Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ουραγός η Ελλάδα στις πολιτικές προστασίας του κλίματος και βιώσιμης ανάπτυξης

«Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Ελλάδα, αναφορικά με τις πολιτικές που προστατεύουν το κλίμα του πλανήτη και θέτουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI) που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe.
Η χώρα μας φέτος βρίσκεται πλέον στην 48η θέση (επί συνόλου 61) και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταστροφικών επιλογών στον ενεργειακό τομέα, την έλλειψη οράματος για πράσινες επενδύσεις και την εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση πάγωσε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επέβαλε αναδρομική φορολόγηση σε όλες τις ΑΠΕ, ενώ συστηματικά αγνοεί τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και αναλώνεται στην προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αποτέλεσμα; Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και η καταδίκη του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου σε μη βιώσιμη τροχιά.» (Βλ. σχετικά..).

Για να αλλάξει η νοοτροπία μας και η πολιτική μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, πρέπει πρωτίστως να επέλθει «μετάλλαξη του DNA» μας. Θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες μέχρι τις υιοθετούμενες σε κυβερνητικό επίπεδο περιβαλλοντικές πολιτικές. Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν σημάδια βελτίωσης και μια μερίδα πολιτών έχει υιοθετήσει ένα πιο «πράσινο» μοντέλο διαβίωσης. Σε επίπεδο όμως πολιτικής έχω πάψει πλέον να είμαι αισιόδοξος και ειδικά με την παρούσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση το μέλλον προβλέπεται μάλλον δυσοίωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου