Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

“Ερασιτεχνικές” πολιτικές για την αλιεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο σχέδιο νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” που έχει δώσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.

Η προτεινόμενη κατάργηση της άδειας θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και θα περιορίσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους. Ενδεικτικά και μόνο η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών πιθανόν να οδηγήσει:
  1. στην αύξηση της πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυαποθέματα, καθώς οι ερασιτέχνες δε θα χρειάζονται άδεια, ούτε και θα φοβούνται πιθανούς ελέγχους
  2. στην επέκταση των περιστατικών παράνομης αλιείας, καθώς δε θα υπάρχει άδεια όπου θα αναγράφονται οι απαγορευμένες μέθοδοι αλιείας
  3. στην πλήρη αδυναμία συλλογής στοιχείων, έντασης, μεγεθών και επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας και
  4. στην αδυναμία της όποιας διαχείρισης της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας.» (Βλ. σχετικά..).
Εάν το παραπάνω κείμενο ήταν γραμμένο μόνο από την greenpeace δεν θα με εξέπληττε καθόλου. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει γενικότερα ζητήματα αλιευτικής διαχείρισης κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών μου έχει αποδείξει ότι δρα μονόπλευρα και υπό το πρίσμα συγκεκριμένων εμμονών (π.χ. στο θέμα με τα θαλάσσια καταφύγια), ενώ η άσκηση μικροπολιτικής (βλ. υποστήριξη συμφερόντων μόνο των παράκτιων αλιέων), αποτελεί άλλο ένα βέλος στην φαρέτρα της προκειμένου να αποκτήσει συμμάχους στις  εκστρατείες της για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Το περιεχόμενο του παραπάνω κειμένου όμως - στο μεγαλύτερο μέρος του - μου δείχνει ότι εκτός των άλλων, είναι είτε ανίδεοι σε κάποια θέματα ή απλώς βιάζονται να βγάλουν ανακοινώσεις για να δηλώσουν απλώς και μόνο παρουσία. Δυστυχώς μετά λύπης μου, διαπιστώνω ότι προσυπογράφεται και από άλλες ΜΚΟ, κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό
Όσον αφορά λοιπόν στις πιθανολογούμενες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κατάργηση των αδειών έχω να πω ότι;
α) Η κατοχή αδείας δεν αποτελεί από μόνη της εμπόδιο σε κάποιον να ψαρέψει περισσότερα αλιεύματα, ούτε και δημιουργεί κάποιο αίσθημα φόβου απέναντι στον όποιο έλεγχο. Αντιθέτως ο ίδιος ο έλεγχος και η υπευθυνότητα που επιδεικνύουν  τα αρμόδια όργανα κατά την άσκησή του, αποτελεί σημαντικό μέτρο καταπολέμησης της υπεραλίευσης.
β) Στις άδειες αλιείας δεν αναγράφεται ούτε το 5% των απαγορεύσεων που ισχύουν στην αλιεία. Ακόμα και σήμερα, εάν κάποιος θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην αλιεία πρέπει  να απευθυνθεί σε κάποιο Λιμεναρχείο με οργανωμένο Γραφείο Αλιείας. Όλοι οι υπόλοιποι ερασιτέχνες απλώς παρανομούν επειδή το θέλουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν είτε με άδεια είτε χωρίς αυτή. Άρα και εδώ το μόνο μέτρο καταπολέμησης είναι ο έλεγχος.
γ) Εδώ με τα χίλια ζόρια καταφέρνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες να συλλέξουν δεδομένα για την επιβάρυνση της επαγγελματικής αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον πόσο μάλλον όταν  μιλάμε για την ερασιτεχνική αλιεία η οποία αριθμεί και περισσότερα σκάφη και περισσότερα άτομα. Η συλλογή δεδομένων για την ένταση και επιπτώσεις της ερασιτεχνικής αλιείας δυσχεραίνεται ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σκαφών δεν έχουν σταθερές αναφορές όσον αφορά τα αλιευτικά πεδία δράσης τους, τα αλιευθέντα ψάρια και τα λιμάνια εκφόρτωσής τους.
δ) Η διαχείριση της ερασιτεχνικής, όπως και κάθε μορφής αλιείας, απαιτεί πρωτίστως την λήψη μέτρων που σχετίζονται με την ουσία και όχι τους τύπους πρόσβασης στους αλιευτικούς πόρους. Απλώς στην Ελλάδα πάντα είχαμε ένα θεματάκι με την ουσία...

Δεν πρόκειται να επεκταθώ άλλο στο θέμα γιατί περιμένω πρώτα την τελική ψήφιση και δημοσίευση του Νόμου σε ΦΕΚ. Έχοντας διαβάσει το σχέδιο νόμου διαπιστώνω ότι η κατάργηση των αδειών αφορά μόνο σε συγκεκριμένη κατηγορία σκαφών και ατόμων, επειδή όμως φοβάμαι πάντα τους ελιγμούς της τελευταίας στιγμής, θα περιμένω την τελική του μορφή και τότε θα επανέλθω για να σχολιάσω  επί της ουσίας και όχι για τους τύπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου