«Με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε την πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αλιευμάτων.
Ως αποτέλεσμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τα κράτη μέλη και την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσουν τα ψάρια ως κοινό αγαθό και να πάρουν
μέτρα προκειμένου η αλιεία να μη συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων.
Η εκστρατεία του Κρίτωνα Αρσένη και τεσσάρων συναδέλφων του διήρκεσε
τέσσερις μήνες κατά τους οποίους συλλέχθηκε η έγγραφη υποστήριξη 390
ευρωβουλευτών με τη διαδικασία της γραπτής διακήρυξης, ενώ χθες
υιοθετήθηκε επίσημα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).
Δεν ξέρω πως ακριβώς εννοούν την «ιδιωτικοποίηση» των αλιευμάτων - δεδομένου ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ιδιαιτερότητες εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε. - αλλά στη χώρα μας χαρακτηριστικό δείγμα άτυπης μονοπωλιακής εκμετάλλευσης αλιεύματος αποτελεί η αλιεία και το εμπόριο του ερυθρού τόνου. Οι ελάχιστες χορηγηθείσες ειδικές άδειες αλιείας σε σχέση με το σύνολο των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων, καθώς και η μία μόνο ειδική άδεια αλιείας ζωντανού τόνου από γρι-γρι, σαφέστατα δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με την αντικειμενικότητα των κριτηρίων χορήγησης εν λόγω αδειών.
Επίσης άλλο ένα δείγμα άτυπης ιδιωτικοποίησης αλιευμάτων στην Ελλάδα αποτελεί η απαγόρευση αλιείας δίθυρων μαλακίων (όστρακα) και οστρακόδερμων (αστακοί, αστακοκαραβίδες κ.λ.π.) από τους ερασιτέχνες αλιείς.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η πρωτοβουλία του Κου Αρσένη αφορά στην επαγγελματική εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, όμως σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση των αλιευμάτων ως κοινό αγαθό μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική νομοθετική βάση προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άρση και άλλων αδικιών που υπάρχουν στον τομέα της ευρύτερης αλιευτικής δραστηριότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου