Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δελφίνια: Είναι πράγματι τα πιο έξυπνα και αγαθά ζώα;

«Σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα, ενώ έχουν και σκοτεινή πλευρά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα δελφίνια δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα και ότι πίσω από την... παιχνιδιάρικη «μάσκα» υπάρχει μια πιο... σκοτεινή πλευρά.
Οι ερευνητές από τη μονάδα έρευνας θαλάσσιων θηλαστικών του Πανεπιστημίου St. Andrews υποστηρίζουν ότι έχουν καταγράψει βίαες πράξεις δελφινιών. Όπως αναφέρουν, είδαν τα θαλάσσια θηλαστικά να απομονώνουν και να σκοτώνουν μικρές φώκαινες σε λιμάνια, χωρίς να υπάρχει σκοπός επιβίωσης, αφού δεν έφαγαν τα πτώματά τους.
Μάλιστα, ο αρχηγός μιας αγέλης δελφινιών ονομάστηκε «Jack the flipper», λόγω των βίαιων πράξεων του.
» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Jack the Flipper λοιπόν. Εξαιρετικά! Νομίζω ότι ως ταινία θα έσπαγε τα ταμεία, πολύ περισσότερο ίσως από το «ξενέρωτο» Flipper που παρουσιάζει μόνο την καλή και παιχνιδιάρικη πλευρά του εν λόγω θηλαστικού.
Πέρα από την πλάκα, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση η χρήση βίας από πλευράς των δελφινιών όταν αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια των «παιχνιδιών» κυριαρχίας σε μία περιοχή ή εξουσίας σε μία αγέλη. Μήπως δεν συμβαίνει και με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου; Μήπως και σε μας δεν συμβαίνει το ίδιο; Απλώς εμείς ως «εξελιγμένο» είδος, έχουμε πλέον την δυνατότητα να εφαρμόζουμε και εξελιγμένες μεθόδους άσκησης διαφόρων μορφών βίας προκειμένου να αποκτήσουμε προνόμια ή συγκεκριμένη θέση στο κοινωνικό σύνολο που έχουμε ενταχθεί.
Ας με συγχωρήσουν πάντως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Andrews αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω διαβάσει για ευεργετική επίδραση των κοτόπουλων σε ασθενείς - εκτός ίσως από την κοτόσουπα όταν έχουμε γρίπη - σε αντίθεση με τα δελφίνια που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με διάφορες και δύσκολες ασθένειες όπως π.χ. ψυχοκινητικές. Επίσης δεν νομίζω να έχει καταγραφεί σοβαρή επίθεση δελφινιού σε άνθρωπο, σε αντίθεση με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, ακόμη και από τους πολυαγαπημένους μας σκύλους.
Εν πάσει περιπτώσει νομίζω ότι τέτοιες έρευνες το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε όσους ασχολούνται συστηματικά με μαζικές σφαγές θηλαστικών όπως π.χ. οι Δανοί στα Fαroe Islands και οι Ιάπωνες (Βλ. σχετικά βίντεο παρακάτω).
Πιστεύω ότι εάν πραγματικά αγαπάς το περιβάλλον, αγαπάς ή τουλάχιστον δείχνεις σεβασμό απέναντι και στους υπόλοιπους έμβιους οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτό, ανεξάρτητα της ιδιαίτερης συμπάθειας που μπορεί να τρέφεις για κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα είδη. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής νομίζω ότι είναι άστοχη η τοποθέτηση του ζωολόγου Τζάστιν Γκρεγκ ότι «εάν σταματούσαμε να βλέπουμε τα δελφίνια μέσα από τον ανθρώπινο φακό που έχουμε δημιουργήσει, ίσως άνοιγε το μυαλό μας και βλέπαμε ότι και άλλα ζώα έχουν εξίσου θαυμάσιες ζωές».
Συγνώμη Κε Γκρεγκ, αλλά ο δικός μου εγκέφαλος, όπως πιστεύω και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων,  αδυνατεί να εξισώσει τα δελφίνια με τα κοτόπουλα...εκτός και εάν πίσω από την παιχνιδιάρικη μάσκα τους κρύβεται ο ΄΄Pennywise the Dancing Clown``



















Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Λέσβου. Έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική...!

Μία ακόμη επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τους ιθύνοντες του Δήμου Λέσβου. Μπήκαμε στο φθινόπωρο, μειώθηκε ο αριθμός των τουριστών και εντελώς τυχαία(;) επανεμφανίσθηκαν βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτό της «λειτουργίας» των βιολογικών καθαρισμών. Τα παρακάτω βίντεο και εικόνες από αποτελούν ντροπή για τον τόπο και την τοπική του αυτοδιοίκηση, η οποία κρίνεται εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει βασικά και ουσιώδη προβλήματα του νησιού. Κρίμα για αυτόν το πανέμορφο οικισμό της Βόρειας Λέσβου να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης!
Η πηγή των λυμάτων από παρακείμενο φρεάτιο
Ροή αστικών λυμάτων προς την θάλασσα


Ο παλιός αγωγός σε πλήρη λειτουργία