Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ερασιτεχνική αλιεία και αλιεύματα

«Επικελευστής ΛΣ Σαραντάκος Ιωάννης
    Κ.Λ. Μυτιλήνης / Γρ. Αλιείας

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που η παρουσία των ερασιτεχνών ψαράδων είναι πιο έντονη από άλλες εποχές. Τα στατιστικά στοιχεία των περισσότερων υπηρεσιών αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες αλιευτικές επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται από το προσωπικό του Λ.Σ. αφορούν σε ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα.
Θεωρώ ότι στην εποχή μας που ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και η πρόσβαση στην ενημέρωση πιο εύκολη από ποτέ είναι κρίμα να υπάρχουν πολίτες που δεν γνωρίζουν ή έχουν λανθασμένη πληροφόρηση γύρω από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει καθημερινές τους δραστηριότητες ή αγαπημένα χόμπι όπως το ψάρεμα.
Αυτοί αποτελούν και τους ακούσιους παραβάτες που τις περισσότερες φορές άθελά τους αποτελούν τα ευκολότερα θύματα για να γεμίζουν τα μπλοκ παραβάσεων των Υπηρεσιών μας. Από την άλλη μεριά, πολλές φορές εκφράζονται από πολίτες παράπονα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάθε Υπηρεσία τους ερασιτέχνες αλιείς. Ταυτόχρονα πολλοί πολίτες υποστηρίζουν ότι αρκετά όργανα δίνουν  διαφορετικές ερμηνείες αναφορικά με το περιεχόμενο των νομοθετικών διατάξεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι κάποια μικρά αλλά περιεκτικά εγχειρίδια που περιλαμβάνουν ουσιώδεις διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα τόσο σε πολίτες όσο και σε συναδέλφους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και γνώσεις πάνω στην αλιευτική νομοθεσία και τους ελέγχους αλιείας.
Ο τομέας των αλιευμάτων πιστεύω ότι αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι της αλιευτικής νομοθεσίας καθώς ουσιαστική βούληση του νομοθέτη είναι η προστασία της θαλάσσιας πανίδας.
Παρακάτω παρατίθεται πίνακας που αναφέρει ότι ακριβώς χρειάζεται να προσέχει ένας ερασιτέχνης όταν ψαρεύει και ένας λιμενικός όταν ελέγχει:
» (πηγή:www.neaplefsi.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου