Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΟΗΕ: Ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής

«Ιδιαίτερα αισθητές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα όπως επισημαίνει νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής οι ημέρες του χειμώνα θα είναι πιο κρύες και τα καλοκαίρια πιο ζεστά, ενώ θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες αλλά και περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Από τη στιγμή που το 2009 στην Κοπεγχάγη οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο χωρίς να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό σημείο επαφής αναφορικά με τις περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τώρα δεν μπορούμε παρά σε βάθος χρόνου να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες). Το αν οι συνέπειες θα είναι τόσο δραματικές - όπως περιγράφονται στην έκθεση του ΟΗΕ - μικρή σημασία έχει, καθώς ανεπηρέαστος δεν πρόκειται να μείνει κανείς. Ειδικά δε από την στιγμή που μιλάμε για έντονα φαινόμενα θερμότητας ή ψύχους, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κρατών για την αντιμετώπιση εν λόγω φαινομένων θα αυξηθούν κατακόρυφα. Όποιος λοιπόν δεν έχει μεριμνήσει ώστε οι ενεργειακές του ανάγκες να καλύπτονται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ένα επιπλέον μειονέκτημα που θα έχει αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στο ίδιο το περιβάλλον.
Δεν ξέρω τι πρόκειται να αποφασιστεί από τους ηγέτες των κρατών σε επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν, αλλά με δεδομένο ότι την παρούσα περίοδο τα μάτια όλων είναι στραμμένα κατά βάση στην οικονομία, πολύ φοβάμαι ότι ζητήματα περιβάλλοντος τίθενται αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.
Υπάρχουν αυτή την περίοδο κάποιοι που μιλάνε για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μηδενισμός του κοντέρ σε επίπεδο οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν ξέρω εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά πριν από ένα reset στην οικονομία απαιτείται να προηγηθεί ένα reset της νοοτροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στο τι σημαίνει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου