Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος άρχισαν οι επιχειρήσεις

«Το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την κρίση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιβλαβές για το... φυσικό. Μελέτη της Grant Thornton έδειξε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν «πράσινες» πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος μειώθηκε κατά 40% παγκοσμίως, σε σχέση με το 2008.»(Βλ. σχετικό άρθρο..).

...μα υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνουν εκπτώσεις στα κέρδη τους ή σε οποιεσδήποτε άλλες λειτουργικές δαπάνες συνδέονται με την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους; Δυστυχώς η προστασία του περιβάλλοντος και γενικά η «πράσινη πολιτική» είχε και συνεχίζει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν το οικονομικό περιβάλλον αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα ασταθές. Είναι η περίπτωση όπου πολύ εύκολα ξεχνάμε την σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου και ότι αυτή βασίζεται σε πολύ λεπτές ισορροπίες τις οποίες ούτως ή άλλως έχουμε διαταράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σίγουρα αισθάνονται δικαιωμένοι όσοι υποστηρίζουν ότι η ενεργή ενασχόληση με την προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένου οικονομικoύ status τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και νομικών προσώπων.
Αυτό πάντως που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη παρουσιάζει ένα ποσοστό μόλις 30% επί του συνόλου των επιχειρήσεων οι οποίες εφαρμόζουν «πράσινες πρακτικές», την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Νοτιοανατολική Ασία αγγίζει το 59%. Άραγε να τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη για το αντίστοιχο ποσοστό των επιχειρήσεων στην χώρα μας...; :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου