Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Προβλήματα ρύπανσης στους υγροτόπους της Καλλονής, νεκρά ψάρια δίπλα στον βιολογικό.

Προβλήματα ρύπανσης στους υγροτόπους της Καλλονής, νεκρά ψάρια δίπλα στον βιολογικό«Επισκέψεις στους υγροτόπους του κόλπου της Καλλονής πραγματοποίησε ο περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου Μιχάλης Μπάκας. Ο υγρότοποι του Κόλπου της Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.
Τις ημέρες αυτές εκατοντάδες επισκέπτες βρίσκονται στη Λέσβο για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Ο Μιχ Μπάκας είχε συναντήσεις με τους birdwatchers (πουλάκηδες όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε στη Λέσβο), ενώ συνομίλησε και με Ολλανδή δημοσιογράφο που επισκέφτηκε το νησί αποκλειστικά για να καλύψει το φαινόμενο του οικοτουρισμού στη Λέσβο. Δυστυχώς όμως εκτός από την ομορφιά της φύσης, οι επισκέπτες του νησιού έρχονται σε επαφή και με φαινόμενα ρύπανσης που θα συναντήσουμε σε πολλά σημεία. Στον ποταμό Τσικνιά βλέπουμε ίχνη ρύπανσης στο νερό, τα περιφερειακά κανάλια των αλυκών είναι εμφανή τα σημάδια από λύματα που έχουν διοχευτευθεί από κάποιους ενώ η Εθελοντική Ομάδα Δράσης της Καλλονής κατήγγειλε το φαινόμενο διαρροής υδάτων πριν το βιολογικό της καλλονής, με εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο γειτονικό κανάλι!!!» (Βλ. σχετικό άρθρο...)

Τελικά αυτό το νησί όσο ευλογημένο είναι από την ίδια την φύση, τόσο καταραμένο είναι ως προς τις τοπικές του αυτοδιοικήσεις που το βασανίζουν επί δεκαετίες ολόκληρες. Αυτοδιοικήσεις αδιάφορες ή ανίκανες, που τις περισσότερες φορές το έργο τους εξαντλούνταν στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών υποσχέσεων. Κοινοτικά κονδύλια που χάνονταν ή απορροφούνταν χωρίς ορατό αποτέλεσμα, έργα που έμεναν ημιτελή ή ολοκληρώνονταν χωρίς να ανταποκρίνονται πλήρως στις ποιοτικές προδιαγραφές κατασκευής τους (βλ. οδικό δίκτυο Μυτιλήνης-Καλλονής), ολοκληρωμένα έργα που δεν λειτουργούν πλήρως ή αντίστοιχα υπολειτουργούν (Βλ. βιολογικοί καθαρισμοί Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Καλλονής, Μήθυμνας), κ.λ.π., κ.λ.π.
Το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στις αλυκές της Καλλονής, ή τα προβλήματα που παρουσιάζονται μονίμως στα όστρακα του Κόλπου μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Επίσης οικοτουρισμός συνοδευόμενος από τις ευωδίες αστικών ή άλλων λυμάτων δεν νοείται και σίγουρα αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών και εν γένει στην οικονομία του νησιού.
Τέλος θα αναφερθώ για μία ακόμη φορά στην συνευθύνη των πολιτών, καθώς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ορίζονται μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών των εκλογών. Πρέπει επιτέλους να πάψει η λογική της ψήφου βάσει ατομικών συμφερόντων και να επικρατήσει η λογική του ψηφίζω για το κοινό καλό το οποίο ούτως ή άλλως έχει αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή και τα ατομικά μας συμφέροντα. Πόσοι όμως έχουν την δυνατότητα να κινηθούν στην βάση αυτής της λογικής...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου