Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

WWF: συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος για βιώσιμα αλιεύματα

«Η ΑΒ Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς ξεκινούν μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής για τη διακίνηση βιώσιμων αλιευμάτων στην ΑΒ. H συνεργασία αποτελείται από δύο φάσεις: η πρώτη θα διαρκέσει 12 μήνες και αφορά στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εισαγόμενων αλιευμάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος και στον σχεδιασμό της στρατηγικής. Εφόσον υπάρξει αποδοχή της στρατηγικής από την ΑΒ Βασιλόπουλος, η δεύτερη φάση θα αφορά στην εφαρμογή της.» (Βλ.σχετικό άρθρο..).

Σαφέστατα και αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα η συγκεκριμένη κίνηση και μακάρι να έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτή η συνεργασία έρχεται επίσης να πιστοποιήσει ότι για να εξασφαλισθεί η αειφόρος διαχείριση των αλιευτικών πόρων, απαιτείται η συναίνεση και ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιευτικής δραστηριότητας, του εμπορίου και της πώλησης αυτών. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ευθύνη του καταναλωτή που μπορεί με την δράση (συμπεριφορά) του να υποχρεώσει όλους του «υπεύθυνους» στην υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής διαχείρισης των αλιευμάτων.
Επειδή η εν λόγω συνεργασία αφορά κατά βάση στα εισαγόμενα αλιεύματα, εγώ προσωπικά θα επιθυμούσα να δω αντίστοιχες ενέργειες να έχουν ως στόχο την αλιεία και εμπόριο των εγχώριων αλιευμάτων. Καλό είναι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία ψαριών που προέρχονται π.χ. από τον Ατλαντικό, αλλά πιστεύω ότι προέχει να ρίξουμε περισσότερο βάρος στην προστασία της πανίδας των δικών μας θαλασσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου