Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

«Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με τρεις διαφορετικές συνιστώσες, ξεκινά σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ» ο Δήμος Λέσβου. Το πρόγραμμα θα αφορά στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τόσο νοικοκυριών, από 20 διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης, όσο και καταστημάτων της πόλης, αλλά και από τα σχολεία του νησιού μέσω αξιοποίησης των κάδων ανακύκλωσης που είχε προμηθευτεί η πρώην Νομαρχία Λέσβου.
Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας κι εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Αυγούστου.
Στο κομμάτι του προγράμματος που θα αφορά στην ανακύκλωση για τα νοικοκυριά της Μυτιλήνης και των γύρω από αυτήν περιοχών, πρόκειται να τοποθετηθούν σε άγνωστο προς το παρόν χρόνο αρχικά 20 κάδοι ανακύκλωσης στις περιοχές του Νοσοκομείου (μετά τα κτήρια της ΕΡΑ Αιγαίου), της Χρυσομαλλούσας (δίπλα στην εκκλησία και στο πάρκο πίσω από τη «Γαρδένια»), του Συνοικισμού (οδός Κυδωνιών), της Καλλιθέας (στο περίπτερο κατεβαίνοντας από τα Λύκεια), στη Λαγκάδα (στις γαζίες αριστερά, κατεβαίνοντας την Αεροπόρου Γιαναρέλλη), αλλά και στη Σουράδα, το Ακλειδιού, τη Βαρειά, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι, το Κουμκό, τη Μόρια, την Παναγιούδα και τα Πάμφιλα. Οι κάδοι θα προορίζονται για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί και θα είναι ιδιοκτησίας της «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να είναι πιλοτικό και να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα, με προοπτική επέκτασης και σε άλλα μέρη της Λέσβου; Δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί οι «αρμόδιοι» ότι οι ήδη υπάρχοντες, ελάχιστοι και μονίμως υπερχειλισμένοι κάδοι ανακύκλωσης «φωνάζουν» από μόνοι τους ότι στη Λέσβο υπάρχει πλέον σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τα ελάχιστα σημεία ύπαρξης κατάλληλων κάδων της πόλης; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι η περιβαλλοντική εικόνα που παρουσιάζει ο τόπος έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του τουρισμού που προσελκύει το νησί;
Δεν μπορεί να γίνει κάτι καλό σ' αυτή την πόλη χωρίς να διακατέχεται από την μιζέρια των «αρμοδίων» που το προωθούν ή διαχειρίζονται;
Εν πάση περιπτώσει εύχομαι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να πετύχει και να επεκταθεί σταδιακά και οργανωμένα και στην υπόλοιπη Λέσβο, ξεκινώντας από τα hot spots του νησιού στην προσέλευση τουριστών.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Λέει ναι στις έρευνες αλλά ζητάει... προδιαγραφές ο Αρσένης

«Να γίνουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο λέει τελικά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές.
Ο κ. Αρσένης προκάλεσε σάλο στο κόμμα του όταν προ ημερών κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, καταγγέλλοντας ουσιαστικά την Ελλάδα ότι δεν φρόντισε, ώστε στο πλήρωμα του νορβηγικού ερευνητικού σκάφος αντί για δύο, να είναι επτά οι παρατηρητές κητωδών.Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα επανέλαβε ότι πρέπει η νορβηγική εταιρεία να προσλάβει άλλους πέντε παρατηρητές και να μη δείχνει περιβαλλοντική ευαισθησία μόνο στα νορβηγικά ύδατα.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Είπε το αυτονόητο και έπεσαν πολλοί να τον «φάνε». Μίλησε δημόσια για την τήρηση κανόνων που αφορούν στην προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος και προκάλεσε σάλο επειδή έθιξε πολιτικά πρόσωπα και αποφάσεις ή καλύτερα επειδή για μία ακόμη φορά παρουσίασε την γύμνια μας στο θέμα περιβάλλον και τήρηση κανόνων.
Προσωπικά αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ο καταιγισμός ειρωνικών σχολίων*, αρκετά εκ των οποίων ανώνυμα,  που δέχτηκε μέσω του διαδικτύου ο εν λόγω ευρωβουλευτής. Σχόλια που το μεγαλύτερο μέρος τους πηγάζει από το γνήσιο «αθάνατο» Ελληνικό DNA το οποίο περιέχει άφθονη δόση ζηλοφθονίας, ωχαδερφισμού, ξερολίασης και οπορτουνισμού. 
Δεν θα μπω στον κόπο να αναφέρω ξανά ότι στο κομμάτι προστασίας περιβάλλοντος και τήρησης κανόνων είμαστε μία απέραντη «Μπανανία». Αυτό που με λύπη μου διαπιστώνω είναι ότι παρά τα δεινά που περνάμε ως λαός τα τελευταία χρόνια και τις διαπιστώσεις που έχουν γίνει για τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, πάρα πολλοί από εμάς δεν αλλάξαμε μυαλά και συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε και να δρούμε στα πλαίσια του ίδιου παλιού κακού παρελθόντος. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον και αυτό δεν έχει να κάνει με κανένα ΔΝΤ ή ΕΕ, αλλά πολύ περισσότερο αφορά στην ίδια κακή νοοτροπία που υπάρχει βαθιά ριζωμένη στον Ελληνικό λαό και αντανακλάται καθημερινά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

* (1) iefimerida
   (2) newsit




Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Illegal blast fishers convicted and boats destroyed

Illegal fishers boat being burnt«Three Indonesian fishers have been convicted for illegal fishing after two boats were caught ‘blast fishing’ with explosives inside Australian waters in early October.
Following investigations by the Australian Fisheries Management Authority (AFMA) three men were charged by the Commonwealth Director of Public Prosecutions office and all pleaded guilty in the Darwin courts.
They were fined a total of $43,000. Both boats were confiscated by AFMA and were destroyed by incineration at AFMA’s vessel destruction facilities in Broome and Darwin.» (read more..).
 
Στην Αυστραλία όχι μόνο τους «καμπανιάσανε» αλλά τους κατέστρεψαν και τα αλιευτικά σκάφη. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, εάν ποτέ συλληφθεί κάποιος να ψαρεύει με χρήση εκρηκτικών, στην καλύτερη περίπτωση θα την σκαπουλάρει με κάποια ποινή χάδι αναλογικά με το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε, ενώ υπάρχουν δυστυχώς παραδείγματα αθώωσης των δραστών τόσο ως προς το ποινικό μέρος της παράβασης όσο και ως προς το κομμάτι της επιβολής των διοικητικών κυρώσεων.