Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

“Κόκκινη γραμμή” το ζήτημα για τους παράκτιους αλιείς

«Ανοιχτή Συζήτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δυνατότητα αλιείας με μηχανότρατα πέραν του ενός ναυτικού μιλίου
Συνάντηση λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ βυθού(μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή, παρουσία αλιέων από όλη τη χώρα.
Παρών στην συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Κύθνου
Ειδικότερα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συσκέψεων του 6ου ορόφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Μόσχο Κορασίδη και την Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Αλιείας Μαρίνα Πέτρου, στην οποία παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κύθνου Γεώργιος Ηλιού, ο οποίος αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος για το κλάδο της παράκτιας αλιείας προσπάθησε να καταθέσει τις ενστάσεις του επί του θέματος.
Ο κ. Ηλιού τάχθηκε υπέρ της γενικότερης άποψης που εκφράστηκε από τους παράκτιους αλιείς ότι η αλιεία με μηχανότρατα πέραν του 1,5 ναυτικού μιλίου που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους ίδιους.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν όσα ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Ευτυχώς που την Κυριακή έχουμε εκλογές και δεν προλαβαίνουν να εκδώσουν καμιά περίεργη Υ.Α....., αν και μέχρι να περάσει και η αυριανή μέρα δεν μπορώ να πάρω όρκο για τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανελέητοι ψηφοθήρες και με αυτά που βλέπω να κάνουν στο παρά πέντε (βλ. σχετική ΚΥΑ για τον αλιευτικό τουρισμό με ημερομηνία δημοσίευσης 20/01/15), τους έχει φοβηθεί το μάτι μου. Εν πάσει περιπτώσει, οι μόνοι που μπορούν να σώσουν την παρτίδα στο ζήτημα της επαναφοράς της Μηχανότρατας στο 1 ν.μ. είναι οι παράκτιοι αλιείς ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις όπου και όπως πρέπει. Εύχομαι απλώς να μην είναι μόνο οι παράκτιοι αλιείς της Κύθνου που αντιδρούν τόσο έντονα, αλλά οι  «μουρμούρες» των ψαράδων που ακούγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα να μετουσιωθούν σε δυναμική αντίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου