Θα τολμήσω να κάνω μία πρόβλεψη (έστω και αν εύχομαι το αντίθετο). Το συγκεκριμένο και πολύ καταστροφικό για το θαλάσσιο οικοσύστημα εργαλείο δεν θα σταματήσει το 2010, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, αλλά θα (ξανα)βρεθεί η φόρμουλα (πατέντα) να παραταθεί η χρήση του μέχρι......;;; Όλα αυτά βέβαια εις βάρος του θαλασσίου περιβάλλοντος και των πολιτών που ασχολούνται με την αλιεία (παράκτιοι αλιείς και ερασιτέχνες). Αν έχει τα κότσια η κυβέρνηση, ας τολμήσει (επιτέλους) να πάρει μια ουσιαστική και χωρίς ψηφοθηρικά κριτήρια (αυτό και αν θα είναι καινοτομία!!), απόφαση για την προστασία της θάλασσας και της αλιείας. (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου..)
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009
Λάθος τα (υπερβολικά) πράσινα τέλη κυκλοφορίας
Τελικά τα κατάφεραν και μετέτρεψαν το περιβαλλοντικό σε εισπρακτικό μέτρο. Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα σχετικά πρόχειρα (όπως αποδείχτηκε στην πράξη), με αποτέλεσμα αντί να εφαρμόσει την περιβαλλοντική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», συνδέοντας τα τέλη με τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων, φρόντισε να καρπαζώσει τους μικρομεσαίους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλαγής των παλαιών οχημάτων τους. Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στα παλαιάς τεχνολογίας οχήματα που καίνε ακόμα βενζίνη super, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα καλοσυντηρημένο όχημα δεκαετίας δημιουργεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ένα καινούριο ιδίου τύπου. Επίσης με έχει κουράσει τις τελευταίες μέρες ο τρόπος χειρισμού από τα ΜΜΕ του θέματος της κατάθεσης των πινακίδων αυτοκινήτων από πολλούς πολίτες, χωρίς πουθενά να γίνεται μνεία ότι πολλοί εξ αυτών είναι κάτοχοι και άλλου οχήματος!!!! Έλπίζω του χρόνου σε αναθεώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης.... (βλ. σχετικό άρθρο...)
Έρχονται περισσότεροι καύσωνες και λιγότερες βροχές
Άλλη μια επιστημονική πρόβλεψη που περιέχει μια μικρή δόση υπερβολής ή μήπως τελικά τα πράγματα οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς αυτή την κατεύθυνση; (βλ. σχετικό άρθρο..)
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
΄΄Κοπεγχάγη΄΄. Τελικά μείναμε στα ευχο(λόγια)!!
Τελικά αποδεικνύεται ότι στην πράξη η «πράσινη ανάπτυξη» είναι αδύνατον να λάβει σάρκα και οστά από την στιγμή που η πολιτική των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών παραμένει όμηρος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Όλοι μας περιμέναμε (έστω και με συγκρατημένη αισιοδοξία), να υπάρξει η πολιτική βούληση για την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και εν γένει της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής, αλλά......!
Δες σχετικά άρθρα... (1), (2)
Δες σχετικά άρθρα... (1), (2)
8 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για τη Γη
Μόνο οχτώ.......;;;;;;;;;;;;;; (βλ. σχετικό άρθρο)
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
Μετεξεταστέοι στην πράσινη δράση
Aνάμεσα στους 57 μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη που είναι υπεύθυνοι για το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η χώρα μας κατατάσσεται στην 51η χειρότερη θέση όσον αφορά στις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει στην προσπάθεια για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, (βλ. σχετικό άρθρο..)
Δεν προκαλεί αίσθηση η σχετική δημοσίευση καθώς εάν λάβουμε υπόψη την γενικότερη περιβαλλοντική παιδεία των πολιτών που μετουσιώνεται σε πράξεις στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια,τότε μάλλον αυτή η θέση αντικατοπτρίζει την θλιβερή ελληνική πραγματικότητα......!
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
«Κοπεγχάγη Πρωτεύουσα της ελπίδας»
Ακούμε για δέσμευση της Ινδίας την περασμένη Πέμπτη και της Κίνας πριν από μερικές βδομάδες να μειώσουν το ποσοστό των τοξικών αερίων σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν τους (βλ. σχετικό άρθρο..). Διαβάζουμε ότι ο Ομπάμα δήλωσε πως σκοπεύει να μειώσει έως το 2020 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, έχοντας παράλληλα στο «πλευρό» του την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) (βλ. σχετικό άρθρο..).
Τελικά το ζητούμενο είναι εάν, ακόμη και σήμερα όπου τα μηνύματα που λαμβάνουμε από κάθε μεριά του πλανήτη αναφορικά με την αειφορία του είναι απογοητευτικά, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη θα μετουσιώσουν σε πράξεις τις δεσμεύσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση η Κοπεγχάγη κινδυνεύει να αποδειχθεί μελλοντικά ότι αποτέλεσε απλώς την πρωτεύουσα της «θεωρίας» και όχι της «ελπίδας».
Τελικά το ζητούμενο είναι εάν, ακόμη και σήμερα όπου τα μηνύματα που λαμβάνουμε από κάθε μεριά του πλανήτη αναφορικά με την αειφορία του είναι απογοητευτικά, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη θα μετουσιώσουν σε πράξεις τις δεσμεύσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση η Κοπεγχάγη κινδυνεύει να αποδειχθεί μελλοντικά ότι αποτέλεσε απλώς την πρωτεύουσα της «θεωρίας» και όχι της «ελπίδας».
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4549004
Το θέμα είναι πόσοι από εμάς έχουν τα «κότσια» (παιδεία), να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Σε βάθος χρόνου ίσως αποδειχθεί ότι τελικά ο πλανήτης έχει βρει τον τρόπο να εξασφαλίσει την δική του επιβίωση αποβάλλοντας όλα τα επικίνδυνα σκουπίδια (εμάς), από πάνω του...!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)