Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επικίνδυνο κοκτέιλ χημικών ουσιών στη σκόνη των σπιτιών μας

«Τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η οικιακή σκόνη για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ο ευρωβουλευτής, βασιζόμενος στα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης, ζητά μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της χρήσης των χημικών ευρείας χρήσης, όπως η δισφαινόλη Α, οι επιβραδυντές φλόγας και οι φθαλικές ενώσεις, που συσσωρεύονται στην οικιακή σκόνη και δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού REACH για την καλύτερη προστασία από αυτές τις ουσίες και άλλα επικίνδυνα χημικά.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

Έχω την αίσθηση ότι την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ που κυκλοφορεί και επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία, είναι νέο πακέτο οικονομικών μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Αναγκαίο μεν, άδικο δε για μια πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών που καλούνται να πληρώσουν τις άστοχες μικροπολιτικές κινήσεις παρελθόντων κυβερνήσεων, αλλά και την άθλια συμπεριφορά των υπολοίπων συμπολιτών τους.
Τώρα όσον αφορά στο θέμα μας, νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη ούτε και θα είναι η τελευταία έρευνα που έρχεται να μας «τρομοκρατήσει» για τους κινδύνους που τυχόν διατρέχει η υγεία μας σε καθημερινή βάση. Ούτως ή άλλως είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την ποιότητα του περιβάλλοντος που βιώνουμε καθημερινά και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής μας που βασίζεται αποκλειστικά στον άνευ όρων καταναλωτισμό. Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε ικανοί και εάν διαθέτουμε την βούληση να αλλάξουμε ρότα στην καθημερινότητά μας. Εάν όμως δεν το κάνουμε, τότε οφείλουμε να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, αποδεχόμενοι σε κάθε περίπτωση και τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου