Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Από τα “πράσινα” στρατόπεδα στα ... “πράσινα” πρόστιμα

«Σκιές στο πνεύμα των αμοιβαίων φιλοφρονήσεων και της «πράσινης» συνεργασίας που εγκαινίασαν προχθές οι υπουργοί Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλέπεται να δημιουργήσουν οι «καμπάνες» που ετοιμάζεται να ρίξει το ΥΠΕΚΑ στην ΕΑΒ για περιβαλλοντικές παραβάσεις(Βλ. σχετικό άρθρο...).

Προφανώς τα συμβόλαια με το ΝΑΤΟ είναι σημαντικότερα μπροστά στην διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και ανθρώπινης υγείας. Το ζητούμενο δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά το αποτέλεσμα που αυτά θα έχουν στον τρόπο λειτουργίας της ΕΑΒ.......!

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η βιομηχανική αλιεία αδειάζει τις ελληνικές θάλασσες

Επειδή σε λίγες μέρες ξεκινάει η αλιευτική περίοδος για τις Μηχανότρατες, ας πάρουμε μια οπτική «γεύση», με τα «μάτια» του Αρχιπελάγους, από το τι αφήνουν στο πέρασμά τους ........
Ελπίζω η Κα Δαμανάκη να μην πιστεύει ότι πιέζοντας την Χώρα μας να εφαρμόσει την Κοινοτική νομοθεσία για τις Βιτζότρατες έχει ολοκληρώσει το έργο της! Ας πούμε ότι έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Όμως, η ουσία της καταστροφής του βυθού βρίσκεται στις Μηχανότρατες και περιμένουμε να δούμε και εκεί αποτελέσματα με την λήψη τολμηρών αποφάσεων εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 1967/2006.....!

Η βιομηχανική αλιεία αδειάζει τις ελληνικές θάλασσες from Archipelagos, IMC on Vimeo.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πάγοι λιώνουν πιο αργά, λένε τώρα επιστήμονες

«Η μέχρι τώρα εκτίμηση για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής ήταν υπερβολική, καθώς ο ρυθμός απώλειας πάγων φαίνεται πως τελικά είναι ο μισός απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών και Ολλανδών ερευνητών.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

.....και τώρα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη μελέτη που θα έρθει να ανατρέψει - προς το καλύτερο ή χειρότερο - την πρόσφατη έρευνα και να μας παρουσιάσει τα νέα δεδομένα. Επειδή όμως από τέτοιου είδους μελέτες μπορούν κατά περίπτωση να καθοριστούν περιβαλλοντικές πολιτικές που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητά μας θα ήταν καλό οι επιστήμονες να προσέχουν λίγο περισσότερο τόσο την επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιούν όσο και την εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός: Το νέο κυβερνητικό σχήμα – Οι αντιδράσεις

«Σημαντικές εκπλήξεις επεφύλασσε ο πρωθυπουργός με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (7/9)(Βλ. σχετικο άρθρο..).


.......και μεταξύ άλλων διαβάζω «Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης». Δηλαδή ο Κος Παπανδρέου μας επαναφέρει το Εμπορικής Ναυτιλίας με μια καλή δόση Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας). Δηλαδή όλες οι αρμοδιότητες του τομέα αλιείας θα μεταφερθούν από το Υ.Α.Α.&Τ. στο νεοσύστατο Υπουργείο; Θέλω να πιστεύω κε Παπανδρέου ότι η κίνησή σας έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα που θα αφορούν στην διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας στην χώρα μας. Και η επόμενη κίνηση ποια θα είναι;.............μήπως η απεμπλοκή του Λιμενικού Σώματος από το Υ.Π.τ.Π. και η ενσωμάτωσή του στο Θαλασσίων Υποθέσεων;

Η Τίνα Μπιρμπίλη για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα

«Την έμφαση της κυβέρνησης στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα, με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα δώσει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας υπογράμμισε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ομιλίας της, στην ενότητα «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα & Ανταγωνιστικότητα», στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Κα Μπιρμπίλη.........όσον αφορά στην πολυδιαφημιζόμενη πράσινη ανάπτυξη θα ήταν προτιμότερο, ειδικά σ' αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την χώρα μας, να θέσετε λιγότερους και εφικτούς στόχους. Είναι προτιμότερο η κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της να παραδώσει 4-5 ολοκληρωμένα «πράσινα»έργα , παρά να αφήσει δέκα ημιτελή και άλλα δέκα στα «χαρτιά».


Ο νόμος λέει "ναι" στα φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ λέει "όχι".

«Μετά και από τη δεκαπενταετή δράση της Greenpeace, από την 1η Ιουλίου 2009 ισχύει νομοθεσία που επιτρέπει και απλοποιεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Ενώ το πρόγραμμα αυτό δίνει κίνητρα στον οικιακό καταναλωτή να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό, η ΔΕΗ βάζει νέα εμπόδια.» (Βλ. σχετικά..).

.......μα το μόνο πράγμα που απασχολεί τους ιθύνοντες της ΔΕΗ είναι η μελλοντική αύξηση των τιμολογίων της προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές τρύπες κακοδιαχείρισης προηγουμένων ετών, αλλά και βεβαίως οι παχυλοί μισθοί των εργαζομένων της. Κε Παπανδρέου δυστυχώς έχετε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσετε............!