Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο ρυπαίνων...δεν πληρώνει!

«Τρέχουν, κοπιάζουν, θέτουν σε κίνδυνο την ζωής τους αλλά όταν έρθει η ώρα της τιμωρίας, συνήθως οι παραβάτες ξεγλιστρούν γιατί ως επί το πλείστον, τα πρόστιμα που επιβάλλουν στους ρυπαντές είτε ελαττώνονται είτε ακυρώνονται από τα δικαστήρια!
«Τα πρόστιμα επιβάλλονται με πολύ κόπο, προσπάθεια, έρευνα, αγώνα και κατασπατάληση δυνάμεων και πόρων ωστόσο από πλευράς παραβατών φαίνεται ότι υπάρχει μια πληθώρα όπλων με τα οποία μπορούν να παρατείνουν κατά πολλά χρόνια την καταβολή τους και εν τέλει να αποφύγουν την πληρωμή στα διοικητικά δικαστήρια», δήλωσε πριν λίγες μέρες από το βήμα του συνεδρίου για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα κενά στην διαδικασία επιβολής του νόμου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

1. Προβληματικό και ελλιπές θεσμικό πλαίσιο. Τα «παραθυράκια» στην νομοθεσία είναι η χαρά του κάθε δικηγόρου ενώ οι επιβαλλόμενες ποινές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι δυσανάλογες προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει προξενήσει ο υπαίτιος.
2. Διαφθορά πολιτικών και δικαστικών.
3. Έλλειψη επαφής των δικαστικών με την πραγματικότητα και κατ' επέκταση με περιβαλλοντικά δεδομένα, που δημιουργεί εσφαλμένη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην λήψη προβληματικών ή λανθασμένων αποφάσεων.
4. Με μόλις 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι αδύνατο να διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ικανοποιητικός για να καλύψει τους ελέγχους της Αττικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δεδομένα δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί δεν υπάρχει επί της ουσίας έλεγχος και προστασία του περιβάλλοντος. Εάν υπάρχει βούληση για ουσιαστική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης απαιτούνται γενναία βήματα από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να ανατραπούν ριζικά παγιωμένες καταστάσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματοποιείται από την κυβέρνηση για μεταβολή των περιβαλλοντικών δεδομένων στην χώρα μας. Ως εκ τούτου απαιτείται τουλάχιστον:
α) Τροποποίηση υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα κλείσει επιτέλους τα «παραθυράκια» και θα καλύψει εμμέσως την έλλειψη επαφής των δικαστικών με περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς δεν θα τους παρέχει την δυνατότητα πολλών ελιγμών.
β) Απαιτείται η ίδρυση και στελέχωση Υπηρεσιών Επιθεώρησης Περιβάλλοντος τουλάχιστον σε κάθε περιφέρεια ανά την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα.
γ) Ως προς το δύσκολο ζήτημα της διαφθοράς, απλώς θα ευχηθώ στον Κο Παπανδρέου καλή επιτυχία.......!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου