Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Δύο πλανήτες χρειάζεται πλέον η ανθρωπότητα για τις ενεργειακές της ανάγκες

«Διπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για φυσικούς πόρους και ξεπερνά πλέον τις δυνατότητες της Γης, προειδοποιεί έκθεση που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου κορυφής 190 χωρών στην Ιαπωνία με στόχο τη διάσωση οικοσυστημάτων και ειδών υπό εξαφάνιση.
Οι ανάγκες του ανθρώπου ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος. Κύριοι υπεύθυνοι θεωρούνται οι ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή θέση του καταλόγου. Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται χώρες που έχουν πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..)

...τελικά δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλει για το ποιο είναι το χειρότερο είδος ζωντανού οργανισμού που υπήρξε στον πλανήτη; Το ότι σαν χώρα κατέχουμε μόνο την εικοστή θέση πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε μόλις 10 εκατομμύρια. Σε διαφορετική περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη την «ζωώδη» συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο περιβάλλον (παρά τα βήματα προόδου των τελευταίων ετών), θα ήμασταν σίγουρα στην πρώτη πεντάδα.
Η υπάρχουσα οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναθεωρήσουμε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής και να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να επιβιώσουμε και να περάσουμε καλά και χωρίς υπερκαταναλωτισμό. Από εκεί και πέρα εάν η αειφόρος ανάπτυξη γίνει οδηγός επί της ουσίας και δεν αποτελεί απλώς καραμέλα που πιπιλίζεται προεκλογικά και εφόσον όλοι μας αποφασίσουμε ότι θα αντλούμε από το φυσικό περιβάλλον με βάση τις πραγματικές και όχι «τεχνητές» ανάγκες» (υπερκαταναλωτισμός - καθημερινές συνήθειές μας) , τότε σαφέστατα η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και γιατί όχι να ανατραπεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου