Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ οι διατάξεις του νόμου για τις ΑΠΕ

“Οικολογικό έγκλημα η επιβολή των ανεμογεννητριών”!
«Διατάξεις που αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και πρώην Πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Διαβάζω τις απόψεις των κυρίων Δεκλερή και Μαβή περί:
1. «ζοφερού μέλλοντος για την θάλασσα, τα δάση και τα νησιά μας»
2. «μείωσης της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών»
3. «υποτίμησης της αξίας της γης»
4. «μείωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος».

και πραγματικά αναρωτιέμαι - παίρνοντας ως παράδειγμα την Μυτιλήνη - για το πως πρέπει να αντιδράσω ως πολίτης ως προς τα ανωτέρω, από την στιγμή που ζω σε μια πόλη όπου το εργοστάσιο της ΔΕΗ ευθύνεται για:
α) Τον «βομβαρδισμό» του αέρα από τις εκπομπές ρύπων.
β) Την ποιότητα του περιβάλλοντος για τους κατοίκους της Βόρειας πλευράς που έχει πιάσει πάτο.
γ) Τις ρυπάνσεις της θαλάσσιας περιοχής από λύματα (πετρελαιοειδή), οι οποίες έχουν σπάσει ρεκόρ.

Όσον αφορά δε στο ζήτημα της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής και στην αξία της γης, πιστεύω ότι οι προαναφερθέντες κύριοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στο νησί, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία αλλά και τυχόν επισκέπτες, ώστε να διαπιστώσουν και μόνοι τους την κατάσταση.
Τώρα, όσον αφορά στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που απολαμβάνουμε από την συγκεκριμένη μονάδα.........αν αποφάσιζαν οι ντόπιοι να κινηθούν δικαστικά για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις οικιακές τους συσκευές, αλλά και για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, θα εξασφάλιζαν την «εφ όρου ζωής δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».
Κύριοι Δεκλερή και Μαβή, νομίζω ότι χρειάζεστε πιο ουσιαστικά και αντικειμενικά επιχειρήματα για να μπορέσετε να πείσετε τους πολίτες ότι η δημιουργία και λειτουργία αιολικών πάρκων έχει επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές της λειτουργίας ενός κλασικού εργοστασίου της ΔΕΗ που λειτουργεί με πετρέλαιο. Η όλη αντίδρασή σας δημιουργεί υπόνοιες ότι ο βασικός σας στόχος είναι να υποβαθμίσετε και να μπλοκάρετε τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείου περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ και καλό θα ήταν να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Εξάλλου η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει την βούληση για την πραγματοποίηση έργου στον τομέα του περιβάλλοντος και οφείλουμε τουλάχιστον να της δώσουμε πίστωση χρόνου για να δούμε κάποια πράγματα στην πράξη. Εάν αποτύχει και κάνει λάθος χειρισμούς, τότε θα κριθεί ανάλογα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου