Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αιθαλομίχλη: τι έδειξε η έρευνα στις μεγάλες πόλεις – “Τυχεροί” λόγω καιρού

«Οι σχετικά ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα κατά το μήνα Ιανουάριο εμπόδισαν έως ένα βαθμό τον σχηματισμό αιθαλομίχλης πάνω από τα αστικά κέντρα όπως κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2013 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ-Θαλής.
Πιο συγκεκριμένα ο φετινός Ιανουάριος ήταν περίπου κατά 3,5 βαθμούς θερμότερος από τον περσινό, ενώ οι συχνοί ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις περιόρισαν το φαινόμενο.
Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι η καύση ξύλων ήταν η κύρια αιτία εμφάνισης αιθαλομίχλης κατά τις βραδινές ώρες.
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας ήταν:» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ωραία, οι έρευνες ουσιαστικά απέδειξαν και ποσοτικοποίησαν αυτό που όλοι είχαν υποπτευθεί για τον σχηματισμό της αιθαλομίχλης. Από εδώ και πέρα ποια πρόκειται να είναι η εξέλιξη; Σε ποιες αποφάσεις θα καταλήξουν οι «αρμόδιοι» αυτής της χώρας, οι οποίοι είναι και οι ηθικοί αυτουργοί για το παραπάνω φαινόμενο; Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες  ξύπνησαν μια ωραία πρωία και αποφάσισαν στα καλά καθούμενα να αλλάξουν ρότα στον τρόπο θέρμανσης των κατοικιών τους. Κατά πόσο δε αυτοί που έφτασαν στο σημείο να καίνε κάθε μορφής κατεργασμένο ξύλο για να ζεσταθούν, επιβαρύνοντας τόσο την δική τους υγεία όσο και των συμπολιτών τους.
Εάν ο επόμενος χειμώνας είναι βαρύτερος από τον φετινό, δεν τολμώ να σκεφτώ ποια πρόκειται να είναι εξέλιξη του φαινομένου της αιθαλομίχλης, με δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων θα παραμείνει στα σημερινά δεδομένα και ενδεχομένως για κάποιους θα είναι χειρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου