Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Στο ναδίρ η Ελλάδα στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Την 71η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως παρουσιάζεται σε σχετική έκθεση των αμερικανικών πανεπιστημίων «Γέιλ» και «Κολούμπια» για την «περιβαλλοντική απόδοση» 163 χωρών. Στην συγκεκριμένη έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς μετά την Αργεντινή, ενώ ξεπερνάει οριακά το Σουλτανάτο του Μπρουνέι.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Το ζητούμενο δεν είναι το που μας έχουν κατατάξει, αλλά το τι σκοπεύουμε να κάνουμε (κυβέρνηση και πολίτες) για να αλλάξει αυτό. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαρύνει ατομικά τον καθέναν μας και κάποια στιγμή πρέπει πρωτίστως να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι για το περιβάλλον και μετά η εκάστοτε κυβέρνηση...!

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Θα διώκονται ποινικά όσοι ασελγούν στο φυσικό περιβάλλον

«Κίνητρα για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και ποινικές κυρώσεις για όσους εσκεμμένα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον προβλέπει το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που θα δώσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

..................... παρά ποτέ!
Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει ένα εύχρηστο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις ικανές να δρουν περισσότερο αποτρεπτικά απέναντι στους επίδοξους παραβάτες. Βέβαια σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και την ουσιώδη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου όταν απαιτείται.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα...!

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας αφιερωμένη στην Μεσόγειο

«Στην προστασία της Μεσογείου είναι το επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, σήμερα 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τους εκτιμήσεις, τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί στο 20%, κάτι το οποίο αναγκάζει τις χώρες της Μεσογείου να προβαίνουν σε εισαγωγές ψαριών». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

......και επειδή στην Ελλάδα είμαστε πάντα πρωτοπόροι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εντοπίζοντας σε κάθε περίπτωση την πηγή του κακού, λαμβάνοντας δίκαια, αντικειμενικά και κατάλληλα μέτρα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στην περίπτωση που απαιτηθεί να λάβουμε μέτρα προστασίας των ιχθυαποθεμάτων και γενικότερα των αλιευτικών πεδίων της χώρας μας θα ξεκινήσουμε με περιορισμούς που θα αφορούν στις αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια προκαλούν την μεγαλύτερη καταστροφή στην θαλάσσια πανίδα.....................ή μήπως κάνω λάθος;;
Κα Μπατζελή, Κα Μπιρμπίλη, αγαπητοί ιθύνοντες της GreenPeace, νομίζω γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε. Θα δούμε επιτέλους εφαρμογή ορθολογικής περιβαλλοντικής πολιτικής στην χώρα μας ή θα ξαναβιώσουμε την γνωστή πρακτική της μικροπολιτικής;

Ο Παπανδρέου για την «Πράσινη Ανάπτυξη»

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ελληνικής καταγωγής και Έλληνες της Διασποράς, αναφέρθηκε στα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να στραφεί σε μια άλλη αντίληψη, η οποία θα βασίζεται στην «Πράσινη Ανάπτυξη», με παράλληλη αλλαγή θεσμών, νόμων, πρακτικών του παρελθόντος και εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις(Βλ. σχετικά..)

Μέσα στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που βρισκόματε είμαι περίεργος να δω κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει, έστω και στον ελάχιστο δυνατό βαθμό, τις προεκλογικές της εξαγγελίες για «πράσινη» ανάπτυξη. Σαφέστατα και υπάρχει πίστωση χρόνου καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων μηνών διακυβέρνησης σπαταλήθηκε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων οικονομικής «διάσωσης» της χώρας. Τώρα όμως που άρχισε να «ρολάρει»(;) η κατάσταση στα οικονομικά, περιμένουμε τις δυναμικές ενέργειες της κυβέρνησης που θα δώσουν ώθηση στον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να έχει υπόψη της ότι μετά τα 5,5 χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης, με τα γνωστά αποτελέσματα, οι πολίτες δεν πρόκειται να δώσουν στον Κο Παπανδρέου αντίστοιχη πίστωση χρόνου....!

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Να αποσυρθεί η πριμοδότηση της καύσης απορριμμάτων ζητούν 4 ΜΚΟ

«Να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που πριμοδοτεί την καύση απορριμμάτων ζητούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpaece, Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Mεσόγειος SOS) τονίζοντας ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να επιδοτεί με δημόσιο χρήμα την καύση απορριμμάτων, μία πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική τεχνολογία.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Το όλο ζήτημα θα καταντήσει στο τέλος κουραστικό. Από την μία πλευρά κινδυνεύουμε εκ νέου με πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και από την άλλη υπάρχει κωλυσιεργία όσον αφορά στην λήψη μιας (οικολογικά και οικονομικά) ορθής απόφασης για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το πάντρεμα της οικολογίας με την οικονομική ανάπτυξη είναι δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί τη λήψη τολμηρών αποφάσεων. Εδώ είμαστε και περιμένουμε......!

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Μια βραδιά σε μπαρ είναι ...100 τσιγάρα!

«Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολή αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Ο αέρας που αναπνέουμε στο εσωτερικό ενός κτιρίου μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρημένος από όσο ο αέρας που εισπνέουμε στους δρόμους της πόλης. Αρκούν μερικά παραδείγματα για να καταλάβει κανείς την επικίνδυνη έκθεση στην οποία υποβάλλεται ο ανθρώπινος οργανισμός». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Περαστικά μας........!!!!
Προσωπικά πρέπει να έχω καπνίσει αρκετές χιλιάδες τσιγάρα μέχρι σήμερα....

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Έβαλε να οργώσουν παραλία με χελώνες!

«Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει οι οικολόγοι στην Κω με τον δήμαρχο Δικαίου, εξ αιτίας της απόφασής του να καθαρίσει με μπουλντόζα την τουριστική παραλία Τιγκακίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις φωλιές όπου εναποθέτουν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες «καρέτα- καρέτα»! (Βλ. σχετικό άρθρο..)

Αυτό θα πει τοπική αυτοδιοίκηση με «οικολογική συνείδηση». Όταν τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται από τις απαρχαιωμένες και συντηρητικές αντιλήψεις τους περί τουρισμού και ανάπτυξης και ταυτόχρονα επιδεικνύουν μια τόσο «ζωώδη» συμπεριφορά απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας σ' αυτή την χώρα....!

Το «ταξίδι» της σακούλας

«Μέσα από ένα μικρό φιλμ, μόλις 18 λεπτών με αγγλική αφήγηση, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ramin Bahrani προσπαθεί να ακολουθήσει το ταξίδι μίας χρησιμοποιημένης πλαστικής σακούλας μη βιοδιασπώμενης. Με ένα ιδιαίτερο ύφος και μία οπτική γωνία που λίγοι έχουν αντιληφθεί μέχρι σήμερα, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να επικοινωνήσει με το κοινό του, περνώντας σε ένα σύντομο και περιεκτικό μήνυμα την σημασία της οικολογικής συνείδησης.» (Βλ. σχετικά..)


Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Καταστροφή από την εξέδρα πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικό

«Το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικό και η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα είναι μια καταστροφή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μετά από 10 μέρες, η πετρελαιοκηλίδα έφτασε σήμερα Παρασκευή, στις ακτές της Λουϊζιάνα ενώ η υποθαλάσσια διαρροή συνεχίζεται. Ομάδα της Greenpeace βρίσκεται ήδη στην περιοχή. Στις 20 Απριλίου μετά από ανεξήγητη ακόμα έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και η εξέδρα βυθίστηκε δύο μέρες μετά. Όμως το κακό δε σταμάτησε εκεί. Το πετρέλαιο συνεχίζει να αναβλύζει από το βυθό της θάλασσας, σε βάθος περίπου 1,5 χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνια του νερού. Η εξέδρα την οποία μίσθωνε η BP από την εταιρεία Transocean βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.» (Βλ. σχετικά..).

Δυστυχώς όσο η ανθρωπότητα συνεχίζει να εξαρτάται από το πετρέλαιο και δεν αναζητά εντονότερα εναλλακτικές πηγές ενέργειας ατυχήματα όπως αυτό στον κόλπο του Μεξικού θα συνεχίσουν να γίνονται και να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της περιοχής που πλήττεται. Το πρόβλημα πλέον δεν εντοπίζεται στο αν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ικανό να αποτρέψει μία καταστροφή ή να επουλώσει τις πληγές μιας πετρελαϊκής ρύπανσης. Τα περιστατικά του παρελθόντος (EXXON VALDEZ - PRESTIGE), μας έχουν αποδείξει ότι πρόστιμα και αποζημιώσεις καθίστανται ανίκανα τόσο ως μέτρα πρόληψης όσο και καταστολής (αποκατάστασης). Η ανάγκη λοιπόν για στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι πλέον επιτακτική......!