Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Clever Bird Goes Fishing

Η φύση έχει πάντα την δυνατότητα να μας εκπλήσει ευχάριστα. Ως ερασιτέχνης ψαράς οφείλω να αναγνωρίσω την αλιευτική ικανότητα και ευφυΐα του φτερωτού φίλου μας...

 

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Το πρώτο έργο θαλάσσιας ενέργειας στην Ελλάδα

«Αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλε τον Ιούνιο η εταιρεία Renes Development. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι και στο εξωτερικό η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο. Ο σταθμός, ισχύος 2 MW, θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου, περιοχή που επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων ρευμάτων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Είμαστε μία χώρα ευλογημένη από κάθε άποψη όσον αφορά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης τριών (και όχι μόνο), βασικών στοιχείων όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος και η θάλασσα, προκειμένου η παροχή καθαρής ενέργειας  να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τις ΑΠΕ με τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα να δοκιμαστούν «φρέσκιες» τεχνολογίες. Η θάλασσα, με τις παλίρροιες, τα κύματα και τα υποθαλάσσια ρεύματα, αποτελεί ένα πολύ δυναμικό πεδίο κατάλληλο για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον ενεργειακό τομέα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, όταν αξιολογούμε τέτοιου τύπου επενδυτικά σχέδια οφείλουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και περισσότερο ευέλικτοι στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων και των λοιπών γραφειοκρατικών διαδικασιών.