Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σοβαρός τραυματισμός επαγγελματία ψαρά με δυναμίτιδα στα Κουφονήσια

«Επικίνδυνες καταστάσεις από την ολιγωρία των αρχών - Σοβαρός τραυματισμός επαγγελματία ψαρά με δυναμίτιδα στα Κουφονήσια.
Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που είχε απευθύνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας από τον Ιανουάριο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για επαναλαμβανόμενη, παράνομη αλιεία με δυναμίτιδα στην περιοχή των Κουφονησίων.
Ο σοβαρός τραυματισμός επαγγελματία ψαρά από τη χρήση δυναμίτιδα σήμερα το πρωί – στον οποίο ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση του - αποκαλύπτει την καταφανή ολιγωρία που επέδειξαν όλους αυτούς τους μήνες οι αρμόδιες αρχές και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας.» (Βλ. σχετικά..).

Πρόκειται για μία άθλια πρακτική στον χώρο της αλιευτικής δραστηριότητας η οποία παρόλο που έχει παρουσιάσει μείωση τα τελευταία χρόνια, εντούτοις συνεχίζει να είναι αρκετά έντονη σε κάποιες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Δικαίως φωνάζει το Αρχιπέλαγος, αλλά στις βασικές αιτίες που διαιωνίζουν την χρήση δυναμίτιδας στην αλιεία θα έπρεπε να προσθέσει και την αδυναμία ή άρνηση (;) των αρμόδιων Αρχών να επιβάλλουν τις απαιτούμενες ποινές σε όσους υπαίτιους αλιείς συλλαμβάνονται κατά καιρούς από τις Λιμενικές Αρχές. Αθώωση ή μικρές ποινές στο δικαστήριο, μικρά χρηματικά πρόστιμα που μπορεί ακόμα και να εξαλειφθούν σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγών στο αρμόδιο όργανο, πολιτικές παρεμβάσεις κ.λ.π. είναι νομίζω αρκετά για να επιτρέψουν στους παράνομους αλιείς την συνέχιση του θεάρεστου έργου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου