Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

H Greenpeace καταγγέλλει 4 ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για χρήση μεταλλαγμένων

«Τέσσερις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για χρήση μεταλλαγμένων κατονομάζει η ΜΚΟ Greenpeace. Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τη Greenpeace αναφέρουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους ή στις ιστοσελίδες τους ότι δεν γίνεται χρήση μεταλλαγμένων.
Αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Greenpeace αναφέρονται τα εξής:
Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρίες γαλακτοκομικών. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από την μία μεριά το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, αλλά από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά προβληματισμών που σχετίζονται με την αξιοπιστία της εν λόγω έρευνας και των στοιχείων που δημοσιοποιούνται. Δεν πιστεύω ότι η greenpeace θα διακινδύνευε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των τεσσάρων γαλακτοβιομηχανιών εάν δεν είχε αποδείξεις στα χέρια της αλλά, η έλλειψη στοιχείων που σχετίζονται με την μεθοδολογία της έρευνας (τρόπος συλλογής δειγμάτων, εργαστήρια ελέγχου κ.λ.π.), όπως και το εάν υπήρξαν και άλλες εταιρίες που ελέγχθηκαν, είναι λογικό να δημιουργήσουν κάποια ερωτήματα. Ο ίδιος προβληματισμός δημιουργήθηκε και με την άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συγκεκριμένες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού αναφορικά με την ύπαρξη ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου. Τέτοιου τύπου έρευνες - εάν πραγματοποιούνται καθαρά και μόνο προς το κοινωνικό και όχι το ατομικό όφελος κάθε οργανισμού ή φορέα - οφείλουν το λιγότερο να είναι πλήρεις (θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι εταιρίες με παρόμοια προϊόντα), ώστε αφενός να μην θίγεται η αξιοπιστία τους και αφετέρου να παρέχουν στους καταναλωτές ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Μόνο έτσι θα αναγκαστούν οι παραβάτες να αλλάξουν ρότα και να συμμορφωθούν με ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα ασφαλείας τροφίμων, ώστε σε κάθε περίπτωση κερδισμένος να είναι τελικά ο καταναλωτής.

Σύλληψη προμηθευτή εκρηκτικών στη Νάξο – Δίχως τέλος η αλιεία με δυναμίτιδα στις νότιες Κυκλάδες

«Ισχυρό χτύπημα δέχτηκε κύκλωμα, το οποίο τροφοδοτεί για χρόνια με εκρηκτικά, δυναμιτιστές στις Κυκλάδες και τα βόρεια Δωδεκάνησα.Το πρωί της Τρίτης, 14/2, οι αστυνομικές αρχές της Νάξου προχώρησαν στη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1500 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κα).» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Σαφέστατα και είναι ευχάριστη είδηση η συγκεκριμένη σύλληψη, αλλά από εκεί και πέρα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Οι επιτήδειοι αλιείς σίγουρα θα βρουν εναλλακτική τροφοδοσία σε πρώτη ύλη για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους, ειδικά από την στιγμή που υπάρχει απουσία ελέγχου της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας και της διάθεσης των αλιευτικών προϊόντων στην αγορά. Δικαιολογία για την απραξία των Λιμενικών αρχών δεν υπάρχει, αλλά στις κλειστές κοινωνίες οι δυνατότητες άσκησης ελέγχων αστυνομικής φύσεως ήταν πάντοτε περιορισμένες λόγω γνωριμιών ή ''άλλων'' παρεμβάσεων, ενώ τα ελεγκτικά όργανα καθίστανται περισσότερο ευάλωτα σε τυχόν απειλές ή άλλες «πιέσεις» είτε των παράνομων αλιέων είτε διαφόρων άλλων...
Εν πάσει περιπτώσει, από την στιγμή που το πρόβλημα είναι τόσο έντονο στις Κυκλάδες (και όχι μόνο) και εφόσον υπάρχουν επίσημες καταγγελίες με στοιχεία των παρανομούντων, ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί από μεικτά κλιμάκια ελεγκτικών οργάνων που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατά τόπους Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές. Εάν πιαστούν ορισμένοι και επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (ποινικές, διοικητικές, κατασχέσεις σκαφών και εργαλείων), είμαι σίγουρος ότι το φαινόμενο θα περιοριστεί.
Σε αυτή την χώρα όμως πότε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας ασχολήθηκαν σοβαρά με την αλιευτική δραστηριότητα και το θαλάσσιο περιβάλλον; Μόνο κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν κάποια δειλά βήματα προόδου στον συγκεκριμένο τομέα και αυτά εξαιτίας των πιέσεων της Ε.Ε. Επί της ουσίας λοιπόν το πρόβλημα είναι η έλλειψη βούλησης και η ανευθυνότητα των (αν)αρμοδίων.
Την συγκεκριμένη περίοδο - αλλά πιστεύω και για πολλά ακόμα χρόνια - δεν ελπίζω σε αποφάσεις ή δράσεις ουσίας σε κανέναν τομέα της κοινωνικοοικονομικής μας ζωής (κατά πόσο μάλλον στο περιβάλλον). Η παρούσα κρίση που περνάμε μπορεί να είναι οικονομική, αλλά η κοινωνική κρίση (αξιών και θεσμών) που βιώνουμε για δεκαετίες αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης λειτουργίας του κράτους.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ξεβράζουν δηλητήριο με χρώμιο 50 φορές πάνω από το κανονικό

«Έγγραφο φωτιά με το οποίο ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της δημόσιας υγείας απέστειλε προ τριμήνου στο ΥΠΕΚΑ ο δήμος Τανάγρας, με αφορμή τα ανησυχητικά ευρήματα από δείγματα υγρών αποβλήτων, που ελήφθησαν από αγωγό της εταιρείας Μαϊλλης.
Το έγγραφο υπογράφει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ευάγγελος Γεωργίου και ζητά την άμεση συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ύστερα από την διαπίστωση ότι το δείγμα περιείχε συγκέντρωση χρωμίου 2.580 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή 50 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο!»(Βλ. σετικό άρθρο..).

Άραγε θα βγουν πάλι κάποιοι και θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για την καταλληλότητα των αγροτικών προϊόντων της Βοιωτίας; Τουλάχιστον ας μην νομίζουν ότι όλοι οι Έλληνες είναι ηλίθιοι ή δεν ενημερώνονται.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, επειδή το τίμημα της ρύπανσης δεν πρέπει να το πληρώνουν ούτε οι αγρότες αλλά ούτε και οι καταναλωτές, ας φροντίσει επιτέλους το ανάλγητο κράτος να εφαρμόσει τους νόμους και να προστατέψει το περιβάλλον και την υγεία μας.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δέκα νέα συναρπαστικά είδη ζώων και φυτών που ανακαλύφθηκαν το 2011 (photos)

«Παρότι το 2011 σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση ή τη διακινδύνευση της επιβίωσης πλήθους ειδών πανίδας και χλωρίδας, στον αντίποδα ανακαλύφθηκαν πολλά πρωτόγνωρα πλάσματα: από είδη καρχαριών και δελφινιών μέχρι μέδουσες, παράσιτα και βάτραχοι.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Η φύση έχει την μοναδική ικανότητα να μας εκπλήσσει ευχάριστα, αποδεικνύοντάς μας αρκετά συχνά το πόσο μεγάλο είναι το εύρος της βιοποικιλότητας που υπάρχει στον πλανήτη.
Στον αντίποδα ένα κομμάτι αυτής της βιοποικιλότητας (βλ. ανθρώπινο είδος), έχει αποδείξει με την συμπεριφορά του - η οποία ελάχιστες φορές μας εκπλήσσει ευχάριστα - ότι αποτελεί τον πλέον αστάθμητο παράγοντα ως προς την διατήρηση των απαιτούμενων ισορροπιών για ένα υγιές οικοσύστημα. Κατά βάση οι δικές του ενέργειες (π.χ. ρύπανση, κατάχρηση φυσικών πόρων, κ.λ.π.) έχουν οδηγήσει στην διατάραξη περιβαλλοντικών ισοροπιών και κατάρρευση οικοσυστημάτων, χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη το κατά πόσο όλα αυτά επηρεάζουν την καλή ποιότητα ζωής του και εν γένει την επιβίωσή του.
Τελικά φαίνεται ότι το μεγάλο εύρος της βιοποικιλότητας (ακόμα και αυτής που δεν έχουμε ανακαλύψει), ενδεχομένως να «ευθύνεται» για το γεγονός ότι - παρά την βάναυση ανθρώπινη συμπεριφορά - το φυσικό περιβάλλον καταφέρνει μέχρι τώρα να επιβιώνει. Το ζητούμενο όμως είναι το πόση πίεση μπορεί ακόμα να δεχτεί, ειδικά από την στιγμή η red list των απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας μεγαλώνει κάθε χρόνο. Σχετικό είναι το παρακάτω βίντεο:


Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλή για κατανάλωση τα τρόφιμα της Βοιωτίας

«Ασφαλή για κατανάλωση χαρακτηρίζουν τα είδη μαναβικής από την περιοχή της Βοιωτίας οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια). Όπως διαπιστώνεται, στα τρόφιμα που ελέγχθηκαν δεν υπήρχε παρουσία εξασθενούς χρωμίου.
Στόχος του Προγράμματος ήταν η για πρώτη φορά η συλλογή ικανοποιητικού αριθμού αξιόπιστων στοιχείων για τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας, όπου κατά καιρούς έχει τεθεί το θέμα για ενδεχόμενη επιβάρυνσή τους με βαρέα μέταλλα λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης που έχει υποστεί διαχρονικά η περιοχή του Ασωπού ποταμού.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα ή έχει προηγηθεί κάποιο «μαγείρεμα» στην όλη υπόθεση ώστε οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Βοιωτίας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής εν μέσω κρίσης; Δεν μου αρέσει καθόλου που βρίσκομαι στην θέση να αμφισβητώ αποτελέσματα ερευνών στα οποία εμπλέκονται οι Περιφέρειες της χώρας, ο ΕΦΕΤ, το Γενικό Χημείο του Κράτους κ.λ.π. Όλοι όμως αυτοί οι φορείς που ασχολούνται με την καταλληλότητα και υγιεινή των τροφίμων, καθώς και διάφορα σκάνδαλα που κατά καιρούς ξεσπάνε στον συγκεκριμένο τομέα, μου δίνουν κάθε δικαίωμα να είμαι απόλυτα επιφυλακτικός απέναντι στα οποιαδήποτε αποτελέσματα ελέγχων πραγματοποιούνται. Επίσης όταν διαβάζω ότι «για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα επιτρεπτά όρια, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις των επιπέδων τους ανάμεσα στις περιοχές δειγματοληψίας, χωρίς ωστόσο τα επίπεδα αυτά να συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία», ομολογώ ότι ανησυχώ ακόμη περισσότερο. Επί της ουσίας μου λένε ότι δεν κινδυνεύω από κάτι για το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί το όριο κινδύνου. Αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν τόσο σε Εθνικό όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.
Πάντως για να είμαι ειλικρινής το θέμα με τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας μου έκανε άσχημη εντύπωση από την ημέρα που έγινε η δωρεάν διανομή λαχανικών στο Σύνταγμα. Θεωρώ μάλιστα ότι ο τρόπος που διάλεξαν οι παραγωγοί για την έμμεση προβολή της καταλληλότητας των προϊόντων τους είναι εντελώς ανήθικος - ενώ ταυτόχρονα μου προκαλεί επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αξιοπιστία των μετρήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες - γιατί βασίστηκε στην εκμετάλλευση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας λόγω της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω βίντεο: