Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εύσημα από Βραζιλία για το δάσος Σιγρίου

«Παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου Λέσβου.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

Κατ' αρχήν οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το παραπάνω επίτευγμα οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, στο μεράκι και την δουλειά του Νίκου Ζούρου.
Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού καθ' όλη την διάρκεια του έτους είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδίσει όχι μόνο το Σίγρι αλλά ολόκληρη η Λέσβος. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βασισμένες στο πανέμορφο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Λέσβου αποτελούν το μέλλον για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Το αν αυτό είναι εφικτό, με την κατάσταση που επικρατεί μονίμως στις τοπικές αυτοδιοικήσεις του νησιού, είναι ένα άλλο θέμα, καθώς οι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και ικανότητες συνήθως δεν ανακατεύονται ή ακόμα χειρότερα καταπίνονται από το σαθρό πολιτικό σύστημα το οποίο συνήθως προωθεί στις ηγετικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης άτομα συντηρητικών και ξεπερασμένων αντιλήψεων που ουσιαστικά δεν διαθέτουν όραμα. Με απλά λόγια, ποιος θα είναι αυτός που θα δώσει την ώθηση για να «τρέξει» ο εναλλακτικός τουρισμός στο νησί; Στην περίπτωση του Σιγρίου οι βάσεις έχουν τεθεί χάρη στη δουλειά του Κου Ζούρου, αλλά από εκεί και πέρα ποιος θα δώσει την τελική ώθηση;
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι, εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία για προώθηση προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, αυτή να μην γίνει εις βάρος του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού (κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου