Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το τζάκι πηγή ρύπανσης στο σπίτι – Κίνδυνοι και προτάσεις αντιμετώπισης

«Σημαντική άνοδο της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στα σπίτια που χρησιμοποιούν τζάκι ή ξυλόσομπα για θέρμανση δείχνει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα του ΑΠΘ μελέτησε 30 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRANSPHORM για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία, ούσα μια από τις πρώτες που διερευνά άμεσα το πρόβλημα και δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επίσημα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Η μέση τιμή για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) υπολογίστηκε στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο ασφάλειας που θέτει η κοινοτική νομοθεσία είναι μόλις 20 μg/m3. Για τα σωματίδια PM10, η μέση τιμή ήταν 90 μg/m3 με όριο τα 40 μg/m3.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Αφού λοιπόν η καύση ξύλου προκαλεί τόσο μεγάλα προβλήματα στην ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιστρέψει στους «οικολογικούς» καυστήρες πετρελαίου και τα πάσης φύσεως ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν ως πηγή το πολύ «φθηνό» και «οικολογικά» παραγόμενο - καύση λιγνίτη  και  πετρελαίου σε ποσοστό άνω του 50% - ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ.  
Μόνο η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει μία μακροχρόνια και οικολογική λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών, αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει και φθηνή  λύση για την τσέπη του μέσου Έλληνα. Το ότι υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές προτάσεις στον τομέα της θέρμανσης των σπιτιών χωρίς την χρήση ξύλου ή βιομάζας είναι γεγονός. Πολλές όμως από αυτές τις προτάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα σπίτια και στην παρούσα φάση  δεν μπορούν να συνδυαστούν με τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Άρα το πρόβλημα παραμένει και ενδεχομένως να χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και της φθίνουσας πορείας που έχει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου