Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μ. Δαμανάκη: Η νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ ευνοεί τους μικρούς αλιείς

«Ευνοημένοι από τη νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ θα βγουν οι μικροί παράκτιοι αλιείς, που ψαρεύουν με παραδοσιακά εργαλεία, χιλιάδες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τη χρηματοδότηση των μεγάλων αλιευτικών σκαφών και θέτουν τα μικρά στο επίκεντρο, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν το κέντρο βάρους στη βιωσιμότητα των θαλασσών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ. «Η νέα αλιευτική πολιτική ευνοεί τους μικρούς παράκτιους ψαράδες, με σκάφη κάτω των 12 μέτρων. Γι' αυτό πολεμήθηκε από τα συμφέροντα των μεγάλων σκαφών των ωκεανών. Σταματάμε να χρηματοδοτούμε το χτίσιμο μεγάλων σκαφών και δίνουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο να βοηθήσουμε τους μικρότερους. Η Ελλάδα έχει περίπου 10.000 ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, που ψαρεύουν με παραδοσιακά μέσα. Αυτοί είναι στο κέντρο της φροντίδας μας», είπε χαρακτηριστικά η κα Δαμανάκη και διευκρίνισε ότι στα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρών αλιέων η Κομισιόν εισφέρει το 75%-85%, ενώ σε εκείνα των μεγάλων σκαφών, που καταπλέουν τους ωκεανούς μόνο 50%. Παράλληλα, λύσεις επιδιώκονται και στο θέμα της διάθεσης των φρέσκων ψαριών.» (Βλ. σχετικά...).

Εντάξει, δεν αποτελεί και πάγωμα χρηματοδότησης ένα ποσοστό εισφοράς Κοινοτικών κονδυλίων της τάξης του 50% στα μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Από την άλλη μεριά δεν ξέρω πως η Κα Δαμανάκη εννοεί την εύνοια απέναντι στους μικρούς αλιείς όταν, κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών το ΥΠΑΑ&Τ φρόντισε αφενός να στερήσει τον μπακαλιάρο στους παράκτιους αλιείς κατά τον μήνα Φεβρουάριο - εξαιρώντας από την απαγόρευση τα σκάφη  μέσης αλιείας - ενώ από την άλλη μεριά υποχρεώνει τα σκάφη κάτω των 12 μέτρων που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά ψάρια (BFT, ALB, SWO), να τοποθετήσουν υποχρεωτικά συσκευές VMS (Δορυφορική Συσκευή Καταγραφής Στίγματος) και ERS (Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Αλιείας). Απλώς αναλογιστείτε τις συγκεκριμένες συσκευές τοποθετημένες στο επαγγελματικό σκαφάκι της φωτογραφίας!!
Εάν τα παραπάνω μέτρα θεωρούνται ευνοϊκά, δεν μπορώ να φανταστώ την μορφή που θα έχουν τυχόν περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου