Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Σχέδιο Δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ισχύος πρόωσης του κινητήρα των αλιευτικών σκαφών




«Με την αριθ. 2840/41272/13/2013 (ΦΕΚ/952/Β’/2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το Σχέδιο Δειγματοληψίας που αφορά στον έλεγχο της ισχύος πρόωσης του κινητήρα των αλιευτικών σκαφών σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2009, καθώς και με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 404/2011 της Επιτροπής της 8ης Απριλίου 2011.
Το Σχέδιο Δειγματοληψίας θα εφαρμόζεται κάθε έτος, με πρώτο έτος εφαρμογής το έτος 2012 και αφορά το σύνολο των ενεργών αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν κινητήρα πρόωσης, σύμφωνα με το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.
Στα αλιευτικά σκάφη υψηλού κινδύνου κατατάσ­σονται τα σκάφη για τα οποία ο λόγος της ισχύος σε κιλοβάτ (kW), προς τη χωρητικότητα ενός σκάφους εκφρασμένη σε GT, είναι κατά 50% χαμηλότερη από τον μέσο λόγο για τον ίδιο τύπο αλιευτικού σκάφους και τύπο εργαλείου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Εάν η τριμελής επιτροπή που αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ κάνει σωστά την δουλειά της τότε θα «κλάψουν μανούλες». Δυστυχώς είναι κοινό μυστικό το χάος που  επικρατεί στον επαγγελματικό αλιευτικό στόλο τις  καταχωρημένες μηχανές και την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματική και την δηλωθείσα ιπποδύναμη. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή (βλ. σχετικά). Εάν αποκαλυφθούν όλες οι παρατυπίες που γίνονται επί σειρά ετών - με τις ευλογίες της πολιτείας βεβαίως - αναφορικά με τις καταχωρημένες μηχανές στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τότε βάσει του αλιευτικού κώδικα θα πρέπει να γίνει προσωρινή αφαίρεση των αδειών αλιείας των συγκεκριμένων σκαφών μέχρι αποκατάστασης της παρανομίας! Το ζητούμενο είναι πόσοι από τους αλιείς έχουν την δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης των παρατυπιών τους και σε τελική ανάλυση εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους βάζοντας στα σκάφη τους μηχανή με την ιπποδύναμη που αναφέρεται στα έγγραφα αξιοπλοΐας τους, δηλαδή αυτή για την οποία έχουν πάρει επίσημη άδεια.
Αλήθεια είμαι πολύ περίεργος να δω την στάση της πολιτείας όταν αρχίσουν οι πρώτες αποκαλύψεις, καθώς με τα μικροπολιτικά παιχνίδια ανοχής απέναντι στην παρανομία που έπαιζε επί σειρά ετών, την καθιστούν - κατά την άποψή μου -  ως τον ηθικό αυτουργό του συγκεκριμένου «εγκλήματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου