Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Αν μειώσουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα, κάποιοι θα θερμαίνουν τις πισίνες τους!

«Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, έπειτα από σχετική σύσκεψη που είχαν, ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα απολύτως αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο συνιστά «ασπίδα» στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει άρση του μέτρου αυτού.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκε το ποσό του επιδόματος θέρμανσης και πως, προς το παρόν, έχει γίνει χρήση περίπου 60.000.000 ευρώ εκ του ποσού αυτού. Συνεπώς, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, γι' αυτό και κάλεσε τους δικαιούχους να τα χρησιμοποιήσουν.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, όπως εξήγησε, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους». (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος μη τυχόν και ζεστάνουν τις πισίνες τους αυτοί που ούτως ή άλλως τις έφτιαξαν πιθανότατα με μαύρο χρήμα και ενδεχομένως να βρίσκονται και στο απυρόβλητο από το ΥΠ.ΟΙΚ. Η συγκεκριμένη οικονομική ελίτ της χώρας θα τις ζεστάνει τις πισίνες της - είτε νόμιμα είτε παράνομα - και σίγουρα δεν θα εξαρτάται από την όποια μείωση ή μη του ΕΦΚ. 
Με αυτή την νοοτροπία που υπάρχει στην κυβέρνηση προβλέπω ότι εντός των προσεχών ετών, εκτός από καμένα σπίτια,  θα θρηνήσουμε και θύματα από την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Με την έκρηξη της ανεργίας και την οικονομική αφαίμαξη των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων θα πρέπει κάποιος να είναι τουλάχιστον αφελής ώστε να πιστεύει ότι  τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης και η πατέντα της μη χρέωσης από την ΔΕΗ των καταναλωτών του κοινωνικού τιμολογίου μόνο κατά συγκεκριμένες ημέρες, αποτελούν ικανά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούνται από την κατάχρηση τζακιών. Μόνο μια μικρή ομάδα πολιτών μπορεί να επωφεληθεί από το συγκεκριμένο μέτρο και αυτό αποδεικνύεται και από την μικρή απορρόφηση που παρουσιάζει το συγκεκριμένο επίδομα. Οι υπόλοιποι, είναι προφανές ότι είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και το επίδομα τους είναι άχρηστο, είτε έχουν καταφύγει σε άλλες πηγές θέρμανσης, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά από όλους... 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Έγγραφο – καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Κύριε Υπουργέ,
Από την ανάληψη των καθηκόντων σας επιχειρήσαμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου τα οποία μέσα στην σημερινή οικονομική συγκυρία τον οδηγούν στην κατάρρευση. Ζητήσαμε δύο συναντήσεις του Δ.Σ της Ένωσης μας μαζί σας οι οποίες για να επιτευχθούν χρειάστηκε να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις προς το γραφείο σας και οι οποίες όταν τελικά έγιναν διήρκησαν όχι πάνω από 15 λεπτά η κάθε μία, χρόνος ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να μας δώσει τη δυνατότητα στοιχειωδώς να αναφερθούμε στα ζητήματα που υπήρχαν.
Κύριε Υπουργέ,
Η υφιστάμενες υπηρεσίες σας, όπως είναι η Δ/νση Αλιείας, και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη σας προχωρούν σε ρυθμίσεις χωρίς καν να τις θέτουν υπόψη των οργανώσεων του κλάδου ώστε να πάρουν στοιχειωδώς υπόψη και τις θέσεις των ψαράδων στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων τα οποία δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με κανέναν άλλον τρόπο παρά με την καθολική αντίστασή μας και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία αφενός δεσμεύει τη επιχειρηματικότητα στον τομέα της αλιείας, αφετέρου δε οδηγεί τον αλιευτικό κλάδο της χώρας μας σε κατάρρευση.

Κύριε Υπουργέ έστω και την τελευταία στιγμή σας κάνουμε έκκληση να σταματήσετε αυτήν την απαράδεκτη και εις βάρος της αλιείας της χώρας πολιτική την οποία διαμορφώνετε σε πλήρη άγνοια των ψαράδων. Στο πλαίσιο αυτό σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία τα οποία σας δίνει ο Ε.Κ 1224/2009 και 404/2011, ώστε:
  • Άμεσα να καταργηθεί ο φασιστικός νόμος 4015/2011, ο οποίος διέλυσε τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού ώστε να μην συμμετέχουμε σε δομές χάραξης της πολιτικής και να μην υπάρχει η βαρύτητα της παρεμβατικότητας της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος. Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία των κλαδικών θεσμικών μας οργανώσεων.
  • Να εξαιρεθούν όλα τα παράκτια σκάφη κάτω των 15 μέτρων από τα κοστοβόρα δορυφορικά συστήματα, ηλεκτρονικά ημερολόγια κλπ, όπως άλλωστε προβλέπεται.
  • Το χωροταξικό για την υδατοκαλλιέργεια να παγώσει και να δομηθεί από την αρχή με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των οργανώσεων τουρισμού, των περιβαλλοντικών οργανώσεων  αλλά και των οργανώσεων των αλιέων
  • Για την αλιεία του τόνου να υπάρξει παρέμβαση στο συμβούλιο Υπουργών ώστε να αλλάξει η κλείδα προσδιορισμού των εθνικών ποσοστώσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα» αλλά να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των σκαφών και το εργατικό δυναμικό της κάθε χώρας ώστε η χώρα μας να μην είναι ο φτωχός εταίρος.
  • Καταγγείλτε στο Συμβούλιο Υπουργών ότι η ιπποδύναμη και η χωρητικότητα δεν έχει να κάνει με την αλιευτική ικανότητα αλλά με την ασφάλεια των αλιέων και απαιτήστε την άμεση κατάργηση της σχέσης 1 προς 1, ώστε οι ψαράδες να απελευθερωθούν από το ασφυκτικό αγκάλιασμα των τρωκτικών των επιθεωρήσεων οι οποίοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αντιαλιευτική σχέση.
  • Ανακαλέστε τα διαχειριστικά που έχετε υποβάλλει σε πλήρη άγνοια μας στην Ε.Ε ώστε να καταθέσετε καινούρια λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των ψαράδων. Η πρότασή σας στο διαχειριστικό για την μηχανότρατα να απαγορευτεί η αλιεία μπακαλιάρου με δίχτυα και παραγάδια στην αρχή για ένα μήνα, και με άγνωστη χρονική διάρκεια η οποία θα έχει να κάνει με βάση την πορεία του διαχειριστικού σχεδίου, πρέπει άμεσα να καταργηθεί διότι σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί όχι μια διαφορά με το Υπουργείο σας αλλά αιτία πολέμου με την κυβερνητική πολιτική η οποία θέλει να διαλύσει την αλιεία της χώρας με τέτοια μέτρα και αφού φύγουν οι ψαράδες να ξεπουλήσει τα αλιευτικά δικαιώματα σε ξένους αλιευτικούς στόλους.
  • Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Υπουργέ ότι δεν μπορεί να χαράσσεται η αλιευτική πολιτική μόνο με τις ΜΚΟ, οι οποίες εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ στοχεύοντας στην κατάργηση της αλιείας. Γνωρίζετε τις ιδιομορφίες της αλιείας της χώρας μας αλλά και των οικοσυστημάτων της Α. Μεσογείου, αλλά ποτέ δεν φροντίσατε να τα αναδείξετε υποκύπτοντας σε διάφορες πιέσεις.
  • Να σταματήσει η αλιεία με μηχανότρατα στα διεθνή που εξυπηρετεί υμετέρους
  • Ο αλιευτικός τουρισμός, ο οποίος είναι παράλληλη δραστηριότητα και θα μπορούσε να στηρίξει το εισόδημα των αλιέων, παραμένει στα συρτάρια σας χωρίς κανείς αλιέας να μπορεί να επενδύσει από ίδια κεφάλαια ή από τη συμμετοχή του στα leader αλιείας. Εδώ και ενάμιση χρόνο έπρεπε να έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα που θα ρύθμιζε τους κανόνες επιβίβασης και θα χορηγούσε το ειδικό σήμα, αλλά με πρόσχημα την ψήφιση νέων νόμων αρνηθήκατε την προώθηση του εγκλωβίζοντας για ακόμη μια φορά στα συρτάρια των υπηρεσιών την επιχειρηματικότητα του τομέα της αλιείας.
Κύριε Υπουργέ οι ψαράδες της χώρας δεν αντέχουν άλλο.
Το επόμενο βήμα μας είναι η κάθοδος των ψαράδων από όλες τις γωνιές της χώρας στην Αθήνα.» (Πηγή:http://www.alieia.info)

Πιστεύω ότι  τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η αλιευτική δραστηριότητα στην χώρα μας και ιδιαίτερη η παράκτια αλιεία περνάει  κρίση. Μία κρίση η οποία δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά τα αίτιά της πηγάζουν μέσα από μία σειρά δράσεων, αντιδράσεων και παραλείψεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και τα αποτελέσματά τους άρχισαν να γίνονται ορατά (αντιληπτά) από τους μη ειδικούς μόλις τα τελευταία χρόνια. Ρύπανση, υπεραλίευση, απουσία ουσιαστικού διαχειριστικού πλαισίου για την αλιεία, έλλειψη αστυνόμευσης κ.λ.π., είναι μόνο μερικά από τα αίτια της σημερινής κατάστασης. Δεν μπορώ να ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική ως προς την διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, όμως πέρα από πολιτικές και πολιτικούς υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Επειδή όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων, θα έλεγα ότι μεγάλο ρόλο παίζει πλέον  η συλλογική ευθύνη. Μια ευθύνη που θα πρέπει πρωτίστως να θέτει το ζήτημα των υποχρεώσεων των αλιέων απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον και μετέπειτα των απαιτήσεων. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση το ψυγείο του σπιτιού σου να είναι γεμάτο τρόφιμα εάν δεν φροντίζεις εσύ ο ίδιος καθημερινά γι' αυτό. Οι αστάθμητοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την θαλάσσια βιοποικιλότητα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση είναι κάτι που  μπορεί να ρυθμιστεί.
Τώρα όσον αφορά στο έγγραφο που απέστειλε η Ένωση στον Υπουργό έχω να κάνω μερικές επισημάνσεις:
1. Θα πρέπει οι αλιείς να αντιληφθούν ότι ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης σωστά οργανωμένο και με μεγάλο αριθμό μελών έχει μεγαλύτερη δυναμική και περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει τα αιτήματα των αλιέων, από μερικά δεκάδες σκόρπια και ολιγομελή  συλλογικά όργανα διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.   
2. Συμφωνώ να υπάρξει εξαίρεση των σκαφών παράκτιας αλιείας κάτω των 15 μέτρων από την υποχρέωση τοποθέτησης VMS.  Όσοι από αυτούς επιθυμούν να αλιεύουν στα διεθνή ύδατα να είναι υποχρεωμένοι στην τοποθέτησή σου και στην εφαρμογή όλων των κανόνων που απορρέουν από την Κοινοτική νομοθεσία. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.
3. Ότι το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες είχε εξ αρχής προβλήματα το γνωρίζουμε. Και θα συνεχίσει να έχει όσο κρύβονται από πίσω μεγάλα συμφέροντα...
4. Η αλήθεια είναι ότι η όποια διαχείριση γίνεται στο θέμα του ερυθρού τόνου από την ΕΕ ή τον ICCAT, έχει αρνητικό αντίκτυπο κατά βάση στην παράκτια αλιεία. Μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για ένα αλίευμα το οποίο πλέον θεωρητικά «προστατεύεται», ενώ η εμπορία του και ο τρόπος διάθεσής του στον τελικό καταναλωτή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Δεν ξέρω εάν η όποια αύξηση της ποσόστωσης που δικαιούται η χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στα οικονομικά προβλήματα των παράκτιων αλιέων.
5. Δηλαδή η ευχέρεια πρόσβασης σε πλειάδα αλιευτικών πεδίων και η μεταφορά περισσότερων αλιευτικών εργαλείων δεν έχει σχέση με την αλιευτική ικανότητα; Ακόμα και ένας άσχετος με την αλιεία μπορεί να καταλάβει την διαφορά.
6. Για αυτό το θέμα δεν γνωρίζω κάτι οπότε προς το παρόν δεν έχω κάποιο σχόλιο.
7. Μα οι ΜΚΟ και ειδικά η GREENPEACE υποτίθεται ότι κάνουν αγώνα για την επιβίωση της παράκτιας αλιείας. Μήπως οι ίδιοι οι ψαράδες γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;
8. Για την αλιεία με Μηχανότρατα στα Διεθνή ύδατα συμφωνώ απόλυτα και το έχω αναφέρει και σε παλιότερες αναρτήσεις μου.
9. Για τον αλιευτικό Τουρισμό έχουν δίκιο. Το Υπουργείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αφήνοντας μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που θα μπορούσε να  ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο και να αποκτά ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα, να βολοδέρνει στην θάλασσα με πενιχρά αποτελέσματα ή να οδηγείται στην παρανομία για να επιβιώσει. 

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Επιστήμονες σκότωσαν κατά λάθος ζώο 507 ετών!

«Παρά το γεγονός ότι επιβίωσε για πέντε αιώνες αχιβάδα βρήκε τραγικό τέλος το 2006 στα χέρια Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για την ηλικία της και άνοιξαν το κέλυφός της για να τη μελετήσουν.

Το φθινόπωρο του 2006 μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στο πλαίσιο αποστολής στην Ισλανδία μια αχιβάδα που κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες και έγινε πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η αχιβάδα, του είδους Arctica islandica, ήταν ηλικίας 405 ετών και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο εν ζωή ζώο στον πλανήτη.
Ωστόσο, πραγματοποιώντας ακόμα πιο λεπτομερείς αναλύσεις, οι επιστήμονες σύντομα ανακάλυψαν ότι η αχιβάδα ήταν τελικά 100 χρόνια μεγαλύτερη και συγκεκριμένα ηλικίας 507 ετών.
» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


....και βεβαίως θα παραμείνει άγνωστο σε τι ηλικία θα μπορούσε να φτάσει εάν η ομάδα των ερευνητών δεν έκοβε «κατά λάθος» το νήμα της ζωής της. Εν πάσει περιπτώσει, έστω και μέσα από λάθη, έρχονται στο φως θαύματα της φύσης τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Κάθε πληροφορία που συλλέγεται από την επιστημονική κοινότητα για την βιοποικιλότητα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει στην μελλοντική προστασία της. Και λέω υπό προϋποθέσεις, γιατί δεν μπορώ να μην λάβω υπόψη μου τον ανθρώπινο παράγοντα και τον τρόπο που αυτός  παρεμβαίνει στον βιολογικό κύκλο πολλών έμβιων όντων. 

Αναρωτιέμαι, στα πλαίσια απουσίας οποιουδήποτε διαχειριστικού πλάνου προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ποιος μπορεί να είναι ο μέγιστος κύκλος ζωής των οστρακοειδών στον κόλπο Καλλονής Λέσβου; 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η πρώτη σύλληψη για βαρελόσκυλα στη Λέσβο

«Σήμερα, 24/10/2013, συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία, ο Ιωάννης Β., κτηνοτρόφος, κάτοικος Άντισσας, κατηγορούμενος για την κακοποίηση των δύο σκυλιών του. Τα δύο σκυλιά χρησιμοποιούνταν ως ζωντανά σκιάχτρα για να εμποδίζουν την κίνηση των κοπαδιών, ήταν μονίμως αλυσοδεμένα, χωρίς κατάλληλο κατάλυμα, νερό, τροφή και κτηνιατρική φροντίδα.
Τα σκυλιά είχαν εντοπιστεί αρχικά τον Ιανουάριο 2013, και στον κατηγορούμενο είχαν γίνει συνεχείς παρατηρήσεις/επισημάνσεις από εμάς, τη Δημοτική Αστυνομία Λέσβου και το Α.Τ. Άντισσας, αλλά συνέχισε να μην συμμορφώνεται εδώ και 10 μήνες. [Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες]» (Βλ. σχετικό άρθρο..).



Αυτή η σύλληψη ελπίζω να αποτελεί απλώς την αρχή και οι αρμόδιες αρχές να επέμβουν και στις δεκάδες άλλες περιπτώσεις βαρελόσκυλων που υπάρχουν εντοπισμένα στο νησί. Επίσης εύχομαι η απόφαση της δικαιοσύνης να είναι τέτοια που να «σφίξει τους κώλους» των υπόλοιπων ιδιοκτητών βαρελόσκυλων, μήπως και δούμε μείωση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου στο νησί.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αυστηρότερες διατάξεις για τις άδειες αλιείας στα διεθνή ύδατα ζητούν επιστήμονες

«Αρνητικές συνέπειες στα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών θα έχει η χορήγηση αδειών αλιείας, στα διεθνή ύδατα, χωρίς σχεδιασμό ή πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης, σε μηχανότρατες και γρι-γρι, που ολοένα αυξάνονται σε πλήθος τα τελευταία χρόνια.

Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσαν οι Χριστίνα Καρλή και Πλάτων Κλεανθίδης από το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, στη Θεσσαλονίκη

Όπως καταγράφεται στη σχετική εισήγησή τους, "οι άδειες αλιείας στα διεθνή ύδατα, όπως χορηγούνται, ακυρώνουν διατάξεις της εθνικής αλιευτικής νομοθεσίας, οι οποίες, επί σειρά δεκαετιών, λειτουργούσαν σε κάποιο βαθμό ως μέτρα διαχείρισης και προστασίας των ιχθυαποθεμάτων και αλιευτικών πεδίων και ευνοούν την καταστρατήγησή τους και την παράνομη αλιεία".
Ειδικότερα, οι εισηγητές αναφέρουν ότι η χορήγηση αδειών αλιείας στα διεθνή ύδατα στις μηχανότρατες, κατά τη θερινή περίοδο, "καταργεί" την τετράμηνη απαγόρευση για την αναπαραγωγή των ιχθυοαποθεμάτων.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Για το θέμα των αδειών αλιείας στα διεθνή ύδατα έχω ήδη αναφερθεί στις παρακάτω αναρτήσεις μου:
Παρόλο που δεν διαφωνώ με την ουσία της εισήγησης των προαναφερθέντων ιχθυολόγων, μου κάνει εντύπωση ότι κάποια από τα λεγόμενά τους δείχνουν ότι πάσχουν στο κομμάτι γνώσης της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και των μηχανισμών ελέγχου των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Σημειώνουμε ότι τα ‘διεθνή ύδατα' δεν αποτελούν ζώνες που δεν υφίστανται αλιευτική εκμετάλλευση, αλλά κατά το οκτάμηνο λειτουργίας τους, οι μηχανότρατες, αλιεύουν και στα διεθνή ύδατα ελεύθερα, χωρίς ειδική άδεια. Επίσης, η χορήγηση άδειας αλιείας στα διεθνή ύδατα στα γρι-γρι έχει ως αποτέλεσμα, να αλιεύουν γαύρο - σαρδέλα στα χωρικά ύδατα, κατά περιόδους απαγόρευσης"...».
Όσον αφορά στην δυνατότητα των Μηχανοτρατών να αλιεύουν στα διεθνή ύδατα χωρίς ειδική άδεια κατά τον νόμιμη περίοδο δράσης τους στα χωρικά ύδατα κάνουν μεγάλο λάθος. Οι διατάξεις του «διαβολικού» Β.Δ. 666/66 δεν παρέχουν τέτοια δυνατότητα. Άρα για να αλιεύουν τα συγκεκριμένα σκάφη στα διεθνή από 01/10 έως 31/05 απαιτείται να έχουν εφοδιαστεί με ειδική άδεια απόπλου για τα διεθνή, η οποία ισχύει για ένα χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση θα ίσχυε για τέσσερις μήνες.
Τώρα όσον αφορά στα γρι-γρι και την δυνατότητά τους να αλιεύουν γαύρο και σαρδέλα στα χωρικά ύδατα κατά την περίοδο της απαγόρευσης, καλό θα ήταν να μην ξεχνάνε οι αγαπητοί ιχθυολόγοι ότι τα συγκεκριμένα σκάφη ελέγχονται από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιευτικών του Υ.Ν.Α. και είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί το αλιευτικό πεδίο δράσης τους. Αλλά ας υποθέσουμε ότι βρίσκουν πατέντα να ξεγελάσουν το Κ.Π.Α. Αλήθεια ποιος κυβερνήτης σε γρι-γρι θα έπαιρνε το ρίσκο να αλιεύει συστηματικά εντός χωρικών υδάτων σε απαγορευμένη περίοδο, έχοντας αναμμένα τα ρομπότ, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή είναι απόλυτα ευάλωτος σε καταγγελία; Δεν νομίζω ότι η τιμή του γαύρου και της σαρδέλας στην αγορά θα δικαιολογούσε τέτοιο ρίσκο, εκτός και αν ο άλλος είναι απελπισμένος!
Εν πάσει περιπτώσει, τις απόψεις μου για τις άδειες αλιείας στα διεθνή ύδατα τις έχω αναφέρει. Αυτό που μου είναι δυσάρεστο είναι να βλέπω υπαλλήλους του Τμήματος Αλιείας μιας τόσο μεγάλης περιφέρειας να στερούνται βασικών γνώσεων νομοθεσίας την οποία ούτως ή άλλως καλούνται να εφαρμόσουν (σ.σ. οι άδειες αλιείας στα διεθνή ύδατα εκδίδονται από τις κατά τόπους Περιφέρειες).  
Αναρωτιέμαι! Τι απάντηση θα έδιναν εάν κάποιος τους ρωτούσε για την δυνατότητα των ερασιτεχνών αλιέων να ψαρεύουν στα Διεθνή ύδατα;

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Μικροπλαστικές ίνες πλαστικών από τη θάλασσα καταλήγουν στο πιάτο μας

«Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι τα πλαστικά χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν. Νέες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υλικό διαλύεται τάχιστα σε μικροσκοπικές ίνες και σωματίδια, που ναι μεν είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, αλλά τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας.
Έρευνα για τη διασπορά των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες υλοποιεί από το 2009 ως σήμερα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας. Κατά την πρώτη φάση της έρευνας και έπειτα από χιλιάδες δειγματοληψίες ιζήματος (άμμου) σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών! Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από το πιο πολυσύχνατο νησί μέχρι τις ακατοίκητες βραχονησίδες, οι αριθμοί της συγκέντρωσης των μικροπλαστικών ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Δείγματα από παραλίες σε δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών και νησίδων βρέθηκαν να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών, αντίστοιχη με αυτή των παραλιών της Αττικής. Για παράδειγμα στη Γαύδο βρέθηκαν τόσο υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών όσο στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα νούμερα στην Κέρο συγκρίνονται ευθέως με αυτά της Αττικής. «Η αιτία είναι η συνήθεια του διασκορπισμού των πλαστικών που γίνεται από τους δήμους, αντί για διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», Θοδωρής Τσιμπίδης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


www.protothema.gr
Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση το συγκεκριμένο γεγονός. Δυστυχώς - για το ανθρώπινο είδος - η φύση έχει την μοναδική ικανότητα να αντιδρά σε κάθε αρνητική δράση που δέχεται, πληρώνοντας τον θύτη της σχεδόν με το ίδιο νόμισμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και μέσω της τροφικής αλυσίδας (ψάρια), επιστρέφει στον άνθρωπο μία ποσότητα από τους χιλιάδες τόνους πλαστικού που δέχεται, επιβαρύνοντας μακροπρόθεσμα την υγεία του, ακόμα και όσων δεν συμπεριφέρονται στο περιβάλλον με βάναυσο τρόπο.
Το πρόβλημα που υπάρχει σε επίπεδο πολιτείας και ειδικά τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων είναι γνωστό και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Δυστυχώς η καθημερινότητά μας είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που η χρήση πλαστικών υλικών πολλές φορές καθίσταται αναπόφευκτη. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η διαχείριση του πλαστικού μετά την χρήση του και το που τελικά αυτό θα καταλήξει. Εδώ πλέον τίθεται το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, καθώς οι καταναλωτές είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων. Ο επόμενος κρίκος αφορά στην πολιτεία και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αφορά στην βούληση και την ικανότητά τους για την ύπαρξη όλων των απαραίτητων υποδομών ανακύκλωσης και ασφαλούς μεταφοράς των απορριμμάτων στους κατάλληλους χώρους επεξεργασίας τους. Όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει ότι αυτός ο κρίκος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα, που περισσότερο έχουν να κάνουν με την αδιαφορία ή ανικανότητα των διοικούντων, παρά με τα επί μέρους οικονομικά προβλήματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως πρόφαση για την αδυναμία διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων. Σε αυτό το σημείο όμως τίθεται το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης. Της ευθύνης που έχουμε ως κοινωνία - που έχει τοποθετήσει με την ψήφο της αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων - να ασκήσει πιέσεις στους διοικούντες και να απαιτήσει από αυτούς να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα υποδομών προστασίας τους περιβάλλοντος. Είναι ζήτημα πολιτισμού, είναι ζήτημα υγείας και εν γένει της ίδιας μας της ζωής...εκτός και αν κάποιοι δεν αισθάνονται ως κομμάτι της φύσης και έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα σε αυτή εντελώς παρασιτικά.  

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δελφίνια: Είναι πράγματι τα πιο έξυπνα και αγαθά ζώα;

«Σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα, ενώ έχουν και σκοτεινή πλευρά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα δελφίνια δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα και ότι πίσω από την... παιχνιδιάρικη «μάσκα» υπάρχει μια πιο... σκοτεινή πλευρά.
Οι ερευνητές από τη μονάδα έρευνας θαλάσσιων θηλαστικών του Πανεπιστημίου St. Andrews υποστηρίζουν ότι έχουν καταγράψει βίαες πράξεις δελφινιών. Όπως αναφέρουν, είδαν τα θαλάσσια θηλαστικά να απομονώνουν και να σκοτώνουν μικρές φώκαινες σε λιμάνια, χωρίς να υπάρχει σκοπός επιβίωσης, αφού δεν έφαγαν τα πτώματά τους.
Μάλιστα, ο αρχηγός μιας αγέλης δελφινιών ονομάστηκε «Jack the flipper», λόγω των βίαιων πράξεων του.
» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Jack the Flipper λοιπόν. Εξαιρετικά! Νομίζω ότι ως ταινία θα έσπαγε τα ταμεία, πολύ περισσότερο ίσως από το «ξενέρωτο» Flipper που παρουσιάζει μόνο την καλή και παιχνιδιάρικη πλευρά του εν λόγω θηλαστικού.
Πέρα από την πλάκα, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση η χρήση βίας από πλευράς των δελφινιών όταν αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια των «παιχνιδιών» κυριαρχίας σε μία περιοχή ή εξουσίας σε μία αγέλη. Μήπως δεν συμβαίνει και με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου; Μήπως και σε μας δεν συμβαίνει το ίδιο; Απλώς εμείς ως «εξελιγμένο» είδος, έχουμε πλέον την δυνατότητα να εφαρμόζουμε και εξελιγμένες μεθόδους άσκησης διαφόρων μορφών βίας προκειμένου να αποκτήσουμε προνόμια ή συγκεκριμένη θέση στο κοινωνικό σύνολο που έχουμε ενταχθεί.
Ας με συγχωρήσουν πάντως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Andrews αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω διαβάσει για ευεργετική επίδραση των κοτόπουλων σε ασθενείς - εκτός ίσως από την κοτόσουπα όταν έχουμε γρίπη - σε αντίθεση με τα δελφίνια που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με διάφορες και δύσκολες ασθένειες όπως π.χ. ψυχοκινητικές. Επίσης δεν νομίζω να έχει καταγραφεί σοβαρή επίθεση δελφινιού σε άνθρωπο, σε αντίθεση με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, ακόμη και από τους πολυαγαπημένους μας σκύλους.
Εν πάσει περιπτώσει νομίζω ότι τέτοιες έρευνες το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε όσους ασχολούνται συστηματικά με μαζικές σφαγές θηλαστικών όπως π.χ. οι Δανοί στα Fαroe Islands και οι Ιάπωνες (Βλ. σχετικά βίντεο παρακάτω).
Πιστεύω ότι εάν πραγματικά αγαπάς το περιβάλλον, αγαπάς ή τουλάχιστον δείχνεις σεβασμό απέναντι και στους υπόλοιπους έμβιους οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτό, ανεξάρτητα της ιδιαίτερης συμπάθειας που μπορεί να τρέφεις για κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα είδη. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής νομίζω ότι είναι άστοχη η τοποθέτηση του ζωολόγου Τζάστιν Γκρεγκ ότι «εάν σταματούσαμε να βλέπουμε τα δελφίνια μέσα από τον ανθρώπινο φακό που έχουμε δημιουργήσει, ίσως άνοιγε το μυαλό μας και βλέπαμε ότι και άλλα ζώα έχουν εξίσου θαυμάσιες ζωές».
Συγνώμη Κε Γκρεγκ, αλλά ο δικός μου εγκέφαλος, όπως πιστεύω και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων,  αδυνατεί να εξισώσει τα δελφίνια με τα κοτόπουλα...εκτός και εάν πίσω από την παιχνιδιάρικη μάσκα τους κρύβεται ο ΄΄Pennywise the Dancing Clown``



















Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Λέσβου. Έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική...!

Μία ακόμη επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τους ιθύνοντες του Δήμου Λέσβου. Μπήκαμε στο φθινόπωρο, μειώθηκε ο αριθμός των τουριστών και εντελώς τυχαία(;) επανεμφανίσθηκαν βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτό της «λειτουργίας» των βιολογικών καθαρισμών. Τα παρακάτω βίντεο και εικόνες από αποτελούν ντροπή για τον τόπο και την τοπική του αυτοδιοίκηση, η οποία κρίνεται εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει βασικά και ουσιώδη προβλήματα του νησιού. Κρίμα για αυτόν το πανέμορφο οικισμό της Βόρειας Λέσβου να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης!
Η πηγή των λυμάτων από παρακείμενο φρεάτιο
Ροή αστικών λυμάτων προς την θάλασσα


Ο παλιός αγωγός σε πλήρη λειτουργία
   


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ψαριά υπό... παρακολούθηση για 3.000 ελληνικά αλιευτικά σκάφη!

«Ενα ηλεκτρονικό μάτι θα ελέγχει από το 2014 τι ψαρεύουν τα 3.000 μεγαλύτερα ελληνικά αλιευτικά σκάφη στα οποία οφείλεται το 80% της αλιευτικής παραγωγής της χώρας και επομένως ευθύνονται για την υπεραλίευση, που στις θάλασσές μας κάνει ρεκόρ. Στόχος είναι να μπει φρένο σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση μαζί με την παράνομη αλιεία, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία τίθεται σε ισχύ από το 2014.

Υποχρεωτικά λοιπόν από του χρόνου τα αλιευτικά σκάφη με μέγεθος 12 μέτρα και πάνω, δηλαδή γρι-γρι και μηχανότρατες, θα πρέπει να προμηθευτούν μια ηλεκτρονική συσκευή (ονομάζεται ERS), κόστους 2.000 - 3.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοτικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσω του ERS (Electronic Reporting System) θα αποστέλλουν λεπτομερώς το είδος και την ποσότητα της κάθε ψαριάς τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εκεί, ένας θάλαμος επιχειρήσεων θα δέχεται online και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία, προκειμένου ανά πάσα στιγμή η πολιτεία να γνωρίζει τι είδη αλιεύει ο κάθε ψαράς, αν στα δίχτυα του ανέσυρε ψάρια μικρότερα από ένα μέγεθος η αλίευση των οποίων απαγορεύεται κ.ο.κ.

Όταν το σκάφος φτάνει στην ιχθυόσκαλα και εκφορτώνει την ψαριά του, επιθεωρητές θα ταυτοποιούν τις ποσότητες με τα στοιχεία που κατέγραψε το «e-μάτι» του πλοίου. Αν στο σκάφος υπάρχουν περισσότερα ψάρια από όσα δήλωσε ηλεκτρονικά o ψαράς, θα ακολουθούν πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση της άδειάς του σε περίπτωση υποτροπής. Από τα 16.031 που είναι το σύνολο των ελληνικών αλιευτικών σκαφών - μακράν ο πολυπληθέστερος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ERS θα προμηθευτούν τα μεγαλύτερα.» (Βλ. σχετικό άρθρο..). 


Λοιπόν, για  να μην υπάρχει ενθουσιασμός ότι ξαφνικά γίναμε η Hi-tech χώρα που θα παρακολουθεί on line τις ψαριές των μεγάλων αλιευτικών σκαφών της και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ας δούμε λίγο το ιστορικό αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με την ηλεκτρονική καταχώρηση των αλιευμάτων:
1. Το ERS δεν είναι τίποτα άλλο από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας, το οποίο ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα σε έντυπη μορφή. Απλώς τα αλιευτικά σκάφη άνω των 12 μέτρων θα καλούνται πλέον να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά και όχι εγγράφως (ότι έγινε σε όλους μας και με τις φορολογικές δηλώσεις).
2. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ημερολογίου γίνεται με κάποια χρόνια καθυστέρηση - όπως οτιδήποτε αφορά την αλιεία στην χώρα μας (π.χ. ηλεκτρονικό όργανο μέτρησης διχτυών) - καθώς σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1224/2009 η σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος στα αλιευτικά έπρεπε να είχε αρχίσει από 2010.
3. Το ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο σε στοιχεία από την έντυπη μορφή του. Το μόνο του πλεονέκτημα είναι η άμεση υποβολή στατιστικών στοιχείων στις αρμόδιες Υπηρεσίες για περαιτέρω επεξεργασία και λήψη αποφάσεων εφόσον απαιτηθεί. Αυτό όμως προϋποθέτει και την άψογη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, κάτι που δεν είναι εγγυημένο εάν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα που υπήρχαν αλλά και συνεχίζουν να υπάρχουν στην λειτουργία του Δορυφορικού Συστήματος Παρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών (VMS).
4. Για να πιστοποιηθεί ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις είναι σωστές θα πρέπει τα σκάφη να επιθεωρούνται σε κάθε ιχθυόσκαλα και λιμάνι που προσεγγίζουν για εκφόρτωση, πράγμα δύσκολο έως αδύνατο για τα Ελληνικά, ακόμη και τα Ευρωπαϊκά  δεδομένα. Εκτός και αν το Ελληνικό κράτος αποφασίσει να έχει επιθεωρητές αλιείας σε 24ωρη βάση (λιμενικούς ή μη), σε όλα τα επίσημα λιμάνια εκφόρτωσης της χώρας, γιατί ούτως ή άλλως οι ιχθυόσκαλες είναι συγκεκριμένες!! Αυτό όμως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει και με τα έντυπα ημερολόγια εδώ και χρόνια εάν πράγματι η βούληση της πολιτείας ήταν η όσο το δυνατό ακριβέστερη παρακολούθηση της αλιευτικής παραγωγής και η συλλογή σωστών στατιστικών δεδομένων.
5.  Αλήθεια, εκεί στον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αναρωτηθεί πόσοι Έλληνες αλιείς έχουν γνώσεις χειρισμού Η/Υ ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην καταχώρηση και αποστολή δεδομένων από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας; Εδώ πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο ημερολόγιο και πολλές φορές καταφεύγουν στην βοήθεια των Λιμενικών Αρχών!
6. Εννοείται ότι κανένας ψαράς δεν είναι τόσο χαζός ώστε να δίνει on line στοιχεία για παράνομη δραστηριότητα (όπως π.χ. αλιεύματα μικρών διαστάσεων που αναφέρει το άρθρο), εκτός και αν αυτά ανήκουν στα απορριφθέντα!
7.  Εάν οι αλιείς θελήσουν να αποκρύψουν δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούν να το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την ούτως ή άλλως πλημμελή - προβληματική αστυνόμευση της αλιευτικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Μετά τα παραπάνω είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι όσον αφορά στην εφαρμογή και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Ημερολογίου Αλιείας. Μάλιστα με το κακό ιστορικό που έχει η χώρα μας όσον αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου εγώ θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός ακόμα και απέναντι στο γεγονός του να «τρέξει» το συγκεκριμένο project  μέσα στο 2014.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Fish Tips

Ένας αρκετά έξυπνος οδηγός από την wwf που απευθύνεται κατά βάση στο κοινό που διαθέτει στοιχειώδη περιβαλλοντική ευαισθησία και  παιδεία, ασχέτως των ιδιαιτέρων γνώσεων που μπορεί να έχει πάνω στο αντικείμενο της αλιείας. Εξάλλου ο καταναλωτής αποτελεί τον τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αλιευτικής διαχείρισης. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί την δυναμική που έχει και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις «παίζοντας» με τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης, κινώντας έτσι με έμμεσο τρόπο τα νήματα στο κομμάτι της αλιευτικής παραγωγής και του εμπορίου. 

Κάνε κλικ στην εικόνα

 

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Εκπέμπουν SOS για τα ψάρια στο Αιγαίο

«Τα ψάρια στο Αιγαίο μειώνονται συνεχώς. Το παρατηρούν καθημερινά οι ψαράδες. Το πιστοποιούν επιστημονικές έρευνες. Ο σαργός, η γόπα, ο ροφός, το μπαρμπούνι είναι μόνο μερικά από τα αλιεύματα που ολοένα και λιγοστεύουν.
Το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ειδικοί και οι αλιείς είναι κατηγορηματικό: η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για την αναβαθμισμένη πλέον παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση. Και οι πολίτες να αποφεύγουν είδη που υπεραλιεύονται, καθώς και τον γόνο, τα μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής. Διαφορετικά, οι μελλοντικές γενιές θα δυσκολεύονται πολύ να γευτούν όλα τα ψάρια…
«Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων είναι κάθετη. Κύρια αιτία είναι η αναβάθμιση της παράνομης αλιείας. Κι αυτό έχει συνέπειες σε είδη που δεν ανανεώνονται εύκολα, όπως οι σαργοί, οι ροφοί. Εχουν μεγάλο πρόβλημα αναπαραγωγής», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (www.archipelago.gr), Θοδωρής Τσιμπίδης.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

«Λιγοστεύουν οι ροφοί; Τι λέτε ρε μάγκες......Απλά τα ψάρια κυνηγήθηκαν ανελέητα, άλλαξαν συνήθειες και πήγαν πιο βαθιά. Για έλα κάποια μέρα μαζί μου να σου δείξω τι βλέπω εκεί κάτω στο βάθος των δεύτερων...άντα. Τι ξέρει τώρα το Αρχιπέλαγος και κάθε Αρχιπέλαγος;» 
Το παραπάνω αποτελεί μία από τις διάφορες «επιστημονικές» εξηγήσεις που δίνουν κάποιοι ερασιτέχνες ψαράδες και ειδικά  ψαροντουφεκάδες όταν κατηγορούνται μαζί με άλλες ομάδες αλιέων για την επιβάρυνση που έχουν προκαλέσει σε κάποια είδη αλιευμάτων και ειδικά στα ροφοειδή. Δεν θα μπω καν στο κόπο να σχολιάσω γιατί μετά από πολλά χρόνια στην θάλασσα την έχω ζήσει τόσο από μέσα ως ψαροντουφεκάς και ελεύθερος δύτης όσο και απ' έξω με άλλες ιδιότητες, με αποτέλεσμα να έχω σχηματίσει την δική μου καθαρά ερασιτεχνική - γιατί στην Ελλάδα όλοι κοντεύουμε να γίνουμε επιστήμονες - άποψη.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι παρακάτω φωτογραφίες δεν αποτελούν ερασιτεχνική αλιεία και το κατά πόσο επηρεάζουν ή όχι την βιωσιμότητα κάποιων ειδών ας το κρίνει η επιστημονική κοινότητα και ο καθένας μας χωριστά.
 






 


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έδειξαν οικολογικά προβλήματα… «Υπεραλίευση και καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων έδειξαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

«Μεγάλος βαθμός υπεραλίευσης και καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου, είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με τη χρήση και της μεθόδου της αεροφωτογραφίας. Ενώ μεγάλη σημασία δίνεται από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για την αλιεία, που στόχο έχει την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός Οργανισμός, που από το 1998 έχει θέσει στόχο του τη διατήρηση των θαλάσσιων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων των ελληνικών θαλασσών και νησιών. Το βασικό του εργαλείο είναι οι έρευνες που εκπονούν τα μέλη του και εθελοντές ερευνητές και φοιτητές, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι ερευνητικές βάσεις του βρίσκονται στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).


Οι διαπιστώσεις του Αρχιπελάγους δεν αποτελούν έκπληξη καθώς η βεβαρημένη κατάσταση της θαλάσσιας πανίδας λόγω της υπεραλίευσης αποτυπώνεται σχεδόν καθημερινά στις ψαριές των αλιέων οι οποίες  δεν έχουν ουδεμία σχέση με το - όχι και τόσο μακρινό - παρελθόν. Εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά διαχειριστικά μέτρα στον ευρύτερο τομέα της αλιείας, που ξεκινά από την αλίευση του υδρόβιου οργανισμού μέχρι την τελική διάθεσή του στον καταναλωτή, δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί το σκηνικό. Ειδικά στο κομμάτι της αλιευτικής δραστηριότητας απαιτείται να ληφθούν σκληρά διαχειριστικά μέτρα στα σκάφη της μέσης αλιείας που ευθύνονται - σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες - για το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς που προκαλείται εν γένει από τα αλιευτικά εργαλεία στην θάλασσα. Ειδικά οι Μηχανότρατες, πέρα από την ανεξέλεγκτη αλιεία που πραγματοποιούν όσον αφορά στις ποσότητες, τα είδη και τα μεγέθη των αλιευμάτων, επιβαρύνουν σημαντικά και την θαλάσσια χλωρίδα, καταστρέφοντας σημαντικό τμήμα αυτής, όπως κοραλλιογενείς υφάλους, τμήματα της ποσειδωνίας κ.λ.π.
Δεν ξέρω τι μπορώ να περιμένω από την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, αλλά ο τρόπος που στο παρελθόν «υιοθετήθηκαν» και «εφαρμόστηκαν» από την χώρα μας Κοινοτικοί Κανονισμοί που αφορούν στην αλιεία δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Βέβαια ούτε και η Ε.Ε. βρίσκεται στο απυρόβλητο καθώς θα έπρεπε να τηρεί σκληρότερη στάση απέναντι στα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν την υιοθετηθείσα βάσει Κανονισμών αλιευτική πολιτική. Παράλληλα θα έπρεπε να δραστηριοποιείται πιο γρήγορα στο κομμάτι της τροποποίησης των Κανονισμών και επιβολής νέων μέτρων όταν από την επιστημονική κοινότητα διαπιστώνεται -  μέσω ερευνών και μελετών - ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απέτυχε ή χωλαίνει.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζω να κρατάω μικρό καλάθι και περιμένω τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο και βέβαια την εφαρμογή του.  

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ερασιτεχνική αλιεία και αλιεύματα

«Επικελευστής ΛΣ Σαραντάκος Ιωάννης
    Κ.Λ. Μυτιλήνης / Γρ. Αλιείας

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που η παρουσία των ερασιτεχνών ψαράδων είναι πιο έντονη από άλλες εποχές. Τα στατιστικά στοιχεία των περισσότερων υπηρεσιών αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες αλιευτικές επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται από το προσωπικό του Λ.Σ. αφορούν σε ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα.
Θεωρώ ότι στην εποχή μας που ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και η πρόσβαση στην ενημέρωση πιο εύκολη από ποτέ είναι κρίμα να υπάρχουν πολίτες που δεν γνωρίζουν ή έχουν λανθασμένη πληροφόρηση γύρω από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει καθημερινές τους δραστηριότητες ή αγαπημένα χόμπι όπως το ψάρεμα.
Αυτοί αποτελούν και τους ακούσιους παραβάτες που τις περισσότερες φορές άθελά τους αποτελούν τα ευκολότερα θύματα για να γεμίζουν τα μπλοκ παραβάσεων των Υπηρεσιών μας. Από την άλλη μεριά, πολλές φορές εκφράζονται από πολίτες παράπονα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάθε Υπηρεσία τους ερασιτέχνες αλιείς. Ταυτόχρονα πολλοί πολίτες υποστηρίζουν ότι αρκετά όργανα δίνουν  διαφορετικές ερμηνείες αναφορικά με το περιεχόμενο των νομοθετικών διατάξεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι κάποια μικρά αλλά περιεκτικά εγχειρίδια που περιλαμβάνουν ουσιώδεις διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα τόσο σε πολίτες όσο και σε συναδέλφους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και γνώσεις πάνω στην αλιευτική νομοθεσία και τους ελέγχους αλιείας.
Ο τομέας των αλιευμάτων πιστεύω ότι αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι της αλιευτικής νομοθεσίας καθώς ουσιαστική βούληση του νομοθέτη είναι η προστασία της θαλάσσιας πανίδας.
Παρακάτω παρατίθεται πίνακας που αναφέρει ότι ακριβώς χρειάζεται να προσέχει ένας ερασιτέχνης όταν ψαρεύει και ένας λιμενικός όταν ελέγχει:
» (πηγή:www.neaplefsi.gr)