«Η πρόκληση της φετινής Ώρας της Γης για μία καλύτερη ζωή ενεργοποιεί δεκάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα,
αφήνει απτή κληρονομιά σε πολίτες και περιβάλλον και «κατεβάζει τον
διακόπτη» στην Ακρόπολη και πληθώρα άλλων σημείων αναφοράς ανά την
Ελλάδα!
Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων
κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών
προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή
αγαθών. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 59 μέχρι στιγμής δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013.
Αυτοί όμως που κρατούν για ακόμη μια φορά τα ηνία της Ώρας της Γης
είναι οι πολίτες που καταθέτουν την προσωπική τους δέσμευση για μία
καλύτερη ζωή. Ο εξάχρονος Παναγιώτης έγινε ήδη γνωστός παγκοσμίως με τη
γενναιότητά του να κόψει τις σοκολάτες για μία εβδομάδα αν πενήντα συμπολίτες του πρασινίσουν το μπαλκόνι τους.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).
Προσωπικά δεν μου λέει τίποτα η ώρα της γης, όπως δεν μου λένε και οι αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες για το περιβάλλον, το νερό, τους ωκεανούς κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π. Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και συνεχείς δράσεις επί 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μόνο για μία ημέρα ή ώρα. Αλήθεια πόσοι εξ αυτών - πολίτες ή φορείς - που συμμετέχουν σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις με «όλο τους το είναι» τις συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες, παρουσιάζουν αντίστοιχη δραστηριότητα κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου; Ειδικά δε εάν αναφερθούμε στον Δήμο Λέσβου και τις περιβαλλοντικές του δράσεις.......ακόμα ψάχνω να τον βρω στην λίστα των δήμων της χώρας - εκτός και αν είναι λάθος η λίστα - που έστω και στα πλαίσια της ώρας της γης δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση κάποιου έργου. Λέτε να έχουμε έκπληξη της τελευταίας στιγμής;