Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Αλιεία: διαφορετική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες από WWF και Greenpeace

«Ως “θετικά” χαρακτηρίζει τα μέτρα για την ευρωπαϊκή αλιεία που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών που έλαβαν χώρα στις 29 Μαΐου το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ενώ αντίθετα το WWF Ελλάς κάνει λόγο για “απογοητευτική απόφαση”.
—Τι υποστηρίζει η Greenpeace
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace “oι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κατέληξαν σε συμφωνία θετικών μέτρων για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής αλιείας. Οι φωνές των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, παράκτιων ψαράδων και της Greenpeace εισακούστηκαν, παρά την αντίσταση των Υπουργών Αλιείας μεγάλων αλιευτικών κρατών, αλλά και του Έλληνα Υπουργού, Αθ. Τσαυτάρη........
—Απογοήτευση WWF
Απογοητευτική για το μέλλον της αλιείας η απόφαση της χτεσινοβραδινής θυελλώδους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών” αναφέρει το WWF Ελλάς.
“Παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα βήμα προς την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, το Συμβούλιο των Υπουργών υπερψήφισε μια συμφωνία που δεν εγγυάται το ζητούμενο. Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση χωρών με σημαντική αλιευτική βιομηχανία”.........................» (Βλ. σχετικά...).

Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες Μ.Κ.Ο.  διαφωνούν ως προς τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών  για την μεταρρύθμιση της ΚΑΛΠ δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα έχει βέβαια να κάνει και με την διαφορετική προσέγγιση που η κάθε μία ΜΚΟ έχει πάνω στο ζήτημα της αλιευτικής διαχείρισης. Ειδικά η greenpeace, τα τελευταία χρόνια σε οποιοδήποτε θέμα αλιευτικής διαχείρισης αναφέρεται πάντα θέτει έναν κοινό παρονομαστή που λέγεται ΄΄θαλάσσια καταφύγια``. Από την άλλη μεριά η WWF ως οργάνωση δεν δείχνει στα  ζητήματα αλιείας την ίδια βαρύτητα όπως σε άλλα περιβαλλοντικά θέματα, πλην όμως δεν μπορώ όμως να μην ασπαστώ τον προβληματισμό της για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται στο εξής τα αλιεύματα μικρών διαστάσεων, καθώς η πολιτική παύσεως των απορρίψεων που θέλει να υιοθετήσει η ΕΕ δεν παρέχει διευκρινήσεις για την τύχη των εν λόγω αλιευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου