Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Το τρένο της μεγάλης φυγής

«Μία από τις μεγαλύτερες αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία από την Παρασκευή. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, προσπαθούν εδώ και δύο ημέρες να σταματήσουν την πορεία ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα από εργοστάσιο της Γαλλίας στο σταθμό αποθήκευσης του Γκόρλεμπεν, στη βόρεια Γερμανία.» (Βλ. σχετικό άρθρο..) και (GP1, GP2).

Από όλα αυτά που αναγράφονται στα προαναφερόμενα link, θα σταθώ σε αυτό: «οι μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σοσιαλιστών και Πρασίνων, όμως η σημερινή κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε την εκ νέου πραγματοποίησή τους, ενώ παράλληλα ανατράπηκε ο νόμος που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας
Αναρωτιέμαι εάν το γεγονός της διαφορετικής αντιμετώπισης των πυρηνικών αποβλήτων από τους Σοσιαλιστές σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση της Μέρκελ θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση ή απλά να θεωρείται ως φυσιολογική αντίδραση που πηγάζει μέσα από την πολιτική και κοινωνική ιδεολογία της κάθε πλευράς*. Εξάλλου δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο και αυτό: «Η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου κας Μέρκελ να παρατείνει την απόσυρση των πυρηνικών μονάδων κατά 12 έτη, κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας καθότι πρόκειται για αναίρεση απόφασης χωρίς την έγκριση της Άνω Βουλής (Bundesrat). Την ίδια ώρα, τα 2/3 των Γερμανών πολιτών αντιτίθενται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.»
Κρίμα πάντως για την Γερμανία να γίνεται έρμαιο πολιτικών οι οποίες υποβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό το γεγονός ότι ως χώρα πρωτοστατεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της greenpeace: «Η Γερμανία, η παγκόσμια δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι: ή θα επιλέξει την κατεύθυνση της ενεργειακής επανάστασης επενδύοντας στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ή θα συνεχίσει προς το αδιέξοδο της πυρηνικής και της ανθρακικής ενέργειας. Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας στην υπόλοιπη ΕΕ.»


*Το ίδιο, με μικρές διαφοροποιήσεις, ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο! Το μόνο που αλλάζει είναι οι λαοί (με τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας τους) και τα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου