Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι ωκεανοί παρουσιάζουν συμπτώματα μαρασμού, που παραπέμπουν σε εποχές μαζικής εξαφάνισης ειδών

«Ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε παλιότερες φάσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών, παρουσιάζουν οι ωκεανοί, σύμφωνα με έκθεση επιτροπής 27 ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του πλανήτη.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...μα το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επισημανθεί οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης και της υπεραλίευσης στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά από τότε η κατάσταση έχει σαφώς χειροτερέψει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερχόντουσαν στο φως διάφορες επιστημονικές μελέτες που αναδείκνυαν και τόνιζαν την σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά από εκεί και πέρα λαμβάνονταν ελλιπή ή και καθόλου μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Σήμερα τα πράγματα παρουσιάζονται σαφώς χειρότερα, αλλά το ζητούμενο είναι το πως σκοπεύουν οι αρμόδιοι (και όχι μόνο) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν έρθουν τα χειρότερα. Βέβαια τα μηνύματα των ημερών μας δεν είναι απολύτως ενθαρρυντικά, καθώς με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης βλέπουμε να εφαρμόζονται πρακτικές που δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ποσοστό του μόλις 30% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος).
Νομίζω ότι όσο δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία του θαλασσίου οικοσυστήματος και τον βασικό του ρόλο στην τήρηση περιβαλλοντικών ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο θα συνεχίσουμε να δρούμε περιβαλλοντικά ανορθόδοξα, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ίδια μας την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου