Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Διά χειρός Ε.Ε. οι Μηχανότρατες οριστικά στο 1,5 ν.μ.

Με την Aριθμ. 9131.4/5/2011 (ΦΕΚ 1884 Β) Υ.Α. ανακαλείται η προηγούμενη απόφαση του Κου Διαμαντίδη που όριζε ότι οι Μηχανότρατες οφείλουν να δραστηριοποιούνται στην ελάχιστη απόσταση του 1,5 ν.μ. από τις ακτές, αλλά με εξαιρέσεις. Μάλιστα οι εξαιρέσεις στο πανελλήνιο ήταν τόσες πολλές που επί της ουσίας αποτελούσαν περισσότερο παρέκκλιση και λιγότερο συμμόρφωση προς τις διατάξεις τις Κοινοτικής νομοθεσίας.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε ότι έχει κουραστεί πλέον από τα - επί σειρά πολλών ετών - μικροπολιτικά παιχνιδάκια των ελλήνων πολιτικών (και των δύο μεγάλων κομμάτων) και έσπευσε να μας συμμορφώσει, όπως φαίνεται και στο αριθ. 5 σχετικό που μνημονεύεται στο κείμενο της Υ.Α.
Στο εξής λοιπόν οι Μηχανότρατες οφείλουν να τηρούν ελάχιστη απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές όταν αλιεύουν με την προϋπόθεση ότι το βάθος της θάλασσας είναι μεγαλύτερο των 50 μ. Σε περίπτωση μικρότερου βάθους τότε είναι υποχρεωμένες να δραστηριοποιούνται έξω από την ζώνη των 3 ν.μ. από τις ακτές. Εάν υπάρχουν ανά την χώρα τοπικοί περιορισμοί που είναι αυστηρότεροι της Κοινοτικής νομοθεσίας, τότε ισχύουν κανονικά.
Εύχομαι η νέα Υ.Α. να φανεί(;) ανθεκτική στον χρόνο, τις πιέσεις και την ελληνική νοοτροπία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου