Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρώτη αποστολή του Υπουργού Αλιείας: Να εξαφανίσει τον κόκκινο τόνο!


« Σε μία από τις πρώτες του κινήσεις, ο νέος Υπουργός Αλιείας απέρριψε την πρόταση της Επιτρόπου κας Δαμανάκη για την μείωση της αλιείας του ερυθρού τόνου και τη δημιουργία καταφυγίων καταδικάζοντας έτσι το μέλλον του ερυθρού τόνου.»(Βλ. σχετικά..)

Δεν μου προκαλεί έκπληξη (απορώ γιατί προκάλεσε στην GreenPeace) η στάση του Κου Διαμαντίδη. Βαδίζει κι' αυτός, όπως και τόσοι άλλοι πριν από εκείνον, στα χνάρια των προκατόχων του έχοντας ως γνώμονα την γνωστή σε όλους μας ΄΄μικροπολιτική``, εκτός και αν είναι μεγάλος φαν του σούσι...!
Το θαλάσσιο περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη του δεν μπορούν όμως να γίνονται αντικείμενο προς εκμετάλλευση χάριν μικροπολιτικών, αλλά και για χάρη πολιτικών
που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος της θέσεως αυξημένης ευθύνης που κατέχουν! Η θέση του εκάστοτε πολιτικού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και οφείλει να παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον και όχι το ειδικότερο που αφορά σε συγκεκριμένη ολιγομελή κοινωνική ομάδα και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Πραγματικά δεν γνωρίζω ποιες είναι οι γνώσεις του Κου Διαμαντίδη στον τομέα της αλιευτικής διαχείρισης και νομοθεσίας αλλά, ποιες μπορεί να είναι οι γενικότερες περιβαλλοντικές του ευαισθησίες; Είναι αδιανόητο ένας Υπουργός να αρνείται την μείωση της αλιευτικής προσπάθειας για ένα απειλούμενο είδος και ταυτόχρονα να εισηγείται την περαιτέρω αδειοδότηση μονάδων πάχυνσης τόνου, κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα σε υπεραλίευση του συγκεκριμένου είδους προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των νέων μονάδων αλλά και να καλυφθεί η ούτως ή άλλως αυξημένη ζήτηση της Γιαπωνέζικης αγοράς. Αυτή η κίνηση του έλληνα Υπουργού εντάσσεται στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης που αποτελεί σύνθημα της παρούσας κυβέρνησης;
Το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον και αλιευτικά αποθέματα της χώρας μας απαιτούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και διαχείρισής τους. Επίσης είναι ευτυχής συγκυρία για εμάς το γεγονός ότι η επίτροπος Αλιείας είναι ελληνίδα και μέχρι στιγμής διατελεί εξαιρετικό έργο, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την λήψη καινοτόμων αποφάσεων από την χώρα μας στον τομέα της αλιείας. Δυστυχώς όμως τα πρώτα δείγματα του Υπουργού στον τομέα αυτό είναι μάλλον αποθαρρυντικά....


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ερχονται καυτά καλοκαίρια, ενώ η Μεσόγειος «καταπίνει» τον Νείλο

«Καταστροφικές συνέπειες στη Μεσόγειο προκαλεί ήδη η κλιματική αλλαγή, ενώ αν συνεχιστούν οι εκπομπές και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μας περιμένει πραγματικός Αρμαγεδδών.»(Βλ. σχετικό άρθρο..)

...ελπίζω μόνο μετά από λίγο καιρό να μην παρουσιαστεί κάποια άλλη μελέτη που θα ανατρέπει τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται τώρα, όπως έγινε με την μελέτη των Αμερικανών και Ολλανδών ερευνητών για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και Ανταρκτικής (βλ. την από 10/09/2010 ανάρτηση)!

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Δύο πλανήτες χρειάζεται πλέον η ανθρωπότητα για τις ενεργειακές της ανάγκες

«Διπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για φυσικούς πόρους και ξεπερνά πλέον τις δυνατότητες της Γης, προειδοποιεί έκθεση που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου κορυφής 190 χωρών στην Ιαπωνία με στόχο τη διάσωση οικοσυστημάτων και ειδών υπό εξαφάνιση.
Οι ανάγκες του ανθρώπου ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος. Κύριοι υπεύθυνοι θεωρούνται οι ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή θέση του καταλόγου. Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται χώρες που έχουν πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

...τελικά δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλει για το ποιο είναι το χειρότερο είδος ζωντανού οργανισμού που υπήρξε στον πλανήτη; Το ότι σαν χώρα κατέχουμε μόνο την εικοστή θέση πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε μόλις 10 εκατομμύρια. Σε διαφορετική περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη την «ζωώδη» συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο περιβάλλον (παρά τα βήματα προόδου των τελευταίων ετών), θα ήμασταν σίγουρα στην πρώτη πεντάδα.
Η υπάρχουσα οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναθεωρήσουμε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής και να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να επιβιώσουμε και να περάσουμε καλά και χωρίς υπερκαταναλωτισμό. Από εκεί και πέρα εάν η αειφόρος ανάπτυξη γίνει οδηγός επί της ουσίας και δεν αποτελεί απλώς καραμέλα που πιπιλίζεται προεκλογικά και εφόσον όλοι μας αποφασίσουμε ότι θα αντλούμε από το φυσικό περιβάλλον με βάση τις πραγματικές και όχι «τεχνητές» ανάγκες» (υπερκαταναλωτισμός - καθημερινές συνήθειές μας) , τότε σαφέστατα η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και γιατί όχι να ανατραπεί!

Ελλείψεις στην ελληνική νομοθεσία για το περιβάλλον διαπιστώνει Διεθνές Συνέδριο

«Ελλείψεις στη νομοθεσία που διέπει τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, τη διαχείρηση των ιατρικών αποβλήτων και των επικίνδυνων αποβλήτων, διέγνωσαν οι συμμετέχοντες στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων.»(Βλ. σχετικό άρθρο..)

.........και χωρίς τα αποτελέσματα του συνεδρίου πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται στην χώρα μας λίγο παραπάνω με το περιβάλλον, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση. Απλώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει κάποιο σχετικό δημοσίευμα στον τύπο για να μας υπενθυμίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Λύσεις υπάρχουν (υπάρχει σχετική αναφορά στην από 13/10/10 ανάρτησή μου), αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση για ριζικές τομές.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σε εξέλιξη η σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία

«Ένας μήνας συμπληρώθηκε σχεδόν από τότε που ξεκίνησε το καθιερωμένο εξάμηνο κυνήγι των δελφινιών στην περιοχή Taiji της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Αρχιπέλαγους.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 35 σταχτοδέλφινα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των δελφινιών που επιλέγονται για ενυδρεία και ζωολογικά πάρκα ανά τον κόσμο.» (Βλ. σχετικά..).


Από σεβασμό και μόνο προς αυτά τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας θα αποφύγω οποιοδήποτε σχόλιο......!

Ο ρυπαίνων...δεν πληρώνει!

«Τρέχουν, κοπιάζουν, θέτουν σε κίνδυνο την ζωής τους αλλά όταν έρθει η ώρα της τιμωρίας, συνήθως οι παραβάτες ξεγλιστρούν γιατί ως επί το πλείστον, τα πρόστιμα που επιβάλλουν στους ρυπαντές είτε ελαττώνονται είτε ακυρώνονται από τα δικαστήρια!
«Τα πρόστιμα επιβάλλονται με πολύ κόπο, προσπάθεια, έρευνα, αγώνα και κατασπατάληση δυνάμεων και πόρων ωστόσο από πλευράς παραβατών φαίνεται ότι υπάρχει μια πληθώρα όπλων με τα οποία μπορούν να παρατείνουν κατά πολλά χρόνια την καταβολή τους και εν τέλει να αποφύγουν την πληρωμή στα διοικητικά δικαστήρια», δήλωσε πριν λίγες μέρες από το βήμα του συνεδρίου για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα κενά στην διαδικασία επιβολής του νόμου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

1. Προβληματικό και ελλιπές θεσμικό πλαίσιο. Τα «παραθυράκια» στην νομοθεσία είναι η χαρά του κάθε δικηγόρου ενώ οι επιβαλλόμενες ποινές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι δυσανάλογες προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει προξενήσει ο υπαίτιος.
2. Διαφθορά πολιτικών και δικαστικών.
3. Έλλειψη επαφής των δικαστικών με την πραγματικότητα και κατ' επέκταση με περιβαλλοντικά δεδομένα, που δημιουργεί εσφαλμένη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην λήψη προβληματικών ή λανθασμένων αποφάσεων.
4. Με μόλις 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι αδύνατο να διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ικανοποιητικός για να καλύψει τους ελέγχους της Αττικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δεδομένα δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί δεν υπάρχει επί της ουσίας έλεγχος και προστασία του περιβάλλοντος. Εάν υπάρχει βούληση για ουσιαστική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης απαιτούνται γενναία βήματα από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να ανατραπούν ριζικά παγιωμένες καταστάσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματοποιείται από την κυβέρνηση για μεταβολή των περιβαλλοντικών δεδομένων στην χώρα μας. Ως εκ τούτου απαιτείται τουλάχιστον:
α) Τροποποίηση υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα κλείσει επιτέλους τα «παραθυράκια» και θα καλύψει εμμέσως την έλλειψη επαφής των δικαστικών με περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς δεν θα τους παρέχει την δυνατότητα πολλών ελιγμών.
β) Απαιτείται η ίδρυση και στελέχωση Υπηρεσιών Επιθεώρησης Περιβάλλοντος τουλάχιστον σε κάθε περιφέρεια ανά την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα.
γ) Ως προς το δύσκολο ζήτημα της διαφθοράς, απλώς θα ευχηθώ στον Κο Παπανδρέου καλή επιτυχία.......!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τοξικός εφιάλτης στην Ουγγαρία

« Σε κλοιό τοξικών λυµάτων βρίσκονται πολλές πόλεις και χωριά της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση της οποίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιφέρειες. Η διαρροή µεγάλων ποσοτήτων κόκκινης τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουµινίου υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και απειλεί να µολύνει ακόµα και τον Δούναβη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Αλήθεια, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί κατά πόσο είμαστε έτοιμοι στην χώρα μας για την αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής περιβαλλοντικής ζημιάς.......; Οι Βιομηχανικές μονάδες της χώρας μας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Εάν προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση βασιζόμενοι στην μέχρι πρότινος γενικότερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την αδιαφορία των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα (η οποία παρεμπιπτόντως κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης), τότε μάλλον θα απογοητευτούμε.