Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σταματήστε την καταστροφή!

«Οι ακτιβιστές της Greenpeace σήμερα το πρωί ήρθαν αντιμέτωποι με τη μηχανότρατα ALBERTA II, στα ανοιχτά της θάλασσας μεταξύ Μυκόνου και Δήλου με τα μηνύματα «Απαγορεύεται η καταστροφή» και «Θαλάσσιο Καταφύγιο στις Κυκλάδες Τώρα!». Στόχος αυτής της δυναμικής, αλλά ταυτόχρονα ειρηνικής δράσης της Greenpeace ήταν να ζητήσει από τον καπετάνιο της μηχανότρατας, που ψάρευε στο προτεινόμενο θαλάσσιο καταφύγιο των Βόρειων Κυκλάδων, να σταματήσει την πιο καταστροφική αλιευτική πρακτική και να αποτελέσει μέρος της λύσης, στηρίζοντας την πρόταση της Greenpeace για την προστασία της περιοχής. Παράλληλα, την υποστήριξή τους στη δράση εξέφρασαν και παράκτιοι ψαράδες επτά νησιών, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία της περιοχής.» (Βλ. σχετικά..). 

 
Κανονικά ο τίτλος της συγκεκριμένης ανάρτησης θα έπρεπε να είναι «Ξεπερνώντας τα όρια της γραφικότητας». 
Δυστυχώς αυτή η ιστορία με τα θαλάσσια καταφύγια έχει γίνει τόσο έμμονη ιδέα που προκειμένου να την στηρίξουν (προωθήσουν), καταφεύγουν πλέον σε ενέργειες που λίαν επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ΄΄γραφικές``. Ειδικά χθες ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια αφού παρεμπόδισαν την αλιευτική προσπάθεια της Μηχανότρατας ALBERTA II ποντίζοντας πλωτούς σημαντήρες κοντά στην πλώρη του αλιευτικού, αλλά αφήνοντας και άτομα εντός της θάλασσας. Τόσο στο facebook όσο και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης έγινε λόγος για ακτιβιστές που έρχονται αντιμέτωποι με την εν λόγω Μηχανότρατα, αναφορές για καταστροφικές πρακτικές του συγκεκριμένου εργαλείου, με αποτέλεσμα να δοθεί αρχικά η εικόνα ότι το συγκεκριμένο αλιευτικό είχε υποπέσει σε σοβαρή αλιευτική παράβαση και η greenpeace τον έπιασε επ' αυτοφώρω. Εννοείται βεβαίως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είχε γίνει. Η αγαπητή οργάνωση βρήκε απλώς έναν ακόμη τρόπο να επανέλθει στο ζήτημα των θαλασσίων καταφυγίων παρεμποδίζοντας μία νόμιμη αλιευτική δραστηριότητα. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν δίστασε να δώσει στην δημοσιότητα και τα στοιχεία του αλιευτικού σκάφους λες και πρόκειται για στυγνό εγκληματία. Εννοείται βεβαίως ότι ο κυβερνήτης της Μηχανότρατας δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή τέσσερα μέλη της οργάνωσης να κρατούνται στο Λιμεναρχείο Πάρου και αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Από τότε που άρχισε η ιστορία με τα θαλάσσια καταφύγια η GP ψάχνει στήριξη στις τοπικές κοινωνίες και κατά βάση στους παράκτιους αλιείς. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να στοχοποιήσει την Μηχ/τα, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί «εχθρό» των παράκτιων αλιέων, ενώ με ένα τελείως μαγικό τρόπο έχει «αγιοποιήσει» την παράκτια αλιεία, λες και αυτή πραγματοποιείται μόνο με αθώα εργαλεία. Αυτή η πρακτική φαίνεται να έχει απήχηση σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ενδεχομένως έχουν κάποιες οικολογικές ευαισθησίες, αλλά επί της ουσίας είναι τελείως άσχετοι με την θάλασσα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που λόγω της μεγάλης τους επαφής με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία, είναι σε θέση να αξιολογούν καταστάσεις και να μην δέχονται αφιλτράριστα οτιδήποτε τους πλασάρει μια Μ.Κ.Ο. Εάν λοιπόν η χθεσινή κίνηση της GP είχε σκοπό να αναδείξει μια σοβαρή παρανομία, τότε θα με έβρισκε σύμφωνο 100%. Αυτό όμως που αποδείχθηκε είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη κίνηση αυτοπροβολής.
Δεν θεωρώ επίσης τυχαίο το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε από την οργάνωση για την συγκεκριμένη κίνηση, καθώς είναι λίγες μέρες μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των προτάσεων του Κρίτωνα  Αρσένη σχετικά με την βιοποικιλότητα, μεταξύ των οποίων γίνεται αναφορά για την αναγκαιότητα θέσπισης καταφυγίων αλιευμάτων. Τι φοβάται η greenpeace; Μήπως χάσει την αποκλειστικότητα προώθησης του project για τα θαλάσσια καταφύγια; Μα ούτως ή άλλως δεν είναι η μόνη που κάνει λόγο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα είναι η μοναδική που δεν το χειρίζεται  διακριτικά και με την δέουσα επιστημονική σοβαρότητα που απαιτείται.
Εάν πραγματικά η οργάνωση θέλει την στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας στο θέμα των θαλασσίων καταφυγίων οφείλει να βρει έναν πιο διακριτικό τρόπο προσέγγισής τους και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει να τους «πατάει τον κάλο» τόσο άγαρμπα, γιατί πιθανότατα θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί. Διάλογος, κατάθεση σοβαρών και επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων, αμοιβαίες υποχωρήσεις και εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης με γνώμονα την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου