Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το δόντι της πεταλίδας είναι το ισχυρότερο υλικό της φύσης

«Μέχρι στιγμής το πιο γνωστό δυνατό βιολογικό υλικό και γνωστό στον άνθρωπο, ήταν ο μεταξένιος ιστός της αράχνης
Τα δόντια της κοινής πεταλίδας των θαλασσών αποκτούν πλέον τον τίτλο του πιο δυνατού βιολογικού υλικού που είναι μέχρι στιγμής γνωστό στον άνθρωπο, εκθρονίζοντας πλέον τον μεταξένιο ιστό της αράχνης από το βάθρο του.
Οι πεταλίδες διαθέτουν στη γλώσσα τους μικροσκοπικά δόντια μήκους μικρότερου του ενός χιλιοστού, με τα οποία αποσπούν τροφή από τα βράχια ή ανοίγουν ρωγμές μέσα στις οποίες χώνονται. Τα δόντια αποτελούνται από ένα μίγμα μετάλλων και πρωτεΐνης, το οποίο Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν στο εργαστήριο και βρήκαν ότι είναι τρομερά ισχυρό, σχεδόν τόσο δυνατό, όσο τα πιο ισχυρά υλικά που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άζα Μπάρμπερ της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Science», δήλωσαν ότι η μελέτη του μυστικού της πεταλίδας μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στο να βελτιωθούν περαιτέρω -να γίνουν πιο ελαφρά και ανθεκτικά- διάφορα τεχνητά συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα αυτοκίνητα, καθώς και στα σφραγίσματα των δοντιών.
» (Βλ. σχετικά..).
 Δεν ξέρω τι λένε οι Βρετανοί επιστήμονες, αλλά σαν το Ελληνικό «δόντι» δεν βρίσκεις πουθενά. Βρίσκεται παντού, είναι πανίσχυρο και ανθεκτικότατο στο χρόνο, δεν ανοίγει απλώς ρωγμές αλλά ολόκληρες πόρτες και η σύνθεσή του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μυστήριο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα...
Πάντως πέρα από την πλάκα, η φύση δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να μας εκπλήσσει και να μας δείχνει τρόπους βελτίωσης της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου