«Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει τη γνωστή παροιμία, ωστόσο πόσοι από
εμάς γνωρίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η αλίευση και κατανάλωση κολιού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του, δηλαδή τον Αύγουστο;
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η
αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα
επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των
ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).
Μου αρέσει ο τρόπος που η WWF προσεγγίζει το ζήτημα της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων. Βασιζόμενη τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο όσο και σε επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας προσπαθεί με σχετικά απλό τρόπο να εξηγήσει στους καταναλωτές τα αίτια της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων. Ταυτόχρονα, παροτρύνοντάς τους για ορθή καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στα αλιεύματα, προσπαθεί να τους δώσει να καταλάβουν ότι και οι ίδιοι αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος. Με την δημιουργία του οδηγού Fishtips γίνεται προσπάθεια να αντιληφθεί ο απλός καταναλωτής τον τρόπο που η αλιευτική δραστηριότητα, τα ελάχιστα μεγέθη αλιευμάτων και οι περίοδοι αναπαραγωγής τους, σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της ιχθυοπανίδας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Νομίζω ότι όσοι πολίτες καταναλώνουν αρκετά συχνά αλιεύματα, θα μπορέσουν να αντιληφθούν τυχόν «καταναλωτικά λάθη» στα οποία έχουν υποπέσει, τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους. Από εκεί και πέρα όταν γνωρίζεις δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πλέον επαφίεται στην καλή διάθεση και περιβαλλοντική ευαισθησία του κάθε καταναλωτή για το πως θα συμπεριφέρεται από δω και πέρα.
Τα υπόλοιπα κομάτια του παζλ που λέγεται ΄΄αλιευτική διαχείριση``, απαιτείται να συμπληρωθούν αφενός από τους ίδιους τους αλιείς, με την υιοθέτηση ορθών αλιευτικών πρακτικών και αφετέρου από όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς της πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Εδώ δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου