Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η υπεραλίευση εξαφανίζει τους θηρευτές του Αιγαίου

«Παρά το μέγεθός τους, οι κυρίαρχοι θηρευτές των ελληνικών θαλασσών «υποτάσσονται» στη βάναυση εκμετάλλευση του ανθρώπου που υπεραλιεύει αυτά τα ψάρια, τον ξιφία, τον τόνο, τον καρχαρία, τον μπακαλιάρο. Οι ταχύτατοι κι επιδέξιοι θηρευτές μειώνονται δραματικά ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το Αιγαίο και το Ιόνιο.»(Βλ. σχετικό άρθρο..)

Κάπου μέσα στο άρθρο διάβασα ότι η χώρα μας στις συζητήσεις για την προστασία του ερυθρού τόνου κρατάει πάντα ουδέτερη στάση. Μα το να πάρεις θέση και να εκφέρεις άποψη σημαίνει ότι εκφράζεις και προωθείς μια συγκεκριμένη πολιτική. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στις μικροπολιτικές και η τήρηση ουδέτερης στάσης σε μεγάλο ποσοστό εκφράζει την άσκηση μικροπολιτικής.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ας μην ενοχλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον βαθύ του ύπνο......!

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Stop στις Βιτζότρατες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ένα δυνατό όχι είπε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Αλιεία κα. Μαρία Δαμανάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απορρίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας για ακόμη μια παράταση στη λειτουργία της βιντζότρατας.» [Βλ. σχετικά άρθρα (1), (2)].

Ένα μεγάλο μπράβο στην Κα Δαμανάκη για την στάση που κράτησε στο συγκεκριμένο θέμα!! Όσο για τα «λαμόγια» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τι να πω............; Τόσα χρόνια έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους εάν τους ενδιαφέρει η προστασία του θαλάσσιου πλούτου και η αειφορία της αλιείας ή απλώς η άσκηση μικροπολιτικής.
Επειδή είμαι σίγουρος ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την χώρα, εύχομαι η απόφαση αυτή της Κας Δαμανάκη να μην κλονιστεί.....!
Και πριν κλείσω μια φιλική διευκρίνηση προς την Κα Μπατζελή. Η πράσινη ανάπτυξη έχει ως βάση της την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων θα έπρεπε να λειτουργεί ως γνώμονας για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης ή κατάθεση πρότασης που αφορά στην ανθρώπινη παρέμβαση στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Μελλοντικά εύχομαι να μην το (ξανα)ξεχάσετε....!

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

«Ναυμαχία» για την απελευθέρωση εκατοντάδων ερυθρών τόνων

«Σκληρή μάχη με Ιταλούς και Λίβυους ψαράδες έδωσαν την Πέμπτη οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd προκειμένου να απελευθερώσουν εκατοντάδες ερυθρούς τόνους που εκτιμάται ότι αλιεύτηκαν παράνομα στις ακτές της Λιβύης.Η «ναυμαχία» πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο τμήμα της βορείου Αφρικής και οι ακτιβιστές κατάφεραν να απελευθερώσουν 800 ερυθρούς τόνους από ένα τεράστιο κλουβί που βρισκόταν πίσω από την ιταλική τράτα «Cesare Rustico». (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Νομίζω ότι οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στην δράση των Sea Shepherd και της Greenpeace για το ζήτημα της προστασίας του ερυθρού τόνου θα αδικούσε κατάφωρα τους πρώτους. Άλλο πράγμα ο ακτιβισμός να γίνεται για την ανάδειξη της παρανομίας και την σωτηρία ζωντανών οργανισμών και άλλο για να κρατήσουμε στην επικαιρότητα το όνομα μιας οργάνωσης...!


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας

«Την προστασία της βιοποικιλότητας με ολοκληρωμένο τρόπο έχει στόχο το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Εκτός όμως από το πολυπόθητο νομοσχέδιο περιμένουμε και την αναδιάρθρωση - συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε ο νόμος να μην μείνει μόνο στην θεωρία....!

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Δυναμική δράση της Greenpeace για τη σωτηρία του κόκκινου τόνου στη Μεσόγειο!

«Ένας ακτιβιστής της Greenpeace τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι μετά την επίθεση ενός ψαρά με την αιχμηρή άκρη ενός γάντζου. Επίσης, το πλήρωμα των σκαφών έσκισε με μαχαίρι και βούλιαξε δύο από τα εφτά φουσκωτά της Greenpeace!
Σε δυναμική δράση προχώρησαν χτες το απόγευμα οι ακτιβιστές της Greenpeace, προκειμένου να σταματήσουν την αλιεία του κόκκινου τόνου στη Μεσόγειο.» (Βλ. σχετικά..).

Παρόλο που η αγαπητή μας GreenPeace έχει απόλυτο δίκιο σ' αυτά που αναφέρει για την αλιεία και διαχείριση του ερυθρού τόνου, εντούτοις ο τρόπος αντίδρασής της δεν μπορώ να πω ότι είναι ο ενδεδειγμένος. Το να πραγματοποιείς εφόρμηση σε ένα αλιευτικό σκάφος το οποίο ασκεί νόμιμα αλιεία τόνου ενδεχομένως να επιφέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδιώκονται. Και εδώ που τα λέμε εάν δεν υπήρχε και ο τραυματισμός του ακτιβιστή, ίσως το θέμα να μην είχε πάρει τόση έκταση.
Η ουσία του προβλήματος εντοπίζεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από το εμπόριο αυτού του ψαριού και βέβαια στην ανικανότητα ή αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων που είναι αρμόδιοι(;) για την διαχείριση της αλιείας και εμπορίας του τόνου. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η δράση της GreenPeace καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Την οποιαδήποτε επέμβασή τους στα αλιευτικά σκάφη ας την φυλάξουν για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει εντοπισμένη παράνομη ή καταχρηστική αλιεία και τότε να είναι σίγουροι ότι όλοι θα τους στηρίξουν 100%.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αποκλειστικό: η ηχορύπανση απειλεί τα ψάρια

«Σοβαρή απειλή είναι για τα ψάρια η ηχορύπανση, σύμφωνα με νέα έρευνα Ολλανδών, Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τάσεις στην Οικολογία και την Εξέλιξη των Ειδών».Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τις επιπτώσεις που έχουν στα ψάρια διάφοροι θόρυβοι που προκαλούνται από τα πλοία, τα sonar και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ας προστατέψουμε πρωτίστως τα ιχθυαποθέματα από την ρύπανση και την υπεραλίευση και μετά ας κοιτάξουμε και το ζήτημα της ηχορύπανσης. Σε μια εποχή όπου ακόμα δεν έχουμε βρει τρόπους να προστατευτούμε από τις δυσμενείς συνέπειες μιας πετρελαιοκηλίδας, θα ήθελα οι επιστημονικές μελέτες να στοχεύουν περισσότερο στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων περιβαλλοντικών προβλημάτων και λιγότερο στην ανάδειξη μερικών ακόμα.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Θέλουν να ψαρεύουν ανεξέλεγκτα!

«Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες οι επιχειρηματίες σκαφών της μέση αλιείας (μηχανότρατες και γρι - γρι) συνδυάζοντας μάλιστα την έναρξή τους με την παύση της αλιευτικής τους περιόδου! Σκοπός των κινητοποιήσεων των επιχειρηματιών στη μέση αλιεία (περίπου 350 άτομα πανελλαδικά) είναι η συνέχιση της παράνομης δραστηριότητάς τους, που καταστρέφει το θαλάσσιο περιβάλλον και τον γόνο των ψαριών.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Έτσι έμαθαν να λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και με διαφορετικές κυβερνήσεις. Γιατί θα έπρεπε τώρα να αλλάξουν τακτική; Το ζητούμενο είναι το τι σκοπεύει να κάνει η «πράσινη» κυβέρνηση του Κου Παπανδρέου και βέβαια ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Κοινότητας σε πιθανή νέα παράκαμψη (κανονικό γράψιμο στα..... θα το έλεγα) της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ρυθμίζει την αλιευτική δραστηριότητα στην Μεσόγειο.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αφιερωμένο στους κουρσάρους των θαλασσών!!!!

Το παραπάνω είναι αφιερωμένο στα απανταχού «γίδια» που κυκλοφορούν με σκάφη στην θάλασσα και αγνοούν ότι μέσα σ' αυτή ενδεχομένως υπάρχουν κάποιοι άλλοι που την απολαμβάνουν μέσω της υποβρύχιας δραστηριότητας....!!
Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή!!!!
Πηγή: www.greekdivers.com