Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις για το θαλάσσιο καταφύγιο στην Κύθνο

«Tην έντονη ανησυχία τους για την ασαφή - όπως τη χαρακτηρίζουν - πρόταση της Greenpeace για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες διατύπωσαν εκπρόσωποι του Δήμου Κύθνου και των αλιέων του νησιού σε διημερίδα για την αλιεία που έγινε στην Πάρο.  
Ο χάρτης της οργάνωσης δείχνει τα ανατολικά παράλια της Κύθνου ενταγμένα στο καταφύγιο και αναφέρει ότι «θα επιτρέπεται η χαμηλής έντασης, μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα».
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Φίλιππας τόνισε πως «ανησυχεί όλο το νησί, διότι η πρόταση είναι ασαφής. Δεν μας εξηγούν τι εννοούν με τη φράση «χαμηλής έντασης αλιεία». Ποιοι είναι οι κανόνες; Πρέπει να τους ξέρουμε για να τοποθετηθούμε. Να μας πουν συγκεκριμένα. Θα μπορούμε να ψαρέψουμε π.χ. με τόσα δίχτυα, με τόσα αγκίστρια; Είναι ένα θέμα που μας καίει διότι έχουμε τους περισσότερους ψαράδες αναλογικά με τον πληθυσμό (στόλος 37 παράκτιων αλιέων στους 1.300 κατοίκους).
Μάλιστα στη διημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πάρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχος υπό τον τίτλο «Αλιεία στις Κυκλάδες - παρόν και μέλλον», ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλιέων Κύθνου Γιώργος Ηλιού ανέφερε ότι ο χάρτης του καταφυγίου που έχει κυκλοφορήσει έχει πανικοβάλει όλη την αλιευτική κοινότητα.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Επιτέλους, να που βρέθηκαν και κάποιοι να αντιδράσουν στις «εμμονές» της greenpeace με τα θαλάσσια πάρκα. Εμμονές που βασίζονται αφενός στην αγωνία των παράκτιων ψαράδων για το αβέβαιο μέλλον του βιοτικού τους επιπέδου και αφετέρου στο χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο και στην άγνοιά τους για επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ο λόγος που η συγκεκριμένη οργάνωση επιτρέπει να αιωρείται η ασάφεια περί «χαμηλής έντασης - μη καταστροφική αλιεία» είναι γιατί αποτελεί το μοναδικό «δυνατό χαρτί» της για να έχει στο πλευρό της τους παράκτιους αλιείς στην προσπάθειά της για άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Εάν δεν κρύβεται κάτι περίεργο πίσω από την εμμονή της greenpeace με το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, τότε το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να δημοσιοποιήσει τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του πάρκου και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις αναφορικά με τα αλιευτικά εργαλεία της παράκτιας αλιείας που είναι «χαμηλής έντασης και μη καταστροφικά». Σε διαφορετική περίπτωση είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και ο καθένας να κάνει τις δικές του υποθέσεις αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μ.Κ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου