σάμο.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Δεν νομίζω ότι χωράνε σχόλια.....!!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι ΑΠΕ μας αρέσουν ακόμη και ...δίπλα στα σπίτια μας

«Υπέρ της πράσινης ενέργειας, κατά του λιγνίτη και της πυρηνικής ενέργειας και υπέρ των έργων ΑΠΕ ακόμη και κοντά στα… σπίτια τους εμφανίζονται οι Eλληνες και αποδίδουν την καθυστέρηση στη διάδοση των νέων μορφών ενέργειας στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Αυτή η έρευνα της WWF ουσιαστικά δίνει μία αποστομωτική απάντηση στην όλη κριτική που δέχονται οι ΑΠΕ, ακόμη και από «αρμόδια» χείλη. Ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους «βάζοντας» της ΑΠΕ ακόμη και «μέσα» στο σπίτι τους.
Εάν λοιπόν σ' αυτή την χώρα υπάρχουν ακόμα αρμόδιοι με «ανοιχτά» αυτιά και μυαλά, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να δώσει την ώθηση για σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον εν λόγω τομέα!

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μεγάλο «πλήγμα» στη φαλαινοθηρία κατάφεραν ακτιβιστές

«Το ετήσιο κυνήγι των φαλαινών της Ιαπωνίας στα ανοικτά της Ανταρκτικής, εμποδίστηκε από τους ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Sheperd Conservation Society, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Την ώρα που πολλοί «αρμόδιοι» φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαντλούν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον στα πολλά και ανούσια λόγια, οι Sea Sheperd μας έδωσαν ένα ισχυρό παράδειγμα του δυναμισμού και αποτελεσματικότητας που πρέπει να διακρίνει τις περιβαλλοντικές δράσεις. Απέναντι στην κτηνωδία των Γιαπωνέζων, αντέταξαν δυναμισμό, υπομονή και άγνοια κινδύνου. Αυτά τα στοιχεία έφεραν βεβαίως και τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιορίζοντας στο μισό την ζημιά που θα είχε επέλθει στον πληθυσμό των φαλαινών από την βαρβαρότητα των Γιαπωνέζικων φαλαινοθηρικών.
Εύχομαι οι Sea Sheperd να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

"PEGASO": Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για προστασία των ακτών

«Ένα μεγάλο ερευνητικό σχέδιο με την ονομασία PEGASO ξεκινά στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή 23 ευρωπαϊκών οργανισμών (πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών) από 15 χώρες, το οποίο θα μελετήσει και θα εισηγηθεί συγκεκριμένους τρόπους δράσης για να προστατευθούν οι ακτές της Μεσογείου. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ένα μέρος του σχεδίου θα αφορά τις ελληνικές ακτές.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Εύχομαι απλώς οι μελέτες, τα αποτελέσματά τους και οι εισηγήσεις που θα προκύψουν να είναι αντικειμενικές και απαλλαγμένες από κάθε πιθανή επιρροή.....!
Το αν θα εισακουστούν και υιοθετηθούν οι εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς, ειδικά στην χώρα μας, είναι κάτι που πιστεύω ότι θα μας προβληματίσει μελλοντικά...!