Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Φυλακή 26 μήνες για το οικολογικό έγκλημα στη Μήλο

«Βαριά ποινή φυλάκισης 26 μηνών για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου την Τρίτη το μεσημέρι στην S&B, ρίχνοντας την αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης της Μήλου.
Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία κατ΄ εξακολούθηση και με πρόθεση και δόλο περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο και με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ανθρώπινης ζωής.
Πιο συγκεκριμένα με 26 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ έκαστος τιμωρήθηκαν αντίστοιχα οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αθανάσιος Κεφάλας, Ευθύμιος Βιδάλης και Εμμανουήλ Τσοντάκης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Φυλακή με τριετή αναστολή, χρηματικό πρόστιμο «χάδι» για τα δεδομένα μιας τέτοιας επιχείρησης και από εδώ και πέρα ποια θα είναι η εξέλιξη; Πρόκειται ή δεν πρόκειται να συμμορφωθεί η εταιρία με τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές και υγειονομικές διατάξεις; Θα τελειώσει το θέμα εδώ ή η «παράσταση» θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες αφήνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και τους κατοίκους της Μήλου κυριολεκτικά απροστάτευτους; Νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να πάρουμε απαντήσεις!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

«Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ζήτησε πρόσφατα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στα πλαίσια της έκθεσης για την παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία. Η πρόταση αυτή προήλθε από την ομάδα των σοσιαλιστών στην Επιτροπή Αλιείας και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Με λίγα λόγια καταλήξαμε στο ότι χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο της FRONTEX για να προστατεύσουμε τα ιχθυαποθέματα της Ε.Ε. Μάλιστα όταν τονίζεται ότι ιδιαιτέρως στην Μεσόγειο υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης, δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω με νόημα, αφού εάν λάβουμε υπόψη το παράδειγμα της χώρας μας στον τομέα ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας και εφαρμογής των κανόνων δικαίου, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης.
Μία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - αν και δεν μου αρέσει ως όρος καθώς η ακτοφυλακή είναι επιφορτισμένη με πλήθος αστυνομικών αρμοδιοτήτων - αν οργανωθεί και λειτουργήσει σε σωστή βάση και προπάντων ανεπηρέαστη, πιστεύω ότι θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στον έλεγχο της παράνομης αλιείας (τουλάχιστον της μέσης) και προστασίας της θαλάσσιας πανίδας.
Περιμένουμε λοιπόν στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε...

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κυρώσεις από Δευτέρα για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν

«Αυστηρό μήνυμα σε βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες που ρυπαίνουν το περιβάλλον έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με tanea.gr. Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι αν μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου οι συγκεκριμένες βιομηχανίες δεν καθαρίσουν τους χώρους τους, τότε «οι κυρώσεις θα πέσουν ως πέλεκυς». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εάν μιλάμε για διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα), που συνήθως λιμνάζουν κάπου μεταξύ αίθουσας δικαστηρίου και Εφορείας, τότε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα!! Το παράδειγμα με τα πρόστιμα στην S&B είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας της πολιτείας να προστατεύσει το περιβάλλον από «κοπρίτες». Εάν θέλουμε αποτελέσματα ουσίας τότε η μόνη λύση είναι το λουκέτο στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν σοβαρά το περιβάλλον. Αρχικά λουκέτο μικρής διάρκειας (ως προειδοποίηση) και στην συνέχεια εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση των υπαιτίων το κλείσιμο να είναι μεγαλύτερης διάρκειας που θα φτάνει μέχρι και στην οριστική παύση λειτουργίας της μονάδας. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η υγεία μας να αποτελεί ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.

ΟΗΕ: Ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής

«Ιδιαίτερα αισθητές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα όπως επισημαίνει νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής οι ημέρες του χειμώνα θα είναι πιο κρύες και τα καλοκαίρια πιο ζεστά, ενώ θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες αλλά και περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από τη στιγμή που το 2009 στην Κοπεγχάγη οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο χωρίς να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό σημείο επαφής αναφορικά με τις περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τώρα δεν μπορούμε παρά σε βάθος χρόνου να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες). Το αν οι συνέπειες θα είναι τόσο δραματικές - όπως περιγράφονται στην έκθεση του ΟΗΕ - μικρή σημασία έχει, καθώς ανεπηρέαστος δεν πρόκειται να μείνει κανείς. Ειδικά δε από την στιγμή που μιλάμε για έντονα φαινόμενα θερμότητας ή ψύχους, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κρατών για την αντιμετώπιση εν λόγω φαινομένων θα αυξηθούν κατακόρυφα. Όποιος λοιπόν δεν έχει μεριμνήσει ώστε οι ενεργειακές του ανάγκες να καλύπτονται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ένα επιπλέον μειονέκτημα που θα έχει αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στο ίδιο το περιβάλλον.
Δεν ξέρω τι πρόκειται να αποφασιστεί από τους ηγέτες των κρατών σε επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν, αλλά με δεδομένο ότι την παρούσα περίοδο τα μάτια όλων είναι στραμμένα κατά βάση στην οικονομία, πολύ φοβάμαι ότι ζητήματα περιβάλλοντος τίθενται αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.
Υπάρχουν αυτή την περίοδο κάποιοι που μιλάνε για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μηδενισμός του κοντέρ σε επίπεδο οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν ξέρω εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά πριν από ένα reset στην οικονομία απαιτείται να προηγηθεί ένα reset της νοοτροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στο τι σημαίνει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

S&B: Επιμένει και συνεχίζει να ρυπαίνει

«Aδιόρθωτη εμφανίζεται η βιομηχανία S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, ενώ δεν διστάζει να προκαταβάλλει ακόμη και την απόφαση του δικαστηρίου, προαναγγέλλοντας την συνέχιση του δικαστικού αγώνα.
Αρκεί να συνεχίσει να ρυπαίνει!
Φαίνεται ότι η εταιρεία έχει κυριευτεί από πανικό ενόψει της επικείμενης ποινικής δίκης για την οποία κατηγορείται για θαλάσσια ρύπανση και πρόκληση από αμέλεια της δημόσιας υγείας αλλά και της μεγάλης δημοσιότητας που προσλαμβάνει η υπόθεση.
Χθες, σε ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της S&B κ. Κρείτωνα Αναβλαβή σε ιστοσελίδα της Μήλου, η εταιρεία στρέφεται ανοιχτά κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας, για την ταφή των εξορυκτικών αποβλήτων περλίτη αντί της ανεξέλεγκτης ρίψης τους στην θάλασσα ενώ προϊδεάζει απροκάλυπτα για συνέχιση των δικαστηρίων, εκδηλώνοντας πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού στο θεσμό της δικαιοσύνης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία ανάλυσης του εγκεφάλου του κάθε φραγκάτου νεοέλληνα που έχει αποκτήσει το οικονομικό του status μέσα από ασαφείς(;) και σκοτεινές(;) διαδικασίες. Ούτως ή άλλως σ' αυτή τη χώρα τα πολλά φράγκα έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι δεν συνδέονται με «αγνές» επαγγελματικές - επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Δεν μπορώ καν να μπω στην διαδικασία να αναρωτηθώ για ποιους λόγους μία τόσο κερδοφόρα επιχείρηση αρνείται να διαθέσει ένα - αναλογικά μικρό - τμήμα των κερδών της για να γίνει λίγο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ενδεχομένως να υπάρχουν ελκυστικότεροι επενδυτικοί προορισμοί των κερδών της επιχείρησης!!
Έχω όμως μία μεγάλη απαίτηση. Έστω και για μία φορά να κάνει η δικαιοσύνη το καθήκον της όπως πρέπει!



Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μάστιγα η παράνομη αλιεία – Κατάσχεση-μαμούθ στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

«Οι χαοτικές συνθήκες που επικρατούν σε κράτος και αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες παρέχουν στα σκάφη της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι) την καλύτερη δυνατή κάλυψη για την παράνομη και καταστροφική αλιεία που συνεχίζεται αμείωτα στις ελληνικές θάλασσες. Χίλια εκατόν τριανταεπτά κιλά παράνομων αλιευμάτων εντοπίστηκαν μόνο κατά την προηγούμενη εβδομάδα στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Τα υπομεγέθη ψάρια κατασχέθηκαν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο του Γραφείου Αλιείας και του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά*.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Πριν βιαστούμε να χτυπήσουμε παλαμάκια και να πούμε μπράβο στα ευσυνείδητα ελεγκτικά όργανα που έκαναν σωστά την δουλειά τους, ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να είναι αυτό που οδηγεί κάποιους αλιείς στο να έχουν το θάρρος (θράσος), να προβαίνουν σε εκφορτώσεις υπομεγεθών αλιευμάτων σε χώρο που είναι προσιτός και εύκολα ελεγχόμενος από τις αρμόδιες αρχές!