Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

“Πόσιμο” βιβλίο λειτουργεί ως φίλτρο νερού και σώζει ζωές

«Ένα βιβλίο με σελίδες από ειδικό χαρτί επικαλυμμένο με νανοσωματίδια που εξουδετερώνουν τα βακτήρια του νερού θα μπορούσε να προσφέρει πόσιμο νερό σε εκατομμύρια κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών δίχως πρόσβαση στο πολύτιμο στοιχείο.
Το επονομαζόμενο και “πόσιμο βιβλίο” συνδυάζει το ειδικό χαρτί με εκτυπωμένες πληροφορίες -στα αγγλικά και στην τοπική γλώσσα της εκάστοτε περιοχής όπου θα διατίθεται το βιβλίο- σχετικά με τους λόγους και την αναγκαιότητα του καθαρισμού του νερού με φίλτρα. Οι σελίδες του περιέχουν νανοσωματίδια από άργυρο και χαλκό που εξουδετερώνουν βακτήρια και διάφορους ιούς. Σε δοκιμές που διενεργήθηκαν στη Νότιο Αφρική, τη Γκάνα και το Μπαγκλαντές οι σελίδες-φίλτρα αφαίρεσαν το 99,9% των ρύπων που υπήρχαν σε νερό ακατάλληλο προς πόση καθιστώντας το κατάλληλο για ασφαλή κατανάλωση από τον άνθρωπο.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

«... 660 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.» Αυτό και μόνο αρκεί για να αντιληφθούμε την αξία αυτού του project. Από την στιγμή μάλιστα που πρόκειται για τεχνολογία χαμηλού κόστους εύχομαι σύντομα να τεθεί σε βιομηχανική παραγωγή και βεβαίως να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για να προωθηθεί εκεί που πρέπει και να σώσει ζωές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου