Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Γαλλία: «Πράσινες» στέγες υποχρεωτικά σε όλα τα νέα κτίρια

Γαλλία: «Πράσινες» στέγες υποχρεωτικά σε όλα τα νέα κτίρια«Στις εμπορικές ζώνες της χώρας - Θα παράγουν ηλεκτρισμό και θα ωφελούν οικονομικά τις επιχειρήσεις
Καλυμμένες -εν μέρει- από φυτά ή από ηλιακούς συλλέκτες που θα παράγουν ηλεκτρισμό και θα ωφελούν οικονομικά τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι εφεξής οι στέγες στα κτίρια που χτίζονται σε εμπορικές ζώνες στη Γαλλία. 
Αυτό ορίζει ο νόμος που «πέρασε» από το Κοινοβούλιο της χώρας. 
Οι «πράσινες» στέγες έχουν μόνωση και θετική ενεργειακή απόδοση και μειώνουν την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου το χειμώνα και τον κλιματισμό του το καλοκαίρι.
Επίσης διατηρούν το νερό της βροχής, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση προβλημάτων με την απορροή υδάτων, ενώ ευνοούν και τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα προσφέρουν στα πουλιά μέρος για να φωλιάζουν.
Οι «πράσινες» στέγες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία και την Αυστραλία, ενώ το 2009 στο Τορόντο υιοθετήθηκε παρόμοιος κανονισμός για την παρουσία τους σε βιομηχανικά και οικιστικά κτίρια». (πηγή:http://www.protothema.gr)

Επειδή στην μπανανία που ζούμε δεν πιστεύω ότι η δικιά μας γενιά θα προλάβει να ζήσει κάτι παρόμοιο, εύχομαι τουλάχιστον οι μελλοντικές γενιές να είναι σε θέση να απολαύσουν παρόμοιες και ίσως καλύτερες  καινοτόμες περιβαλλοντικές επενδύσεις. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να καταφέρουμε ως λαός να απεμπλακούμε από συντηρητικά σύνδρομα και πισωγυρίσματα που κρατούν την κοινωνία αγκυλωμένη και την οικονομία στάσιμη. 

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Οι γόπες των τσιγάρων θα τροφοδοτούν με ενέργεια τις συσκευές του μέλλοντος

«Οι αυξανόμενες ανάγκες για έναν διασυνδεδεμένο κόσμο έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια με υψηλότερη αποδοτικότητα.Ήδη υπάρχουν πολλά υποσχόμενα υλικά όπως το γραφένιο και οι νανοσωλήνες άνθρακα, ωστόσο ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα πιστεύουν ότι βρήκαν ένα ακόμα καλύτερο υλικό: τις γόπες των τσιγάρων (ναι το ίδιο απόρριμμα που η αμερικανική εταιρεία TerraCycle ανακυκλώνει για να παράξει λίπασμα και βιομηχανικό πλαστικό).Τα αποτσίγαρα περιέχουν τοξικές και μη βιοδιασπώμενες χημικές ενώσεις (για αυτό όσοι καπνίζετε σταματήστε επιτέλους να βρωμίζετε τις παραλίες), που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.Η συλλογή και η επεξεργασία τους στο εργαστήριο, όχι μόνο θα επέτρεπε την ασφαλή απόρριψη ενός επικίνδυνου υλικού, αλλά σύμφωνα με τους κορεάτες επιστήμονες θα συνέβαλε στην παραγωγή ενός άριστου μέσου αποθήκευσης ενέργειας με μια διαδικασία που αποτελείται από ένα μόλις βήμα γνωστή ως πυρόλυση.“Η μελέτη μας έδειξε ότι τα φίλτρα των χρησιμοποιημένων τσιγάρων μπορούν να μετατραπούν σε ένα υλικό υψηλής απόδοσης με βάση των άνθρακα. Η διαδικασία περιλαμβάνει ένα μόλις βήμα και ταυτόχρονα παρέχει μια πράσινη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας” αναφέρει ο καθηγητής Γιόνγκχεοπ Γι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Για να αντιληφθούμε την αξία του συγκεκριμένου project, απλώς ας αναλογιστούμε το ενδεχόμενο όφελος που θα υπάρξει στον περιβάλλον εάν τα αποτσίγαρα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας αντί να «κοσμούν» τις παραλίες, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και οποιοδήποτε άλλο σημείο απορρίπτουν οι «ευγενείς» καπνιστές τα κατάλοιπα του πάθους τους.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

40 τόνοι παλαμίδια στο Μεγανήσι

«Όσοι βρέθηκαν στο λιμανάκι στο Περιγιάλι την ημέρα της Πρωτομαγιάς σίγουρα έμειναν άφωνοι με την ψαριά που έβγαλε το γρι γρι «ΣΤΑΘΗΣ» κοντά στο Μεγανήσι. Οι Καλλίνικος, Γεράσιμος και Δημήτρης ίσως είχαν την μεγαλύτερη ψαριά που έγινε ποτέ στο Ιόνιο.Το τυχερό ψαροκάικο έπιασε τη «χρυσή» ψαριά στην περιοχή Μπάλος, που βρίσκεται ανάμεσα από δύο παραλίες – Πασουμάκι και Φανάρι – στο Μεγανήσι. Έπιασαν μια τεράστια καλάδα τριάντα – σαράντα τόνοι παλαμίδια. «Με αυτή την ψαριά θα φορτωθούν τέσσερις επικαθίμενες νταλίκες» όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Καλλίνικος.»  (Πηγή:http://ionian24.gr/archives/11213).
Λευκάδα: Ψαριά ρεκόρ γκίνες. 40 τόνοι παλαμίδια στο Μεγανήσι

Αφιερωμένο σε όσους/ες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μόνο τα συρόμενα εργαλεία κάνουν ζημιά στα ιχθυαποθέματα. Δυστυχώς η σύγχρονη τεχνολογία που έχει εγκατασταθεί στα αλιευτικά σκάφη «επιτρέπει» να γίνονται και τέτοιες ψαριές, καθώς είναι πολύ πιο εύκολος ο εντοπισμός μεγάλων κοπαδιών μεταναστευτικών ψαριών.