Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μεσογειακή φώκια θανατώθηκε στην Αμοργό

«Στα τέλη Απριλίου έκανε την εμφάνισή της, στο λιμάνι της Αιγιάλης στην Αμοργό, μια μεσογειακή φώκια. Το νεαρό ζώο είχε αρκετά φιλική προς τους ανθρώπους συμπεριφορά και γρήγορα κέρδισε τις καρδιές των κατοίκων. Όλο αυτό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού, τα λιμεναρχεία και ο Δήμος ήρθαν σε επαφή με τη MΟm, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο μία συνεχή επικοινωνία και πληροφόρηση, σχετικά με τις εμφανίσεις και τη συμπεριφορά του ζώου στην περιοχή.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...τελικά το άτυχο ζώο πλήρωσε την φιλική συμπεριφορά του με την ίδια του την ζωή. Από τον τρόπο που θανατώθηκε αντιλαμβάνομαι ότι ο θύτης είναι πάλι κάποιο «εκλεκτό τέκνο» της οικογένειας των παράκτιων αλιέων. Προφανώς και αυτός αγανακτισμένος (μιας και το επιτάσσει η μόδα των τελευταίων εβδομάδων), θεώρησε ότι η φώκια ήταν η αιτία της χαμηλής αλιευτικής του παραγωγής ή ενδεχομένως των κατεστραμμένων του εργαλείων. Εννοείται βεβαίως ότι ως κλασικός «ελληνάρας» αδυνατεί να κάνει την οποιαδήποτε αυτοκριτική του, νομίζοντας ότι για όποια άσχημη κατάσταση βιώνει στην προσωπική του ζωή πάντα φταίει κάποιος άλλος...
Γνωρίζοντας την ύπαρξη μερικών μεσογειακών φωκών στην Λέσβο, αλλά και ακούγοντας κατά διαστήματα τις γνωστές απειλές που ξεστομίζουν ορισμένοι παράκτιοι αλιείς, φοβάμαι μην έχουμε παρόμοιο κρούσμα και στο νησί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου