Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

[20 ερωτήσεις] Τα θαλάσσια καταφύγια είναι η μόνη διέξοδος για τον κλάδο των ψαράδων

«Τα θαλάσσια καταφύγια δεν αποτελούν λύση μόνο για την προστασία των θαλασσών αλλά καθιστούν βιώσιμη την αλιεία προσφέροντας ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό επισημαίνει η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας και την ευθύνη των καταναλωτών στον αφανισμό πολλών ψαριών.» (Βλ. σχετικό άρθρο..).

...μια συνέντευξη η οποία αποτελείται κατά βάση από σύντομες, γενικές και αόριστες απαντήσεις (ειδικά αυτές που αφορούν στα θαλάσσια καταφύγια). Περισσότερο μοιάζουν με μία νέα διαφημιστική καμπάνια, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τεκμηρίωση των απόψεων της GREENPEACE για τον τρόπο λειτουργίας των καταφυγίων. Το target group παραμένει το ίδιο (παράκτιοι αλιείς), το οποίο προφανέστατα χρησιμοποιείται πολύ έντεχνα ως μοχλός πίεσης της πολιτικής ηγεσίας.
Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά και αγαπούν πραγματικά το θαλάσσιο περιβάλλον πιστεύω ότι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της πανίδας του. Αυτά τα μέτρα - στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της συνταγματικής αρχής της ισότητας των πολιτών - οφείλουν να λειτουργούν αφενός προς όφελος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αφετέρου προς όφελος του συνόλου των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην αλιευτική δραστηριότητα. Οποιασδήποτε μορφής περιορισμοί και απαγορεύσεις λαμβάνονται με σκοπό την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, σαφέστατα αντιβαίνουν στο σύνταγμα και επί της ουσίας δεν επιτυγχάνουν τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν. Προσωπικά θα τα χαρακτήριζα ''ημίμετρα''.
Από εκεί και πέρα στο συγκεκριμένο θέμα έχω αναφερθεί και σε άλλες μου αναρτήσεις:
Υπεραλίευση. Τι σημαίνει πραγματικά για σένα;
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου