Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Η ΕΕ απαγορεύει το εμπόριο προϊόντων φώκιας

«Με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αντιδρά ο Καναδάς στην απαγόρευση που επέβαλε η ΕΕ στο εμπόριο γούνας και άλλων προϊόντων από φώκιες. Με τη σχετική απόφαση, από τις 20 Αυγούστου απαγορεύεται το εμπόριο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Μήπως είναι καιρός αντίστοιχες αποφάσεις να ληφθούν και για άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης; Σαφέστατα οι συμπαθέστατες φώκιες δεν είναι το μοναδικό θηλαστικό στον πλανήτη που υπόκειται σε βάναυσο θάνατο με «λάφυρο» την γούνα του. Σε άλλες περιπτώσεις η θανάτωση έχει ως στόχο το εμπόριο σάρκας, δέρματος ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του ζώου δύναται να έχει(;) χρηστική αξία στην καθημερινότητα και την τσέπη κάποιων!
Πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να αναλογιστούμε εάν στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε, για οποιοδήποτε λόγο, προϊόντα που προέρχονται από θανάτωση ζώων τα οποία δεν υπόκεινται σε κάποιο καθεστώς βιώσιμης διαχείρισης. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο, όσο και εάν αποτελούμε θύματα καταναλωτισμού, να πούμε όχι στην κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων και με την στάση μας να συμβάλουμε έστω και στον περιορισμό της βάναυσης δολοφονίας συγκεκριμένων ζωντανών οργανισμών.