Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Εκπέμπουν SOS για τα ψάρια στο Αιγαίο

«Τα ψάρια στο Αιγαίο μειώνονται συνεχώς. Το παρατηρούν καθημερινά οι ψαράδες. Το πιστοποιούν επιστημονικές έρευνες. Ο σαργός, η γόπα, ο ροφός, το μπαρμπούνι είναι μόνο μερικά από τα αλιεύματα που ολοένα και λιγοστεύουν.
Το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ειδικοί και οι αλιείς είναι κατηγορηματικό: η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για την αναβαθμισμένη πλέον παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση. Και οι πολίτες να αποφεύγουν είδη που υπεραλιεύονται, καθώς και τον γόνο, τα μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής. Διαφορετικά, οι μελλοντικές γενιές θα δυσκολεύονται πολύ να γευτούν όλα τα ψάρια…
«Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων είναι κάθετη. Κύρια αιτία είναι η αναβάθμιση της παράνομης αλιείας. Κι αυτό έχει συνέπειες σε είδη που δεν ανανεώνονται εύκολα, όπως οι σαργοί, οι ροφοί. Εχουν μεγάλο πρόβλημα αναπαραγωγής», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (www.archipelago.gr), Θοδωρής Τσιμπίδης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

«Λιγοστεύουν οι ροφοί; Τι λέτε ρε μάγκες......Απλά τα ψάρια κυνηγήθηκαν ανελέητα, άλλαξαν συνήθειες και πήγαν πιο βαθιά. Για έλα κάποια μέρα μαζί μου να σου δείξω τι βλέπω εκεί κάτω στο βάθος των δεύτερων...άντα. Τι ξέρει τώρα το Αρχιπέλαγος και κάθε Αρχιπέλαγος;» 
Το παραπάνω αποτελεί μία από τις διάφορες «επιστημονικές» εξηγήσεις που δίνουν κάποιοι ερασιτέχνες ψαράδες και ειδικά  ψαροντουφεκάδες όταν κατηγορούνται μαζί με άλλες ομάδες αλιέων για την επιβάρυνση που έχουν προκαλέσει σε κάποια είδη αλιευμάτων και ειδικά στα ροφοειδή. Δεν θα μπω καν στο κόπο να σχολιάσω γιατί μετά από πολλά χρόνια στην θάλασσα την έχω ζήσει τόσο από μέσα ως ψαροντουφεκάς και ελεύθερος δύτης όσο και απ' έξω με άλλες ιδιότητες, με αποτέλεσμα να έχω σχηματίσει την δική μου καθαρά ερασιτεχνική - γιατί στην Ελλάδα όλοι κοντεύουμε να γίνουμε επιστήμονες - άποψη.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι παρακάτω φωτογραφίες δεν αποτελούν ερασιτεχνική αλιεία και το κατά πόσο επηρεάζουν ή όχι την βιωσιμότητα κάποιων ειδών ας το κρίνει η επιστημονική κοινότητα και ο καθένας μας χωριστά.
 






 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου