Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ε.Ε.: Πρόοδος στην περιβαλλοντική πολιτική – υστέρηση στην εφαρμογή

«Το 6ο κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (ΠΔΠ) συνέβαλε την προηγούμενη δεκαετία στην κάλυψη σχεδόν όλων των στοιχείων του περιβάλλοντος από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από την τελική αξιολόγηση του 6ου ΠΔΠ, που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Τα μεγάλα επιτεύγματα των δέκα τελευταίων ετών στον τομέα του περιβάλλοντος ήταν η επέκταση του δικτύου Natura 2000, με αποτέλεσμα να καλύπτει σχεδόν το 18% της χερσαίας έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η υιοθέτηση συνολικής πολιτικής για τα χημικά προϊόντα και η πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Δεν μου λέει απολύτως τίποτα το να υπάρχουν εξελίξεις σε επίπεδο υιοθέτησης περιβαλλοντικών πολιτικών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή τους. Δεν μπορώ να συνεχίσω να ασπάζομαι την λογική της θέσπισης κανόνων που πρακτικά μένουν ανεφάρμοστοι.
Ζούμε σε μία χώρα που επί σειρά πολλών δεκαετιών βιώνουμε τραγελαφικές καταστάσεις στον τομέα υιοθέτησης, εφαρμογής και τήρησης περιβαλλοντικής πολιτικής και κανόνων δικαίου.
Εφόσον στην Ε.Ε. συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στον τομέα του περιβάλλοντος και αποφάσισαν να κινηθούν τόσο δυναμικά κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών στο κομμάτι της στρατηγικής, ας φροντίσουν να υπάρξει αντίστοιχη δυναμική και στον τομέα εφαρμογής κανόνων από τα κράτη μέλη. Πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι η Ε.Ε. λειτουργεί ως ομάδα ή ακόμα καλύτερα ως μία ενιαία μονάδα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και εξέλιξη σε κανένα επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου