Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

«Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ζήτησε πρόσφατα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στα πλαίσια της έκθεσης για την παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία. Η πρόταση αυτή προήλθε από την ομάδα των σοσιαλιστών στην Επιτροπή Αλιείας και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Με λίγα λόγια καταλήξαμε στο ότι χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο της FRONTEX για να προστατεύσουμε τα ιχθυαποθέματα της Ε.Ε. Μάλιστα όταν τονίζεται ότι ιδιαιτέρως στην Μεσόγειο υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης, δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω με νόημα, αφού εάν λάβουμε υπόψη το παράδειγμα της χώρας μας στον τομέα ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας και εφαρμογής των κανόνων δικαίου, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης.
Μία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - αν και δεν μου αρέσει ως όρος καθώς η ακτοφυλακή είναι επιφορτισμένη με πλήθος αστυνομικών αρμοδιοτήτων - αν οργανωθεί και λειτουργήσει σε σωστή βάση και προπάντων ανεπηρέαστη, πιστεύω ότι θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στον έλεγχο της παράνομης αλιείας (τουλάχιστον της μέσης) και προστασίας της θαλάσσιας πανίδας.
Περιμένουμε λοιπόν στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου